Seu d’un certamen
Gairebé dos milions d’euros perquè la nau de les Tres Xemeneies obri al públic el 2024
La transformació de les Tres Xemeneies normalment han acusat imprecisió quant als costos i el calendari del projecte. El Pla Director Urbanístic (PDU) per ocupar 323.550 metres quadrats deshabitats entre Sant Adrià de Besòs i Badalona estableix que la remodelació al voltant de l’antiga central tèrmica ha de culminar en cinc o sis anys quan s’aprovi el projecte de reparcel·lació, cosa que fonts coneixedores auguren que no serà immediat: pot demorar-se un parell d’anys.
Abans de ratificar-se, haurà de resoldre’s com els propietaris es reparteixen el pagament dels 80 milions d’euros que costa condicionar el paratge despoblat, inclosa l’obertura de carrers ara inexistents i la creació d’un parc. Els principals amos de terrenys són Endesa i Metrovacesa, que hauran d’assumir les càrregues d’urbanització del barri amb els beneficis que obtinguin de la construcció de vivendes, oficines i places hoteleres. Tota aquesta operació és encara etèria, molt menys definida que la pròxima presa de la nau de turbines per part de la Generalitat.
L’obertura al públic de l’edifici que el Govern ha acordat adjudicar-se per endavant sí que té data. Abans de sotmetre’s a una posada al punt completa, la primera ocasió en què es permetrà l’accés transitori a la nau serà d’octubre a desembre del 2024, quan la desmantellada sala de màquines serà una de les seus de la biennal de pensament Manifesta. El certamen celebrarà la seva pròxima edició a Barcelona i en diferents localitats de l’àrea metropolitana.
Les tasques per habilitar l’espai començaran amb mesos d’antelació, el pròxim maig. Així figura al conveni pel qual l’executiu català obté l’immoble, segellat amb Front Marítim del Besòs, que representa els interessos immobiliaris d’Endesa i Metrovacesa. Abans d’emprendre les obres per reformar la nau, la Generalitat advoca per allotjar «usos temporals de tipus cultural i d’altres relacionats amb la destinació futura de l’equipament», nucli del complex d’empreses audiovisuals, digitals i del videojoc que el Govern anhela. Es tracta que les activitats temporals a les quals aflueixin espectadors «comencin a donar vida» al recinte, segons el Govern, mentre es treballa en «el disseny i la implantació del ‘hub’ digital».
Les obres bàsiques de condicionament i la contractació de serveis mínims per a l’obertura provisional de la nau costaran entorn d’1,8 milions d’euros de fons públics, asseguren fonts involucrades en el desplegament del PDU. El Consorci del Besòs serà l’administració encarregada d’executar els treballs, amb finançament de la Generalitat. A l’espera que el gruix de la inversió es liciti a partir del desembre, diferents contractes menors han sortit a concurs, inclòs el de seguretat, de la qual el Govern es farà càrrec. S’exonera de responsabilitat l’actual propietària.
Danys a l’immoble
La Generalitat avala que l’abandonat recinte industrial estableixi part del Manifesta, un certamen de debats i art contemporani. Afirma que gaudeix de «rellevància internacional» i afirma que «contribuirà a impulsar i potenciar l’edifici de la nau de turbines i el seu entorn com a equipament de referència».
El desembarcament del festival obliga a emprendre obres per garantir unes «condicions adequades de seguretat» a l’immoble, en desús des de fa més d’una dècada. L’acord afegeix que els treballs s’hauran de portar a terme amb «respecte a la catalogació de l’edifici», declarat Bé Cultural d’Interès Local.
Notícies relacionadesL’informe amb què el Departament de Cultura justifica l’adquisició admet que la nau requereix una «rehabilitació integral», no només per adaptar-la a les comeses que se li confereixen, sinó també perquè arrossega «patologies». La Generalitat assumirà el preu d’arreglar-les. Crítica amb l’afany constructor del PDU, la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies qüestiona que la Generalitat accepti la cessió de l’edifici sense exigir a Endesa que sufragui les reparacions per entregar-lo sense tatxa.
Les tasques que el Govern efectuarà inclouen l’obertura d’uns camins provisionals fins a la nau, per ara inaccessible i situada en un espai tancat. La Generalitat liquidarà l’import per estendre els camins que arribin a l’immoble. L’acord obliga Front Marítim a facilitar el terreny per habilitar les vies, sense haver d’abonar més desemborsament. Per la seva banda, els ajuntaments de Sant Adrià i Badalona es comprometen a «tramitar amb celeritat els permisos» de les obres perquè les primeres activitats recalin al recinte, prèvies a remodelar-lo.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’espionatge ucraïnès es fa fort en la seva lluita contra el Kremlin
- Illa se la juga amb el finançament singular i la gestió dels trens
- El Govern llança un pla per millorar la informació a Rodalies en dos anys
- El futur és un invent d’Elon Musk