BARTOMEU, GRAU, MASFERRER I GÓMEZ PONTI
Els detinguts en l’operació Barçagate, un per un
Bartomeu va canviar totes les estructures del club per reunir-se d’un restringit grup d’executius
L’escàndol de les xarxes socials afecta les persones de màxima confiança de l’exdirigent
Última hora sobre les detencions pel Barçagate en directe
Va arribar a la llotja el 2014, però va necessitar temps per anar construint l’estructura executiva en la qual es va sentir còmode. Josep Maria Bartomeu va modificar totes les àrees del club per envoltar-se de persones de màxima confiança. Acompanyat primer a l’ombra per Jaume Masferrer, després va entrar al club i va escollir Òscar Grau com a màxim responsable de l’àrea executiva, al costat de la mirada legal que li proporcionava Román Gómez Ponti. Tots han sigut detinguts pel Barçagate, l’escàndol de les xarxes socials.
1. Primer Rosell, ara Bartomeu
Va arribar Bartomeu al gener del 2014 per succeir Sandro Rossell, que havia dimitit pel cas Neymar. Després, l’exdirigent va estar 645 dies a presó preventiva acusat de blanqueig i organització criminal. Bartomeu, que havia sigut el seu vicepresident esportiu, va agafar el timó del Barça, va realitzar a l’estiu del 2014 la regeneració esportiva que ha sostingut el club (van arribar-hi Luis Suárez, Ter Stegen i Rakitic, entre altres jugadors) sota la direcció d’Andoni Zubizarreta, el director esportiu al qual va acomiadar el gener del 2015 i va convocar eleccions.
L’equip de Luis Enrique, amb el trident Messi-Neymar-Suárez, va aconseguir el triplet i l’última Champions del Barça. A Berlín. Després, Bartomeu va arrasar a les eleccions. Després va modificar tota l’estructura del club. Tant esportivament com executivament. Al febrer va esclatar l’escàndol de les xarxes socials, va promoure una auditoria interna, va relegar del seu càrrec d’assessor a Jaume Masferrer, persona clau també en el seu triomf electoral del 2015, però li va mantenir el sou.
2. Òscar Grau, l’executiu de confiança de Bartomeu
Era el director de les FCB Escoles, però Bartomeu va decidir ascendir Grau com a primer executiu del club. Nacho Mestre, que era el director general en els primers mesos després del triomf electoral, va reclamar el canvi per qüestions personals, per la qual cosa Bartomeu va elegir Grau, exjugador de l’equip d’handbol que va conquerir la primera Copa d’Europa de la història de la secció. La samarreta de Grau, amb el número 2, està retirada i exposada al Palau Blaugrana.
Després d’abandonar l’handbol de manera prematura (va tenir una lesió a l’espatlla) es va llicenciar en Ciències Empresarials i MBA per ESADE. Es va estrenar als despatxos com a gerent de la Federació Catalana de Vela, càrrec que va exercir després a la Federació Catalana d’Handbol i a la Federació Catalana de Vela després de després treballar en la candidatura olímpica Barcelona-Pirineu. Més tard va tornar al club fins que el setembre del 2015 va assumir el control executiu al màxim nivell convertint-se en l’home amb firma de Bartomeu. Va ser elegit el millor CEO de l’any el 2019 com a millor gestor esportiu per l’Associació Catalana de Gestors Esportius.
3. Jaume Masferrer, l’assessor del president que va acomiadar Tusquets
Primer treballava des de fora del club. Després, des de dins. Però la figura de Jaume Masferrer sempre ha estat a prop. Molt a prop de Bartomeu. Ja havia treballat prèviament amb Sandro Rosell en les eleccions del 2010 i després va adquirir molta influència entorn de l’expresident. En tots els àmbits, inicialment de comunicació, però després de caràcter estratègic en les decisions del dia a dia del club, adquirint-ne cada vegada més control. Va arribar al Camp Nou el 2018, tot i que ja havia assumit aquestes tasques d’assessor extern coincidint en el temps en què el Barcelona va contractar les diferents empreses de Carlos Ibáñez, que van estar involucrades en el Barçagate.
A l’auditoria realitzada pel Barcelona, una vegada la SER va destapar l’escàndol, que indicava que tant Bartomeu com Grau van sol·licitar a Masferrer la contractació d’aquestes empreses mantenint, a més, la relació directa amb NS Group, el hòlding empresarial al qual pertanyen les diferents empreses que va contractar el Barça. Tot just arribar a les oficines del Camp Nou com a president de la Comissió Gestora, Carles Tusquets va decidir acomiadar el director de l’Àrea de Presidència. Aquest era el càrrec oficial que ostentava Jaume Masferrer.
4. Román Gómez Ponti, el responsable dels serveis jurídics
Notícies relacionadesGrau era (i és encara) el màxim executiu del Barça. I Masferrer era l’assessor d’absoluta confiança de Bartomeu. Román Gómez Ponti era (i és encara) el màxim responsable dels serveis jurídics del club. L’executiu que validava legalment totes les decisions preses per la junta directiva de Bartomeu, que va dimitir el 27 d’octubre.
Amb poca visibilitat mediàtica, Gómez Ponti va aparèixer als mitjans just abans de la dimissió del president amb motiu del vot de censura criticant fins i tot la Generalitat de Catalunya, la qual cosa va provocar que dos vicepresidents del club haguessin de trucar per demanar disculpes. Disculpes per la tensió que va provocar el responsable jurídic del club per no ajornar des d’un primer moment el vot de censura.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao