EL PARTIT DELS DESPATXOS

Xavi exigeix «canviar moltíssimes coses» en el nou Barça

Xavi exigeix «canviar moltíssimes coses» en el nou Barça

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El nou Camp Nou, aquest que ho aplaudeix tot, fins i tot derrotes com la del Vila-real que no impacten en la classificació, però sí que danyen la imatge de l’equip de Xavi, va esperar fins que la pilota ja s’havia aturat. Va acabar la Lliga i va xiular el Barça. No va ser una xiulada estrepitosa, entre altres raons perquè més de la meitat dels 54.850 espectadors ja havien abandonat el seu seient, però sí que va exercir d’avís i missatge poderós.

Es va cansar el públic, conscient com el mateix entrenador que ara «comença la feina més important, la dels despatxos». El partit que ha de jugar Mateu Alemany, el director de futbol del Barça. El partit que durarà gairebé tres mesos perquè acabarà el pròxim 31 d’agost, dia en què expira el mercat estiuenc.

És el partit més complex perquè l’executiu l’ha de jugar sense saber encara dels recursos econòmics dels quals disposarà el club. Queden un mes i set dies per quadrar comptes el 30 de juny i si el president Joan Laporta no activa cap d’aquestes «palanques», la firma amb CVC és la més viable en tan poc temps, tot s’enredarà encara més per a Alemany, acompanyat per Jordi Cruyff, que exerceix de «secretari tècnic», com sempre recorda Xavi, però sense ser-ho encara oficialment.

La cúpula esportiva del Barça té dissenyada el full de ruta. Però està tot per fer. Tot és tot (moltes baixes, molts fitxatges, la majoria a cost zero) perquè la dimensió de la revolució esportiva que exigeix l’entrenador afecta totes les àrees de l’equip.

Des del porter suplent (es busca sortida a Neto, al qual li queda un any de contracte) al davanter titular (Lewandowski és el gran candidat) passant per reconstruir la defensa de cap a cap. Es busca lateral dret (allà encaixa Azpilicueta), es persegueix un altre lateral esquerre (Marcos Alonso seria l’ideal), a més d’un altre central (si és esquerrà millor) perquè Christensen, del Chelsea, ja està tancat.

També exigeix Xavi completar el centre del camp perquè amb Kessié, que acaba de guanyar l’scudetto amb el Milan, no n’hi ha prou. I a dalt es requereixen, almenys, dues peces d’impacte immediat: Lewandowski i els seus gols per anar guanyant temps al costat d’un extrem de millor rendiment que el discutit Dembélé (un gol en els 21 partits que ha disputat de la Lliga 21-22).

«En un club gran com el Barça cal canviar moltíssimes coses, moltíssimes», va dir Xavi, que va recordar, després de la caiguda en l’última jornada de lliga, la quarta que ha encaixat des del 0-4 del Bernabéu, que s’havia «salvat una temporada que podria ser catastròfica».

Fitxatges que siguin «titulars»

Evitat el caos, el Barça ha anat transitant cap a la mediocritat en aquests dos mesos en què s’ha estimbat, tant a l’Europa League, l’únic títol que tenia a prop de la seva mà, com a la Lliga on les derrotes davant el Cadis, el Rayo i el Vila-real van certificar aquest declivi. 

Exigeix Xavi jugadors que «puguin ser titulars», capaços d’elevar el nivell competitiu d’una plantilla que s’ha anat descapitalitzant amb el pas dels anys, sostinguda sempre sobre tres dels quatre capitans: Busquets, Piqué i Jordi Alba, la continuïtat del qual no es discuteix sota cap concepte.

«La realitat és que al novembre estàvem sota mínims. I en qualsevol aspecte de la paraula. Físicament, mentalment i anímicament. A partir d’allà, hem fet una bona feina, i hem quedat segons. Però hem de millorar molt i reforçar-nos molt», va insistir Xavi, conscient que Alemany té una feina titànica (sense diners ha de fer una revolució) per davant. «Hem de reforçar-nos molt. Ara hi ha una feina als despatxos i crec que és més important fins i tot que la del futbol», va recalcar el tècnic.

Aquesta imprescindible reconstrucció queda supeditada sempre als diners. El Barça ja sap, com va dir Laporta, que no pot competir per fitxar els «jugadors supertops». Haaland ja ha escollit anar-se’n al City amb Guardiola i Mbappé ha preferit quedar-se a París renunciant al Madrid deixant sense resposta Florentino.

I, a més, el marge de maniobra cap a Laporta, que ara sí que ha d’aixecar el seu veritable projecte, i Xavi, que iniciarà el curs com a màxim responsable, es redueix. La paciència, també.

«Cal reforçar-se molt bé sinó no podrem competir de cap manera, això és el Barça. No podem estar un altre any en blanc»

Xavi, tècnic del Barça

«Hem cobert uns mínims que al novembre semblaven poc assequibles. Però a partir d’aquí som el Barça, no podem quedar segons i no podem no optar a títols. Això ha de canviar», va exigir. «I per canviar hi ha feina, sobretot als despatxos», va afegir.

Notícies relacionades

El club ja va fer la renovació el 2017. Però es va equivocar. Queda Dembélé com a prova. Ho va intentar el 2018 amb Coutinho, ja venut a l’Aston Villa per 20 milions, i va fracassar. Va voler regenerar-se el 2019 amb Griezmann, cedit a l’Atlètic de Madrid. I res va funcionar bé. Va malgastar els 222 milions que va rebre de Neymar i ara no té diners per complaure la llista de la compra que ha dissenyat Xavi.

«Cal reforçar-se molt bé sinó no podrem competir de cap manera, això és el Barça. No podem estar un altre any en blanc», va insistir reclamant l’arribada de peces que tinguin impacte immediat per a una plantilla, a la qual seguint el missatge de Messi, no li ha arribat. Disminuirà la paciència i augmentarà «l’exigència» per a tothom. Començant ja per Alemany, que fa mesos que juga aquest partit des de la precarietat.