Febre nadalenca
La pugna Badalona-Vigo té guanyador: aquesta és l’empresa que muntarà els dos arbres de Nadal
Una mateixa societat és l’adjudicatària dels dos contractes nadalencs: «No tenim competència nacional», asseguren
CONTEXT | El ‘model Vigo’ aterra en el Nadal de les ciutats de la Gran Barcelona
L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), i el seu homòleg de Vigo, el socialista Abel Caballero, que mantenen des de fa setmanes una peculiar pugna per discernir qui dels dos tindrà a la seva ciutat l’arbre de Nadal més alt d’Espanya, a la seu central de l’empresa Ximénez Iluminaciones (situada al municipi cordovès de Puente Genil) es freguen les mans, ja que són ells mateixos els adjudicataris dels contractes per muntar aquests ‘superarbres’ nadalencs.
Concretament, el pressupost per a la instal·lació de l’arbre de Badalona ascendeix als 249.758 euros, IVA inclòs, mentre que la resta de la decoració, enllumenat i els esdeveniments i activitats estan adjudicades a altres empreses. En total, per un cost d’1,7 milions d’euros. En el cas de Vigo, el consistori ha firmat recentment un contracte perquè Ximenez Iluminación s’encarregui de la decoració nadalenca fins al 2027, arbre inclòs, per un import total de 9,48 milions d’euros, uns 2,37 milions per any.
«Estem molt ocupats en aquestes dates, a ple rendiment», assegura la responsable de comunicació de Ximénez Iluminación, Ana Moreno. «Per a nosaltres, la campanya de Nadal comença el mes d’agost, així que els muntatges de l’enllumenat se solapen amb el final de les fires típiques de la meitat sud d’Espanya». Segons les dades facilitades per l’empresa, van tancar l’anterior campanya amb una facturació de 60 milions d’euros.
«Potser el de Vigo sigui el projecte més mediàtic que tinguem, i pot ser que sigui cert que tot i que Madrid o Barcelona siguin projectes més importants en xifres, el carisma que té Caballero no el té tothom», explica Ana Moreno. «Vigo és molt conscient que la il·luminació nadalenca no és una despesa, sinó una inversió per a la ciutat. Aquest any s’han unit altres ciutats al carro mediàtic, una cosa que no deixa de ser una bona manera de promocionar les festes».
Respecte a la pregunta sobre quin arbre dels dos serà el més alt (si el de Vigo o el de Badalona), des de l’empresa prefereixen no entrar a alimentar la polèmica: «Deixarem millor la pugna entre els dos alcaldes, nosaltres farem la nostra feina, que és encendre’ls tots dos, i que agradi molt als veïns».
De fet, més d’una quinzena d’ajuntaments catalans han adjudicat l’enllumenat (en part o total) nadalenc d’aquest 2023 a Iluminaciones Ximénez. Sense anar més lluny, Rubí, que va confiar durant anys el muntatge del túnel de llum a aquesta empresa, i que aquest 2023 li ha confiat una part del muntatge dels llums per a Nadal, amb una despesa d’una mica més de 180.000 euros, IVA inclòs.
A més de Rubí, Ximenez Iluminación també s’encarregarà de part o tot el muntatge de l’enllumenat els següents municipis: Barberà del Vallès (per un cost d’uns 135.000 euros, IVA inclòs), Malgrat de Mar (41.000), Santa Perpètua de Mogoda (54.000), Sant Just Desvern (104.000), Palafrugell (171.000), Olot (69.000), Palafolls (17.000), Viladecans (143.000), Sitges (88.000), Reus (139.000), Manresa (100.000), Mataró (42.000) i La Canonja (78.000).
«Hi ha un moment en gairebé totes les festivitats que tothom qualifica com el principi, que és l’encesa dels llums», afirma Moreno. «La il·luminació porta intrínseca l’alegria d’entrar en una nova etapa, per a nosaltres això és molt important».
De Puente Genil a Nova Zelanda
En el Nadal del 1945, el fundador, Francisco Jiménez Carmona, va decidir manufacturar una petita estrella de fusta, afegir-li cinc bombetes i la va col·locar a l’aparador de la seva botiga d’electrodomèstics: «Al poble tots van anar a visitar l’estrella, i a l’ajuntament li va agradar tant la idea que l’any següent li van encarregar il·luminar un carrer». Un any després, va instal·lar l’enllumenat de tot el poble. D’aquí a a il·luminar el Nadal, les fires i els carnavals de tot Andalusia i el Llevant.
«No tenim competència a escala nacional, no hi ha companyia del sector a Espanya que pugui oferir un servei integral com el nostre, des del disseny, la instal·lació, l’emmagatzematge i la desinstal·lació. I, al món, només quatre o cinc més», asseguren des de l’empresa.
Notícies relacionadesVa ser la tercera generació d’aquesta empresa familiar, que actualment la regenta, la que va fer el gran salt internacional fa uns 20 anys: «Som presents a 50 països i a tots els continents». Així, després d’haver treballat a Rússia, Nova York, Dubai, Berlín o Londres, el 2022 van arribar als antípodes cordovesos amb la instal·lació de 20.000 punts de llum a Nova Zelanda.
Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia