CRISI DE DIFÍCIL SOLUCIÓ
Reverter vol abandonar el Barça com més aviat millor
El CEO blaugrana, que esperarà, tal com s’ha compromès, el seu successor, ha suspès tota l’agenda de les pròximes setmanes i espera deixar el Barça tan ràpid com sigui possible
Al club hi ha certa incertesa pel paper i futur del vicepresident Eduard Romeu i Jaume Guardiola, president de la Comissió Econòmica, que compartien criteris amb Reverter
Malgrat que, expliquen, la conversa que van mantenir Joan Laporta, president del FC Barcelona, i Ferran Reverter, CEO del club des de fa uns vuit mesos, va ser d’allò més cordial i el màxim responsable blaugrana no va tardar ni dos minuts a acceptar la carta de dimissió de l’executiu culer, és més, hi ha qui pensa que ho estava desitjant, el cert és que la proposta de quedar-se «el temps que faci falta» fins que l’entitat trobi un nou director general i pugui fer-se el traspàs de carpetes amb tota normalitat, va ser feta amb la boca petita.
EL PERIÓDICO ha pogut saber que Reverter té moltes ganes de deixar el club com més aviat millor i no perquè tingui ja diverses ofertes de treball a sobre de la taula, sinó perquè considera que la situació no és bona per al Barça i no té sentit mantenir-la en el temps. És més, Reverter ha esborrat ja de l’agenda (gairebé) tots els compromisos, reunions i entrevistes que tenia previstes per a les pròximes setmanes i mesos, cosa que dona idea que vol deixar el despatx tan aviat com sigui possible.
Es veia venir
Sembla evident que mai es coneixeran les autèntiques raons per les quals Reverter deixa, sobtadament, el càrrec més important del Barça després del de president, majoritàriament elegit per la massa social. Pren força la versió, evidentment molt allunyada de la que va donar el director general en el seu comiat, on va assenyalar que deixava el càrrec «per raons personals i familiars», que la manera de gestionar el club de Laporta i Reverter tenen molt pocs punts en comú, tal com van intuir, just arribar l’executiu al club, molts dels empleats i executius que fa diversos anys que estan a la casa. El comentari d’«aquest no dura aquí ni un any» que van fer molts dels treballadors de tota la vida del Barça, s’ha complert al peu de la lletra. Reverter abandona el barco al cap de vuit mesos d’entrar-hi.
Quan parlem de forma de gestionar, maneres, projectes, línies de treball i estil de fer les coses en cap moment es parla de model de club, tal com han difós els partidaris de la línia presidencialista. Els veterans empleats del Barça i, fins i tot, alguns dels executius que ja han deixat l’entitat, asseguren a EL PERIÓDICO que l’acusació que Reverter volia convertir el Barça en el Bayern de Munic, on el 49% de l’accionariat està en mans de grans patrocinadors i socis de viatge poderosíssims (Adidas, Telecom Deutschland, Grup Allianz i Audi), en contra de l’aposta de Laporta que el Barça ha de continuar sent propietat dels socis, és, simplement, una cortina de fum per ocultar l’autèntica realitat: Laporta i el seu fidels, entre els quals hi ha Mateu Alemany, no congeniaven amb les exigències professionals i el poder que atresorava Reverter, de l’ego del qual també parlen uns quants.
Patrocinadors i/o socis
Els que defensen aquesta versió, és a dir, la que el ‘model Bayern’ no estava al cap de Reverter, consideren que per pensar en aquesta fórmula de club cal traslladar-se a Alemanya i, més concretament, a Munic, a Baviera, una de les regions més riques d’Europa. La ‘fórmula Bayern’ no es basa en el complement que aporten els patrocinadors, sinó en el fet que tots recolzen la mateixa causa i d’una forma molt determinada: com a accionistes, com a socis, no ‘només’ com a patrocinadors o col·laboradors.
En aquest sentit, el que aquí, al Barça, s’entén, simplement, com a patrocinadors, és a dir, la versió de Nike, amb una implicació al Barça que no té res a veure amb la d’Adidas al Bayern; Rakuten, que ja no vol seguir, o Beko sense anar més lluny. Els patrocinadors alemanys són tots alemanys, són socis accionistes i la seva presència al club bavarès no té res a veure amb els resultats de l’entitat. Es tracta d’un compromís més de país, social, econòmic i de vinculació que, al marge del sentiment, existeix per compartir una idea, un estil de fer les coses.
En aquest sentit, el Barça mai ha tingut ni socis ni patrocinadors d’aquest nivell. És més, una de les queixes de Reverter en aquestes setmanes és la seva oposició a què l’acord amb Spotify sigui només per tres temporades, cosa que demostra la fragilitat del compromís, molt allunyat dels acords del Bayern amb Adidas, Telecom, Allianz i Audi.
Triumvirat econòmic
És evident que des de l’arribada de Reverter al si del Barça han anat convivint, amb més o menys harmonia, dos estils de gestió i d’entendre, no només el dia a dia del club sinó, fins i tot, la contractació de determinat tipus d’executius i reforços, que han acabat xocant i han acabat amb la sortida del líder dels ‘professionals’ davant els amics del president.
En aquest sentit, el triumvirat que integraven Reverter, el vicepresident econòmic Eduard Romeu i el prestigiós banquer Jaume Guardiola, del Banc de Sabadell, artífex de la nit-matinada dels avals i president de la Comissió Econòmica del Barça, semblava irrompible i, no obstant, va camí de trencar-se del tot o fins i tot de desaparèixer. De moment i, segons informa la web ‘Culémania’, José Elías, soci i amic de Romeu i un dels principals avaladors de Laporta, acaba de renunciar al seu càrrec com a membre del consell de l’Espai Barça.
Laporta, més que els seus directius, que no tenen aquí un paper gaire rellevant (molts dels quals, així com Xavi Hernández i tot el vestidor de la Ciutat Esportiva Joan Gamper es van assabentar de la dimissió de Reverter per la premsa), està convençut que la força que estaven adquirint els tres pesos pesants de l’àrea econòmica del Barça anava en contra de la manera en què ell vol gestionar l’entitat, estil que, ara, ja sense els lligams dels avals (curiosament ha sigut Albert Soler, un executiu acomiadat per Laporta del Barça, qui més s’ha barallat al CSD per deslliurar-lo d’aquesta llosa), pot posar en pràctica sense gairebé oposició.
Futur incert
Hi ha gent a l’interior del Barça que tenen seriosos dubtes sobre si Guardiola, que, en companyia de Romeu, va mirar durant les últimes setmanes de convèncer Reverter que no ho deixés «encara», voldrà seguir amb el seu important paper al club, malgrat comptar amb el recolzament incondicional, com es va veure en l’assemblea de compromissaris, dels socis.
I hi ha qui té la seguretat que Romeu, que ha desmentit la possibilitat d’abandonar el Barça al juny, esperarà a saber qui és el substitut de Reverter, en l’elecció del qual potser ni tan sols vol intervenir a l’avenir-se tant amb l’encara CEO blaugrana, per planejar el seu futur immediat.
Notícies relacionadesDe qualsevol manera, tothom al si del Barça ha sentit la declaració de Laporta que, ara, l’únic que li interessa, més que un gran gestor o un professional contrastat, de prestigi, és un home de la seva plena confiança. «Lleial», és la paraula que utilitza el president per definir el pròxim director general del club. No hi ha dubte que no és gens fàcil trobar una persona així en dies, escasses setmanes, sobretot sabent que Reverter vol abandonar el despatx tan aviat com es pugui. I menys intuint que Reverter se’n va perquè no ha pogut imposar el seu estil professional davant el col·leguisme i/o amiguisme de Laporta, factor que podria allunyar alguns candidats de la temptació de ser l’inquilí del despatx de Reverter.
Retorn a les oficines
El que, de moment, es descarta al si del Barça és que es produeixi una desbandada general o dels executius més pròxims a Reverter. És evident que les dues o tres persones que el CEO va fer venir al Barça per formar el seu ‘nucli dur’, deixaran l’entitat en les pròximes setmanes, però la resta d’executius, malgrat meditar aquesta possibilitat, acabaran quedant-se, ja que no està el mercat laboral, ni tan sols a aquest nivell, com per arriscar-se a perdre un lloc de treball ben remunerat i que ofereix prestigi als seus posseïdors. Malgrat tot, el moviment a les oficines importants del club començarà a detectar-se a partir del dilluns que ve, que és quan es pretén que el 70% dels treballadors, ara teletreballant, tornin a les seves taules.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia