Màxim responsable del cos

La jubilació del superintendent policial de Badalona obre la qüestió successòria en una plaça única a Catalunya

L’adeu de Conrado Fernández aboca l’Ajuntament a estudiar l’amortització de la categoria i buscar-ne relleu

ENTREVISTA | Conrado Fernández: «Als carrers de Badalona ja gairebé mai et treuen la navalla»

CONTEXT | Fiscalia descarta l’existència d’una delictiva ‘Caixa B’ de falses hores extres a la Guàrdia Urbana de Badalona

La jubilació del superintendent policial de Badalona obre la qüestió successòria en una plaça única a Catalunya

SIP-FEPOL

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Una emblemàtica qüestió successòria s’ha obert a la Guàrdia Urbana de Badalona, on a principis d’aquest mes de gener passat es va jubilar el superintendent policial Conrado Fernández. En una entrevista amb EL PERIÓDICO, Fernández explica les interioritats del càrrec policial amb la màxima responsabilitat en el cos de seguretat badaloní. I no només en aquest: la de superintendent ha sigut fins a la jubilació de Fernández lúnicaplaça d’aquest rang entre les Policies Locals de tot Catalunya. Ara cal veure què passa amb ella.

L’Ajuntament de Badalona té sobre la seva taula dues alternatives. Una, la més probable, és amortitzar la plaça i impulsar una promoció interna per a una plaça nova d’intendent major –ara mateix n’hi ha ja un a la ciutat–, la de rang inferior, a la qual s’assigni la competència de cap. Fonts municipals de Badalona confirmen que aquest és l’escenari que el consistori efectivament estudia amb el propòsit de «modernitzar l’estructura policial, com passa en altres ciutats similars». L’exemple més evident és Barcelona, que fa ja molts anys que va amortitzar la seva plaça de superintendent.

Tot i que l’oposició és lliure per llei, és a dir que pot presentar-se qui vulgui sempre que compleixi uns requisits —per exemple, el de titulació universitària—, solen presentar-s’hi comandaments policials de rangs immediatament inferiors. A Badalona, per sota del superintendent hi ha actualment un intendent major, Félix Martínez, i dos intendents, Valentín Anadóni Juan Antonio Pozo, que completen la denominada ‘escala superior’. En un escalafó inferior s’ubica l’‘escala executiva’, composta per dos inspectors: Ernesto Martínez i Óscar Parada. Alguns d’aquests responsables, com FélixMartínez i Juan Antonio Pozo, estan pròxims a la jubilació durant aquest any venidor.

La segona solució municipal passa per mantenir la plaça per buscar un relleu de superintendent. En aquest cas també s’hauria de convocar una oposició perquè pogués accedir a la promoció interna algun dels càrrecs o fins i tot d’altres. Fonts policials de Badalona consultades són proclives a defensar que la plaça de superintendent es mantingui, sobretot per la seva condició exclusiva i simbòlica a Catalunya. Aquestes mateixes fonts apunten a les pressions dels sindicats de Mossos d’Esquadra com a motiu pel qual els grans consistoris catalans han anat deixant enrere la categoria de superintendent. En una futura fusió policial entre Mossos i Policies Locals, afegeixen aquestes fonts, la policia catalana busca assegurar-se que la gradació més alta sigui per a algun responsable del cos. En l’escala de responsabilitat, la categoria de superintendent a les Policies Locals és equiparable actualment a la de major dels Mossos.

Un càrrec potestatiu i emblemàtic

La categoria de superintendent és la màxima prevista per la Llei de les Policies Locals de Catalunya. La norma la caracteritza com a potestativa en municipis amb més de 200.000habitants. I l’equipara a l’antiga categoria d’inspector en ciutats amb l’esmentada població i amb més de 250 agents. La importància del galó no té només una derivada salarial a la ciutat corresponent, sinó també històrica. «El seu valor com a categoria policial rau en el seu caràcter emblemàtic en la història de les policies locals», valoren fonts coneixedores de les internalitats policials.

Notícies relacionades

Badalona és un cas únic a Catalunya. Ni Barcelona, ni Terrassa, ni Sabadell, els altres municipis catalans amb més de 200.000 habitants, tenen operativa una plaça de superintendent que, per posar un símil en termes de responsabilitat dins d’un mateix cos policial, és anàloga a la del major dels Mossos.

L’altra gran ciutat que sí que va arribar a convocar unes oposicions per a una plaça de superintendent recentment és l’Hospitalet de Llobregat. Fins que les va paralitzar la irrupció d’una investigació judicial per presumptes irregularitats. La instrucció fins i tot va investigar per presumpte tràfic d’influències l’exregidor de Seguretat i l’excap policial de l’Hospitalet. Actualment la convocatòria pública està suspesa definitivament i la plaça no s'ha arribat a cobrir, confirmen fonts coneixedores del cas.