EL COMPLEX CANVI DE CICLE
Laporta topa amb una herència enverinada
Koeman va tornar aquest dijous a la ciutat esportiva del Barça. No sap si era el seu penúltim dia, malgrat tenir un any més de contracte. Va tornar també tota la plantilla, excepte Pedri, a qui el tècnic ha donat vacances anticipades, i Ter Stegen, que entrava en un quiròfan de Suècia per intentar que el doctor Hakan Alfredson el recuperi amb una intervenció quirúrgica dels ja crònics problemes al tendó rotular del genoll dret. Van tornar tots, entrenador i futbolistes, assumint que han entrat en els dies finals del cicle, com va verbalitzar el presidentJoan Laporta. Desconeixen que passarà d’aquí unes setmanes.
Però cap revolució no és fàcil. I menys encara si és de la magnitud que pretén el club, disposat a canviar la composició i fins i tot l’ànima d’un Barça que s’ha acostumat a la derrota. Tenint en compte, a més, que està hipotecat per les decisions preses per la junta de Bartomeu, que va apujar la massa salarial de la plantilla fins a cotes inimaginables –525 milions d’euros– vinculant els futbolistes amb contractes tan llargs que l’herència rebuda per Laporta és enverinada. Una herència amb què topa el dirigent, necessitat d’agitar un vestidor que té assegurat el futur per contracte més enllà d’aquest estiu.
Leo Messi durant l’últim partit de lliga al Camp Nou aquesta temporada /
Messi ho marca tot
Messi ho marca totNomés un jugador queda lliure d’aquí una mica més d’un mes. I és Messi, la peça capital. El pilar del capítol esportiu, tot i que s’hagin invertit més de 400 milions d’euros per acompanyar-lo (Coutinho, Griezmann i Dembélé), però l’equip en continua depenent. Ni 30 gols de l’astre a la Lliga han permès al Barça guanyar el títol o arribar a l’última jornada amb opcions de doblet. I és encara més essencial també en el pla econòmic perquè és la imatge de marca més valuosa que li queda al club per renegociar els nous contractes de patrocini en un context de profunda crisi per la pandèmia.
Però Messi encara no ha dit si continuarà al Camp Nou o li queden energies per emprendre la seva primera i última aventura lluny de Barcelona. Laporta s’ha marcat com a primera i màxima prioritat del seu segon mandat assegurar la continuïtat del capità blaugrana. Després, executar la revolució pendent des de fa, almenys, un parell d’anys. Però el president està condicionat pel panorama que s’ha trobat després dels sis anys de Bartomeu a la llotja.
Griezmann durant el partit de lliga contra el Celta /
Un panorama desolador a la caixa del Camp Nou (el deute es va disparar, els ingressos van baixar en picat pel coronavirus, la massa salarial, malgrat que els jugadors van acceptar diferir els pagaments, és insostenible) i un panorama depriment a la ciutat esportiva, amb un equip que no competeix a Europa ni tampoc governa a Espanya.
Clima d’incertesa
Clima d’incertesaAtrapat per aquest escenari, pendent del que digui Messi, que se’n pot anar dilluns a l’Argentina per disputar la Copa Amèrica sense haver renovat, la teràpia laportiana és de xoc. Exigeix mesures traumàtiques i urgents, que han provocat, a més, un clima d’incertesa al vestidor perquè se’n va assabentar per la premsa de les intencions del president. Pocs tenen el futur assegurat la temporada vinent. I menys Koeman, que a només una jornada d’acabar la Lliga i després de participar en la planificació de la temporada vinent, no sap si la setmana que ve serà acomiadat.
Koeman, en l’entrenament del Barça a la ciutat esportiva./ FC BARCELONA
L’objectiu del club és treure diners d’on sigui, disposat a col·locar a l’aparador qualsevol jugador. Sergi Roberto, per exemple, és el primer, segons va explicar el diari Sport, a l’estar completament amortitzat al ser del planter, per la qual cosa resulta preferible una venda abans que acabi el seu contracte (2022), pendent, per descomptat, de l’opinió del migcampista, castigat per les lesions musculars aquest curs. Fins a tres n’ha patit gairebé de forma consecutiva.
Piqué, en l’entrenament del Barça a la ciutat esportiva./ FC BARCELONA
Però el problema de veritat és trobar solució a casos molt complexos com el de Dembélé (o renova o se’l ven abans que quedi lliure d’aquí un any), Coutinho (salari de megaestrella, inassumible en l’escenari pandèmic, que contrasta amb el seu pobre rendiment en tres anys, un d’inclòs amb cessió al Bayern) i Griezmann, un altre dels més ben pagats. Qüestions tan capitals com el sacrifici econòmic i esportiu que s’exigeix a les ‘vaques sagrades’ del vestidor.
Final dels contractes de la plantilla del Barça 2020-21
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- IMPOSTOS DEL SORTEIG EXTRAORDINARI ¿Quant es queda Hisenda d'un premi de la Loteria de Nadal el 2018?
- Sorteig d’‘El Gordo’ Història de la Loteria de Nadal
- Protecció de l'entorn Com millorar el sòl per evitar inundacions: la matèria orgànica és la clau
- Economia domèstica ¿Com s’ha d’organitzar l’estalvi i la inversió a casa?