«COMPRAVEN JUGADORS SENSE SABER COM PAGAR-LOS»
Reverter revela que el Barça estava en fallida a l’abril
«Si el club fos societat anònima esportiva seria causa de dissolució, ha sigut una gestió nefasta», diu el CEO de l’entitat
«Hi havia dificultats per pagar nòmines. No teníem diners», diu, mentre revela «desordre i falta de control» en la gestió
«Si el Barça fos societat anònima esportiva (SAD) seria causa de dissolució. A l’abril no podia continuar operant perquè no hi havia caixa». Així de contundent s’ha mostrat Ferran Reverter, el CEO del Barça, en l’exposició de la due diligence financera sobre la gestió econòmica del club. «És un exercici de transparència poques vegades vist en un club», els ha dit l’executiu, acompanyat pel president Joan Laporta i alguns membres de la junta directiva, tots presents a l’Auditori 1899 del Camp Nou.
«La documentació que necessites per certificar alguns assumptes ha sigut molt difícil de trobar», ha argumentat Reverter per explicar la tardança a presentar la due diligence. «Hi ha una gestió nefasta. Nefasta perquè no hi havia cap tipus de planificació. Era improvisació total. Ens vam llançar a l’Espai Barça, la inversió més important de la història, i es van comprar jugadors de manera esbojarrada alhora. És una gestió nefasta», ha dit l’executiu, indicant que costarà «com a màxim 1.500 milions».
«Sense derrames als socis»
La directiva de Laporta «no s’ha plantejat fer cap derrama als socis» per poder superar aquesta situació econòmica tan delicada, a més d’anunciar que el club podria fitxar a l’hivern per haver rebaixat la massa salarial (l’estalvi de les fitxes de Messi i Griezmann, per exemple) i que les renovacions de Pedri i Ansu Fati van per bon camí. I l’impacte de l’absència de Messi no ha sigut tan substancial com s’imaginaven.
«Els espònsors ens marcaran molt si som capaços de treure’ls bé. Messi ha sigut i continuarà sent importantíssim per al Barça. Però la marca Barça és molt forta. Parlo del crèdit, de les vendes a curt. Si em preguntes avui, anem bé. A mitjà termini, hem de fer les coses bé, perquè la gent vol veure els millors jugadors a casa», ha dit, indicant que amb aquest nou patrocinador busca superar els 30 milions d’euros anuals que aporta Rakuten, el contracte del qual expira el juny del 2022.
«Van comprar jugadors sense saber com pagar-los. El cas de Griezmann, la mateixa nit que el van fitxar van veure que no hi havia diners i aquella nit es va buscar un fons per fer un ‘factoring’, que té comissions d’obertura»
Reverter, CEO del Barça
Però la foto de la caixa del Barça és dramàtica. «Devem molt més (1.482 milions) del que tenim (259) o ens deuen (772)», ha indicat Reverter, mentre indicava que el club «comprava jugadors sense tenir diners per pagar-los». I va posar el cas de Griezmann. «La mateixa nit que el van fitxar van veure que no hi havia diners i aquella nit es va buscar un fons per fer un ‘factoring’, que té comissions d’obertura. L’operació Coutinho, que costa 120 milions, acaba costant-ne 16,6 més de costos financers. Compraven jugadors sense saber si els podien pagar», ha indicat.
«Tots som conscients que Leo Messi no podia esperar fins al 31 d’agost a les 12 de la nit per dir sí o no»
Reverter, CEO del Barça
Ha negat la possibilitat que el club acabi sent una SAD. «Ho han dit en campanya i m’ho han dit a mi. Estem molt units perquè no està a l’agenda. El pla de viabilitat és clar i hi continuarem treballant», ha comentat, recordant que han explicat «moltes coses per entendre la realitat del que ha passat al Barça els últims anys i entendre on som».
Després ha precisat que la nova junta «no coneixia la veritable situació» del club. «Tant jo com el president anem rebent dia a dia. Tots som conscients que Leo Messi no podia esperar fins al 31 d’agost a les 12 de la nit per dir sí o no. Això resumeix la situació de Messi, a més de les explicacions que ha donat el nostre president».
🗣️ Ferran Reverter: "Volveremos a poner al Barça en el lugar que merece" pic.twitter.com/7gqmAhLi65
— FC Barcelona (@FCBarcelona_es) 6 de octubre de 2021
«Hem analitzat el tancament de la 18-19, de la 19-20 i els nou mesos fins al 2021. Hem mirat els contractes més importants. I posant especial èmfasi en com estava la situació al març», ha comentat Reverter, precisant que «la ‘due diligence’ fa la foto fins al 17 de març». És el retrat de la ruïna que ha rebut Laporta de la gestió de Bartomeu.
«El Barça ha passat moltes crisis, molt mals moments, ha estat a punt de desaparèixer, però és un club resilient. I sempre ha sortit més fort de totes aquestes crisis», ha precisat Reverter, assumint la profunda magnitud de la crisi econòmica que viu el club. Números molt vermells i un missatge d’esperança, indicant que «s’ha de tenir molta serenitat i el cap fred».
«Aquesta junta té un pla que els inversors ens han comprat, per això hem aconseguit aquest crèdit»
Reverter, CEO del Barça
«Aquesta junta té un pla que els inversors ens han comprat, per això hem aconseguit aquest crèdit. Un pla perquè el Barça continuï sent el millor club. Ha de seguir apostant pel que l’ha fet gran i pioner. El primer és la Masia i l’estil Barça, hem d’afegir-hi l’excel·lència esportiva, que la ciutat esportiva sigui un centre d’alt rendiment», ha indicat l’executiu blaugrana, dient que «ben aviat el Barça tornarà a tenir els millors jugadors del món. No parlo de cinc anys».
No ha volgut, no obstant, posar el termini de manera determinada. «Si fem els deures, és clar que el Barça podrà fitxar. Ara tenim ‘fair play’. A partir de l’any que ve i si continuem fent els deures es podran portar els jugadors que ens agraden», ha comentat l’executiu.
«Hem de modernitzar les nostres instal·lacions. L’Espai Barça és crucial per al club. És un espai molt especial. Hem de buscar nous ingressos», ha indicat el CEO del club blaugrana, convençut que aquest «pla tornarà a posar el FC Barcelona al lloc que es mereix». Després d’una exposició de 50 minuts, Reverter ha rebut els aplaudiments de Laporta i els directius presents, igual com José Elias, un dels principals avaladors de la junta.
Ferran Reverter explica que la Due Diligence revela unos compromisos futuros de 1.350 millones de euros en marzo de 2021 pic.twitter.com/TFoYDyKrIM
— FC Barcelona (@FCBarcelona_es) 6 de octubre de 2021
«Hem trobat en aquesta due diligence algunes coses que ens han obligat a fer un forensic a l’Espai Barça, compres, contractes i comissions de jugadors», ha revelat, indicant que aquest procés «no s’ha acabat encara, sinó en les pròximes setmanes, per això després es prendran decisions».
«Si el club fos una SAD seria causa de dissolució», ha admès el CEO, recordant que el club estava en fallida perquè «hi havia dificultats per pagar les nòmines. No podíem pagar el mes següent als nostres treballadors. A més d’un deute de 1.350 milions d’euros. Hi havia incompliment amb els bancs, amb la Lliga, la UEFA i els estatuts. Hem tingut molts problemes per inscriure els nostres jugadors», ha dit Reverter.
«Hem trobat un Camp Nou precari. Hi havia més de 900 patologies a l’estadi, 124 de les quals, urgents»
Reverter, CEO del Barça
«Hem trobat un Camp Nou precari. Hi havia més de 900 patologies a l’estadi, 124 de les quals, urgents. Urgents vol dir crítiques. S’ha parlat poc de la ciutat esportiva, dels camps d’entrenament, hem hagut de canviar el camp 4, 5, 6 i ara el 7 i el 9. I el projecte Espai Barça totalment infravalorat. No estava tancat», ha indicat Reverter, denunciant la gravetat dels problemes.
«Hem gastat 1,8 milions d’euros en l’estadi, però necessitem fer una inversió de 23 milions. I a la ciutat esportiva hem canviat els camps on hi havia risc de lesió», ha revelat Reverter, indicant que «l’Espai Barça és fonamental per als ingressos del club».
Estas son las principales acciones impulsadas a lo largo de estos últimos meses por la nueva Junta Directiva para resolver la actual situación económica del Club pic.twitter.com/anBfhHgHkm
— FC Barcelona (@FCBarcelona_es) 6 de octubre de 2021
I ha anat el CEO del Barça una mica més enllà: «Si el Procicat ens hagués deixat jugar l’any passat no s’hauria pogut obrir el Camp Nou», ha indicat el màxim responsable executiu del FC Barcelona. «Haurem de canviar la tercera graderia. Estava molt mal dimensionat en temps i en import. Es pensava acabar el 2021. Parlaven de 600 milions i tots sabem que estan a punt de fer-se 35 estadis o s’han fet. I el preu mitjà és de 900 milions».
«L’Espai Barça estava molt mal dimensionat en temps i en import»
Reverter, CEO del Barça
Reverter ha dit que s’han trobat «un club aturat». I tan greu és que a «l’abril no podia continuar operant, perquè no hi havia caixa» com conseqüència de la mala gestió de Bartomeu, a qui no ha citat en el primer quart d’una didàctica exposició del nou CEO del club. Una llarguíssima exposició, realitzada tota dret, recolzant-se en documents que s’anaven projectant a la pantalla gegant de l’Auditori, que ha durat gairebé una hora.
«El Barça assumeix en quatre jugadors una massa salarial de 300 milions anuals, més que el pressupost del Juventus en la seva plantilla», ha indicat, recordant que el club va fitxar tres dels cinc jugadors més cars de la història: Dembélé, Coutinho i Griezmann. L’executiu no ha esmentat cap d’aquests jugadors.
Deute de 159 milions (2017) a 673 (2021)
«Les comissions dels jugadors són un 5% o un 10% com a màxim, però mai un 20% o 33%. Es tenia una massa salarial no sostenible, entre un 25% i un 33% superior a la dels altres equips», ha precisat Reverter, que ha revelat que les negociacions amb els futbolistes per «rebaixar els seus salaris són molt, molt, molt complexes».
I ha posat el focus en el substancial augment del deute financer net. «Aquest deute ha passat de 159 milions el 2017 als 673 del 2021. Més de 500 milions, i mai va passar per l’assemblea», indicant que s’ha canviat «el deute de curt termini a llarg amb un interès del 1,98%, cosa que marca la credibilitat i prestigi de la marca Barça».
«El Barça assumeix en quatre jugadors una massa salarial de 1.000 milions d’euros. I per cada temporada estem parlant de 300 milions, més que el pressupost del Juventus»
Reverter, CEO del Barça
En aquest sentit, el Barça s’ha trobat «la piràmide invertida», perquè els jugadors veterans cobren molt al final dels seus contractes, mentre que els joves no ho poden fer a l’inici del projecte. «Hi ha hagut falta de control i de gestió», ha recordat Reverter, curós en l’elecció de les paraules, sense esmentar Bartomeu. Ni cap altre directiu.
«La falta de control provoca el trossejament de factures. Es dona per dos motius: el primer és clarament per evitar el control, tenim el cas d’I3 Ventures i de l’Espai Barça, i per un tema d’operativa. Quan un club no funciona, la gent es busca la vida, cosa que crea encara més confusió. Hi ha estructures duplicades». En aquest aspecte, el CEO del club ha explicat que «les despeses s’han disparat en un 35% aprofitant el desordre que es vivia al club».
L’executiu econòmic ha precisat que el resultat econòmic de la temporada 2020-21 «sense Covid hauria sigut de 92 milions», a més d’explicar que el club està en converses amb «diversos socis» per a la venda de Barça Studios, una cosa que no pot començar amb l’empresa BLM.
«Pagaments a periodistes»
«Fins que no s’acabi el ‘forensic’ no podrem dir si la comissió legal actua o no», ha dit entorn de les futures accions que podria emprendre el club si detecta accions delictives. «No soc ningú per dir si hi ha delicte o no, això ho han de dir els serveis legals. És molt complicat, està sent molt complicat trobar aquests documents».
«El ‘forensic’ se centra en l’Espai Barça, en els intermediaris i en les compres. Quan s’acabi, vindrem i explicarem tot el que s’hagi d’explicar», ha remarcat Reverter. «Sí, es pot fitxar. La renovació de Pedri i d’Ansu va per bon camí, la sortida de l’últim jugador important ens genera un fair play de 20 milions. Es pot fitxar, el curt termini ens ha obligat a prendre decisions molt dràstiques, però el president i Mateo Alemany tenen clar que hem de tenir el millor equip i més competitiu».
«Hi ha hagut pagaments a periodistes, tant des del club com des de la confederació de penyes hi ha hagut pagaments a periodistes. Com que n’hi ha factures entenem que estan justificats»
Reverter, CEO del Barça
Després, ha confirmat que hi ha «hagut pagaments a periodistes i si són amb factures m’imagino que són justificats». Després ha sigut més concret. «Sí, tant des del club com des de la confederació de penyes hi ha hagut pagaments a periodistes. Com que n’hi ha factures entenem que estan justificats», a més de reiterar que «si hi ha delictes o no ho decidiran els nostres serveis legals». Després, Reverter ha comentat que «no han decidit encara» si la junta emprendrà cap acció de responsabilitat social contra l’antiga directiva de Bartomeu.
Després dels 50 minuts d’exposició, en què no ha esmentat Bartomeu pel nom ni cap altre directiu, el CEO s’ha exposat a les preguntes dels periodistes. Ha acabat 98 minuts més tard, de nou entre aplaudiments del president i els membres de la directiva.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia