NOVA OBRA

'El primer capità', una novel·la d'Enric Calpena sobre Gamper

La història presenta l'evolució del FC Barcelona al voltant de la figura del fundador i les relacions humanes que va teixir des de la seva arribada procedent de Suïssa

enric-calpena-h

enric-calpena-h

1
Es llegeix en minuts
Ainhoa Gutiérrez

Enric Calpena aporta al coneixement culer El primer capità, una novel·la històrica que descriu l’evolució del FC Barcelona al voltant del fundador Joan Gamper. Des de la mirada del periodista, historiador de formació, Calpena ha volgut mostrar com el desenvolupament d’un dels millors clubs de tots els temps s’ha vist molt implicat en la història política i social del país. 

Els punts de connexió entre el futbol i Catalunya han portat Calpena a construir en forma de novel·la uns fets que reflecteixen el llarg camí de l’evolució de l’entitat i com s’ha modelat la seva idiosincràsia. Gamper, que es va moure per un món ple de dificultats durant la seva trajectòria,  ha servit a l’autor per reflectir com «les històries humanes que hi ha darrere d’aquests fets són importants de mostrar». 

Passió per la Ciutat Comtal

El primer capità explica el progrés d’un jove suís que, després d’arribar a Barcelona el 1898 i descobrir la ciutat, decideix emprendre una nova vida a la població catalana. La seva passió pel futbol l’impulsa a formar un petit equip d’aficionats per passar l’estona, sense saber que deu anys més tard el grup acabaria convertint-se en un dels millors equips de la història del futbol. 

Més que formar un club on poder jugar, la intenció del fundador era involucrar un equip en un espai de democràcia i llibertat, ja que els moviments socials que es produïen en l’època eren ocasions crucials perquè els aficionats expressessin el màxim sentiment cap al seu poble al terreny de joc. 

Les intrigues dels directius

Notícies relacionades

Les implicacions del FC Barcelona amb la política són el principal focus de la trama. Des dels seus inicis, va ser un club que es trobava polititzat per la situació social d’aquella època, una cosa que va provocar moltes intrigues dins del club. Segons mostra Calpena a la seva novel·la, els conflictes interns de la directiva del Barça són representants de la societat catalana. Un d’aquests va induir Gamper al suïcidi el 1930

«Els fets que passen en un moment determinat no s’entenen si no hi ha un context», manifesta l’autor. La seva novel·la, tractada amb una gran precisió en tots i cada un dels detalls, retrata tota una sèrie d’elements que reflecteixen un ambient de l’època barcelonina, on es va arribar a construir el que actualment es coneix com un dels millors equips de la història i de la gran ciutat catalana. 

Temes:

Futbol