L’ÚLTIM GOLEJADOR BLAUGRANA

Trincâo, l’únic que faltava per marcar en el Barça

  • El jove extrem portuguès era l’únic davanter de l’equip que no havia anotat cap gol

  • Messi (17 gols) i Griezmann (12) lideren l’aportació realitzadora de la plantilla

  • Fins a 16 jugadors diferents (i quatre rivals en pròpia porta) es reparteixen els 72 gols

Trincâo, l’únic que faltava per marcar en el Barça
4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Va tardar a arribar el primer gol, però no va poder ser més oportú. Ni més valuós. A tres minuts del final del partit davant el Betis, en una altra actuació d’un Barça voluble, permissiu en defensa i entonat en atac per corregir a l’àrea aliena els errors a la pròpia. Francisco Trincâo va poder cridar per fi la paraula definitiva en el futbol.

Era l’únic que no ho havia fet. L’únic davanter que no havia marcat un gol. Era l’aneguet lleig, no només de la nòmina d’atacants, sinó d’un equip en el qual hi havia 16 golejadors diferents, més quatre col·laboradors involuntaris d’altres equips que s’havien marcat a la seva pròpia porteria. Menys ell.

Però Trincâo va acabar amb aquesta anomalia. Ara, del solidari grup de Koeman en el qual es registren tantes aportacions, només falten per marcar els qui no estan exigita a fer-ho. O no és la seva missió principal: tres defenses (Umtiti, Junior i Mingueza) i els dos migcampistes (Busquets i Pjanic). Trincâo, almenys, ha esborrat l’horrorós zero que el separava dels altres atacants. Lionel Messi, és clar, lidera la producció amb 17 gols, seguit de Griezmann (12), Dembélé i Braithwaite (6), Ansu Fati (5) i Coutinho (3).

Acusació sense atenuants

En aquest violent xut Trincâo va poder expulsar els seus complexos, visibles en el terreny de joc, sobretot en la comparació amb els altres. El cost de 31 milions (menys 8 en què va ser taxat Abel Ruiz, que va fer el camí invers a Braga) imperava en l’anàlisi del seu rendiment en un Barça assolat per la pandèmia sanitària i econòmica, sense que fos un atenuant la seva antiguitat (en el club des de l’agost), la seva procedència (del modest Sporting Braga de la lliga portuguesa) ni la seva edat: Trincâo va complir 21 anys el 29 de desembre i és el quart més jove de la plantilla després d’Ansu Fati, Pedri i Sergiño Dest.

Però ara ja ha marcatge un gol, que va ser profusament celebrat pels companys, coneixedors del zero al caseller de gols, i per Ronald Koeman, que veia fructificar la victòria i justificada la paciència que tenia amb Trincâo. «És un jugador jove que ha vingut a un club gran. Necessita temps per adaptar-se, hem intentat ajudar-lo, donant-li minuts i partits», va dir el tècnic, repetint en públic la confiança que havia expressat al futbolista en privat al veure que podia sucumbir en el desànim.

Progressió tardana

Igual com altres futbolistes –Griezmann i De Jong són els casos més significatius– Trincâo també ha tardat a progressar. Sense gols que l’enllustressin, la seva millora ha sigut lenta. Fins que no ha començat l’any i emetia alguna espurna a la Copa, on ha sigut titular en els tres partits. Va fregar el gol a Cornellà, va brillar a Vallecas desbordant per la banda dreta, va xutar al travesser a Granada, fins que en el camp del Betis aquest xut es va colar a la porteria després de robar la pilota a Víctor Ruiz. «Els últims dies vaig xutar molt però no vaig aconseguir marcar, però avui sí i estic molt content». El gol no és important, el més important és la victòria, i això és el que compta», va dir després del triomf.

I segurament Trincâo ja sap el que espera Koeman d’ell després de començar la temporada en un Barça trasbalsat, sent examinat i comparat amb Messi, Dembélé, Coutinho, Griezmann, Braithwaite i Ansu Fati. Tots ells, menys els dos últims, van ser testejats en l’extrem dret, el seu lloc habitual; tots, menys Messi, han desfilat per la banda esquerra, per on ha aparegut en els últims partits.

Notícies relacionades

«M’agrada molt com a jugador», va assegurar Koeman en el Villamarín, atribuint a «la mala sort» que Trincâo no s’hagués estrenat abans. Comprensible seria que el jove davanter portuguès estigués acomplexat, i no només per tenir un míser gol en el compte quan sí que els atresoraven Sergi Roberto, Riqui Puig, Araujo o fins i tot Dest, per no citar Pedri (tres) o De Jong (sis).

No ha de ser fàcil entendre per a Trincâo per què no ha començat cap partit de Lliga i les seves set titularitats es reparteixen entre quatre partits de Champions (els dos del Ferencváros, a Kíev i davant la Juventus) i els tres de Copa: Cornellà, Rayo i Granada. No obstant, ha intervingut ja en 28 dels 31 partits oficials. I ha marcat un gol. El primer.