LES CRÍTIQUES AL 10

La llegenda que Messi no corre

La falta d'encert del capità del Barça, que només ha marcat quatre gols i de penal, reobre el debat del seu esforç al camp

L'astre només ha transformat el 8% de les rematades i corre, de mitjana, 400 metres menys del que va córrer en un clàssic triomfal del 2017

zentauroepp55755732 barcelona s argentine forward lionel messi  2r  celebrates a201104212215

zentauroepp55755732 barcelona s argentine forward lionel messi 2r celebrates a201104212215 / LLUIS GENE

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com un dels temes cíclics que torna a l’actualitat cada ics temps, s’ha reobert el debat que Messi no corre. No són noves les crítiques al capità blaugrana després del Barça-Dinamo, perquè la llegenda sobre el pertinent esforç de l’astre dura des de fa temps. Anys. I reapareix en èpoques de crisi. De crisi golejadora de Messi. Que és el cas.

Messi firma el pitjor inici de temporada quant a índex realitzador. Marca pocs gols i no són meritoris. Han sigut quatre i els quatre de penal. No compten per a qui és el màxim golejador de la història del Barça i el posseïdor de totes les marques anotadores. Els números, perpètuament brillants en aquesta faceta, són opacs aquesta temporada, cosa que desvia l’atenció a altres estadístiques.

Messi marca el penal davant el Dinamo de Kíev. / DPA

La denúncia de les imatges

O les imatges, com les que circulaven a les xarxes socials, perquè fossin una denúncia dels partidaris de la tesi Messi no corre. El Barça va atrapar un sofert triomf davant el Dinamo malgrat rematar 22 vegades al jove porter Neshcheret, de 18 anys. El quadro ucraïnès va xutar 8 vegades a Ter Stegen.  

Un dels últims atacs del Dinamo de Kíev l’inicia un dels centrals portant la pilota. Passa per davant del capità blaugrana que no fa cap gest per interposar-se, ni tan sols de frenar la seva carrera. Minuts abans, una pilota perduda per Messi havia originat un contraatac que Ter Stegen, santificat en la seva oportuníssima reaparició, va avortar. El moment en què Messi donava un cop de mà a Dest en el lateral dret en la segona meitat, no va disfrutar de tanta difusió.

Bonucci intercepta un xut de Messi en el Juve-Barça. / MARCO BERTORELLO (AFP)

El 8% d’encert

Messi ha xutat 46 vegades a porteria en els nou partits. La meitat (23) han sigut trets ben dirigits, però només quatre han acabat a la xarxa. Tot just el 8% d’encert. Un percentatge inhabitual en ell. Només perfecte des del punt de penal. A sobre, el Barça no guanya tants partits. I els que guanya, porten molts conflictes afegits.

Messi corre tant o tan poc com sempre. Quan està inspirat davant l'equip adversari, ningú compta els seus quilòmetres. O s’interpreta la baixa quantitat, de ser-ho, amb què es dosifica.

El total de quilòmetres recorreguts en l’actual Champions el situa en el quart lloc del Barça, després de dos migcampistes (Frenkie de Jong i Miralem Pjanic) i del juvenil Pedri. La mitjana per partit és de 7,6 km. Només 400 metres menys que el clàssic agafat com a referència del 23 de desembre del 2017 al Bernabéu (0-3). Messi va intervenir en dos gols (els de Luis Suárez i Aleix Vidal) i va marcar de penal. Aquell dia va fer 400 metres menys que dimecres. D’aquells 8,03 km, 6,6 van ser caminant, en un estudi publicat per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA,

Messi s’escapa de Tsingankov en el Barça-Dinamo. / JORDI COTRINA

El caminant de sempre

Que Messi és un caminant és una certesa, o una realitat, d’antiga vigència. Ho deia fins i tot l’entrenador que ha extret el millor rendiment de Leo.

«Fixa’t en Messi quan va per allà, sembla que passegi... Percep que està sol, quan veu que el vigilen, entra a l’espai i s’allunya... Messi es passa el partit caminant, radiografiant la situació en cada instant. És el jugador que menys corre de la Lliga espanyola. Ara bé, quan li arriba la pilota té la radiografia completa de l’espai/temps. Sap on és cada un. ¡I pam!», explicava Pep Guardiola al llibre La metamorfosi de Martí Perarnau. 

Koeman sap com juga Messi, va descobrint com és, i gestiona el caràcter del futbolista argentí amb la variable d’aquesta temporada del seu manifestat (i frustrat) desig de marxar. La qual cosa també és un factor rellevant en l’equació. 

Notícies relacionades

Koeman ha retocat el sistema habitual del Barça,  abraçant el 4-2-3-1. En part, per acostar Messi a l’àrea i eximir-lo del desgast físic de la pressió avançada que ha volgut recuperar. Messi no és constant ni disciplinat en aquesta faceta i es guia pel seu instint. Com ha sigut sempre. Amb i sense gols.

 

Temes:

Messi