Agressions sexuals

Violacions grupals a Badalona: cinc claus per comprendre el problema

Violacions grupals a Badalona: cinc claus per comprendre el problema

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

La roda de premsa que van oferir els Mossos d’Esquadra dijous va servir per dimensionar amb exactitud el degoteig d’agressions sexuals grupals entre menors que s’han produït a Badalona durant l’últim any.

Notícies relacionades

Més enllà de les dades, EL PERIÓDICO ofereix cinc claus per aclarir dubtes sobre els adolescents implicats, sobre el centre comercial on s’han produït tres de les agressions, sobre les reaccions dels representants polítics i de les entitats socials i, en definitiva, per intentar explicar per què tot això ha passat a la ciutat de Badalona.

¿Quants adolescents hi estan implicats?

Des de juliol del 2022 i fins al juny del 2023, la policia catalana investiga vuit casos d’agressions sexuals grupals a Badalona. Hi ha 21 agressors identificats, dels quals 20 són menors d’edat. La resta tenen 18 anys. Dels 20 menors, 13 tenen menys de 14 anys, de manera que no se’ls pot processar judicialment, són inimputables. De moment, hi ha sis detinguts. Almenys quatre dels agressors identificats han participat en més d’una agressió. En tres dels casos, agressors i víctimes formen part del mateix entorn.

¿Per què totes les agressions han passat a Badalona?

Tot i que no es tracta d’un sol grup, sí que hi ha relació entre alguns dels implicats, que procedeixen d’entorns compartits. Els agressors són de Badalona i les víctimes, també. Molts dels acusats procedeixen de Sant Roc, el barri amb la renda mitjana per persona més baixa de tota la ciutat (7.589 euros, segons dades de 2019 de l’Idescat). El regidor de Protecció Social en funcions, David Torrents, ha sigut molt crític amb «la falta històrica d’inversió per part de la Generalitat» als barris del sud de la ciutat, com Sant Roc. «El que estem vivint amb aquestes agressions és un problema de fons, i Badalona és només la punta de l’iceberg», ha repetit diverses ocasions el regidor sortint.

¿Per què moltes de les agressions s’han produït al Màgic?

Les tres primeres agressions sexuals que es van donar a conèixer van tenir lloc als lavabos del Màgic Badalona, de manera que el focus mediàtic es va centrar en el centre comercial. Els acusats freqüentaven el lloc i, submergits entre l’anonimat de la clientela, van poder cometre els abusos. Quan els primers casos es van fer públics, el govern municipal va convocar la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra per millorar els protocols de seguretat al recinte. Van acordar el reforç de vigilants i que la policia patrullés a l’interior del Màgic. Tot i que els comerciants del centre consideren que són necessaris encara més vigilants, des que es va reforçar la seguretat al Màgic no s’hi han revelat noves agressions.

¿Què n’opinen les entitats socials?

El moviment ‘No esteu soles’ ha sorgit a Badalona arran de les agressions sexuals conegudes aquests mesos. La seva portaveu, Teresa Prados, és la mare d’una de les víctimes del Màgic. El col·lectiu demana al govern municipal entrant de Xavier García Albiol que millori els recursos dels Serveis Socials i dels equips del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), que posi en marxa equips d’atenció a la violència masclista i LGTBI-fòbica en tots els centres educatius i més recursos en educació sexual. Al seu torn, plataformes com Sant Roc Som Badalona adverteixen des de fa molt temps de la vulnerabilitat social al barri. La falta de recursos és la tònica general: «Necessitem serveis preventius i públics que a Badalona, com en moltes altres ciutats, no hi ha», explicava a EL PERIÓDICO Marina Peyrí, directora d’un centre socioeducatiu per a nens i adolescents de Badalona.

¿Què n’opinen els polítics?

En general, els polítics locals han apostat per endurir el codi penal. Després de conèixer-se l’últim cas d’agressió sexual grupal a Badalona, el dissabte 3 de juny, el futur alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, va avivar el debat sobre el paper de la justícia en aquests casos. Albiol va apostar per modificar la llei del menor per rebaixar l’edat penal: «La llei actual està plantejada d’acord amb una mentalitat que ja no existeix», va assegurar.

El discurs de l’alcalde sortint, Rubén Guijarro, discorre per les mateixes línies. Des que se’n va conèixer el primer cas, Guijarro ha afirmat que fan falta canvis en la llei del menor. Per la seva banda, el regidor de Protecció Social en funcions, David Torrents, va anar més enllà al proposar «treure la custòdia als pares dels agressors».

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona.