L’escàndol

El Camp Nou va ser alemany, la vergonya de Laporta

El Camp Nou va ser alemany, la vergonya de Laporta

Jordi Cotrina

6
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Acabat el partit, i ja eliminat el Barça de l’Europa League, el títol que més a prop tenia, va aparèixer Joan Laporta a la llotja del Camp Nou. El president blaugrana no anava sol. Va aparèixer mitja hora després del partit de la «vergonya», tal com després ell mateix el va qualificar, perquè l’estadi blaugrana va viure un fet insòlit amb prop de 30.000 aficionats alemanys de l’Eintracht envaint seients que pertanyien a socis del Barça.

Laporta observava sorprès, al costat d’Enric Masip, el seu assessor de màxima confiança, i Rafa Yuste, el vicepresident esportiu del club, la insòlita imatge. Milers de samarretes blanques inundaven el temple culer en una escena mai vista abans. Ni tampoc en cap altre gran estadi europeu, disfrutant, a més, d’haver fet fora el Barça d’Europa. Ni va triomfar en la Champions ni tampoc en l’Europa League.

El Barça jugava a casa teòricament, però, en realitat, era com si estigués encara a Frankfurt fa una setmana. ¿Quants alemanys hi havia? El club no en va donar cap xifra. ¿Com van arribar aquestes més de 20.000 localitats a les mans de l’afició rival? Tampoc en va informar la junta de Laporta. ¿Qui les va vendre? Ni un comentari oficial tampoc. ¿Eren totes de socis que, aprofitant les vacances de Setmana Santa –el partit es va jugar el Dijous Sant–, les van revendre? ¿O van acabar, potser, a Alemanya pel canal dels turoperadors?

Massa preguntes sense resposta, no només perquè el Camp Nou va viure una situació inèdita amb els abonats culers (l’entrada oficial va ser de 79.468 espectadors) sentint-se estranys a la seva pròpia casa, sinó perquè es va posar en situació límit la seguretat d’aquests aficionats que estaven envoltats en molts sectors de l’estadi per milers d’alemanys.

«Ha sigut un error de càlcul i de planificació que hi hagi hagut tants aficionats alemanys. Cal veure què ha passat. Des del vestidor volem saber què és el que ha passat»

Xavi, tècnic del Barça

Tot just acabar el partit d’anada (1-1), Xavi va demanar que «el Camp Nou es convertís en una olla a pressió» per arribar a les semifinals de l’Europa League. El que mai podia imaginar el tècnic és que aquesta olla seria finalment alemanya i que perjudicaria, i de manera notable, els seus jugadors, perquè van entrar sorpresos en un ambient que no imaginaven.

«Ha sigut un error de càlcul i de planificació que hi hagi hagut tants aficionats alemanys. Semblava una final amb dues aficions. Al vestidor volem saber què és el que ha passat», va reclamar Xavi sense citar directament Laporta, però exigint explicacions davant un escenari que va alterar el partit.

«És decebedor, però no és una excusa. No ha ajudat, ens ha pogut afectar. Esperàvem 70.000 o 80.000 aficionats culers, però hi havia molta gent alemanya. Ha sigut un error de càlcul nostre», va afirmar el tècnic, que va demanar just el contrari. Més culers que mai.

La Grada d’Animació va protestar abandonant el camp

I n’hi va haver menys, fins al punt que la Grada d’Animació va abandonar la seva posició al gol nord del Camp Nou en els primers 10 minuts de la segona part com a gest de protesta pels milers d’alemanys que dominaven l’estadi.

«He sentit vergonya amb el que s’ha vist a la grada, demano disculpes, ha sigut molt greu»

Laporta, president del Barça

Laporta, després d’observar, ja a tocar de la mitjanit, com el Camp Nou s’havia convertit en una rèplica del Frankfurt Stadium, va comparèixer davant les càmeres de Barça TV. «He sentit vergonya amb el que s’ha vist a la grada, demano disculpes, ha sigut molt greu», va comentar el president, després d’indicar que el club «estava processant tota la informació» i remarcar que donaria «explicacions». 

«No és habitual el que ha passat», va assegurar el dirigent. Mai abans havia passat al Camp Nou i n’hi ha prou amb veure que només hi va haver 3.000 aficionats alemanys a les grades del Benito Villamarín per assistir al Betis-Eintracht. «No hauria d’haver passat, tenim estudiades les raons i prendrem mesures», va afegir el president.

«Tenim informació del que ha passat», va dir després sense explicar a què es referia. «El que no podem evitar són determinades situacions, però s’han permès durant molts anys, i a partir d’ara haurem de ser més estrictes», va explicar. «Permetin-me que no sigui més precís, perquè estem recopilant informació amb els departaments de ‘ticketing’ i seguretat. Tot apunta que s’han produït unes situacions no desitjables», va afegir. 

No va donar, no obstant, cap detall de les causes que van provocar aquesta invasió alemanya. «Jugant a casa no pot passar això», es queixava amb neguit Xavi, incapaç d’entendre com s’havia pogut arribar a aquest Camp Nou més alemany que mai, sobrepassant, i amb escreix, el 5% de l’aforament permès per la UEFA per als equips rivals en els partits europeus.

Hi ha, a més, un total de 26.238 abonats del Barça, 8.000 més que la passada campanya, que van demanar a l’inici de la temporada 21-22 l’excedència per un any del seu seient al Camp Nou.

Investigació interna

Laporta, mentrestant, anunciava l’obertura d’una investigació interna per determinar les causes d’aquesta invasió alemanya. «Com a barcelonista em sento avergonyit del que he vist», va indicar el president. Però no va voler només quedar-se en les paraules, sinó que va anar més enllà. «Prendrem mesures. No es produirà mai més», va exclamar amb energia.

«Prendrem mesures. No es produirà mai més»

Laporta, president del Barça

Ja durant el partit, i davant la dimensió d’aquesta immensa taca blanca que dominava les grades del Camp Nou, Enric Masip va escriure un missatge en el seu compte personal de Twitter.

«Tothom està en el seu dret de vendre els seus carnets, però la realitat fa que veure un Camp Nou amb tants d’aficionats del rival fa molta molta llàstima...», es va queixar l’assessor del president, sense adonar-se que està prohibit vendre el carnet. A més, va oblidar que el mateix club va emetre aquest llarg comunicat oficial el 8 d’abril: «El FCB fa una crida als abonats que no puguin venir al Camp Nou en algun partit d’aquest tram final de temporada, perquè cedeixin el seu seient en benefici del club, renunciant a una contraprestació econòmica».

Notícies relacionades

La directiva no ha especificat tampoc quants abonats es van acollir a aquesta nova fórmula amb motiu del duel amb l’Eintracht. Ni ha revelat l’origen de les localitats que van acabar en mans dels aficionats alemanys, mentre un gran sector de socis culers decidien no anar a un duel decisiu per al futur del Barça de Xavi, retratant així el transversal fracàs que es va viure en una irreal i caòtica nit de Dijous Sant.

Fracàs va ser que el Camp Nou fos la llar alemanya, fracàs de la gestió de la junta de Laporta perquè va permetre que milers i milers de seguidors de l’Eintracht se sentissin com si estiguessin a Frankfurt i fracàs també per a l’equip de Xavi, que es va veure superat en l’anada i en la tornada, malbaratant la ruta més pròxima i accessible per guanyar un títol, per la qual cosa el Barça s’encamina a tres anys seguits de sequera només interrompuda per la Copa del Rei que va guanyar el Barça de Koeman.