LA PLANIFICACIÓ BLAUGRANA
El terrible mercat de fitxatges del Barça 22-23
L’excés de jugadors en nòmina i les desorbitades fitxes que cobren s’afegeixen a un límit salarial que no ha baixat i l’absència d’ingressos de la directiva per afrontar fitxatges
Cinc jugadors, com a mínim, van acabar la Lliga sabent que Xavi Hernández no hi compta. El Barça els va emplaçar a buscar-se un equip per a la temporada que ve. Altres jugadors van marxar de vacances sabent que no tenen un lloc garantit a la plantilla, que la seva continuïtat dependrà de les ofertes que es rebin i de la configuració final del grup. Molt pocs futbolistes compten amb el suport incondicional de l’entrenador.
Abans d’acomiadar-los tots, Xavi va comunicar als involucrats si pertanyien a les diferents categories que el tècnic va verbalitzar en una de les últimes rodes de premsa. «Hi ha jugadors intocables, transferibles i intransferibles», va descriure el tècnic. Sense dir noms, conscient que més d’un dels seus deixebles pot canviar de columna.
La situació esportiva i, sobretot l’econòmica, dissenyen un mercat esborronador per al Barça. En particular, per a Mateu Alemany, el director de futbol encarregat de fer les gestions de fitxatges i traspassos per delegació de Xavi i Joan Laporta, el president. Prop de 40 futbolistes estan més o menys involucrats en les gestions que es facin a les oficines blaugrana.
Alemany, el principal executiu de l’entitat, en absència d’un director general, té tancats sis fitxatges que no es poden executar. Ni tan sols els dos que arribaran amb la carta de llibertat: Andreas Christensen, del Chelsea, i Franck Kessié, del Milan. El Barça no els pot inscriure. La Lliga no l’hi permet perquè, afirma, ha traspassat el límit salarial, xifrat en una despesa del 70% del pressupost.
«La massa salarial del Barça és de 560 milions», va concretar divendres Eduard Romeu, vicepresident econòmic del Barça. El pressupost d’aquesta campanya és de 765 milions i, de moment, no es complirà. És el 73% del dispendi. La Lliga va informar que l’excés blaugrana era de 144 milions, sent l’únic club de Primera amb números negatius. Segons les normes de la patronal, per cada tres euros que el Barça resti de despesa, en pot gastar un.
Restar de veritat, ha restat la venda de Philippe Coutinho a l’Aston Villa (els 20 milions del traspàs i la fitxa del futbolista) i restarà la fitxa d’Ousmane Dembélé, que ha acabat contracte i que Xavi ha insistit a renovar. No només perquè cregui en el potencial del davanter, sinó perquè el seu substitut serà més car, ja que implicarà una despesa de fitxatge. També deixen el Barça Ferran Jutglà, amb un traspàs al Bruges que reporta 4,5 milions, i Luuk de Jong i Adama Traoré, que estaven cedits.
«Hi ha un pla a, un pla b, un pla c...», va reconèixer Jordi Cruyff, que ben aviat serà nomenat oficialment secretari tècnic, al·ludint a les dificultats operatives del Barça. Al desfasament econòmic d’una de les tres plantilles més cares del planeta i que no és, ni de bon tros, de les més competitives d’Europa, s’afegeix l’oposició dels futbolistes a renegociar el seu contracte, quan no la negativa a anar-se’n, fins i tot sabent que no compten per a l’entrenador.
Xavi va avançar a Neto Murara, Óscar Mingueza, Samuel Umtiti, Riqui Puig i Martin Braithwaite que no tenen cap futur al Camp Nou. Però tots tenen contracte en vigor (Neto, Mingueza i Puig fins al 2023, Braithwaite fins al 2024 i Umtiti fins al 2026) i no hi renuncien. «M’ho estic passant molt bé al Barcelona», va dir Braithwaite a un diari danès. El davanter amb prou feines ha jugat 5 partits de 53 possibles.
Ells, almenys, tenen clar que s’han de buscar la vida. A d’altres només se’ls ha insinuat. Com a Clément Lenglet, que està en tractes amb el Tottenham. O a Sergiño Dest. Frenkie de Jong pot formar part del pla a, el b o el c. Una bona oferta induiria el Barça a traspassar-lo malgrat que Xavi compta amb Frenkie. La seva sortida exigiria el fitxatge d’un migcampista semblant en la pretensió del tècnic de comptar amb dos futbolistes per posició. El mateix val per a Memphis Depay.
Quatre capitans, quatre casos
Els capitans configuren un capítol molt delicat en la seva globalitat, tot i que cada un suposa una situació molt particular. Sergio Busquets és indiscutible per a Xavi. Jordi Alba ho és per ser l’únic lateral esquerre i es busca algú que li faci competència: no hi ha mitjans per substituir-lo amb un fitxatge a la seva altura.
Gerard Piqué genera tanta solvència a la gespa com inquietud fora per la seva intensa vida privada. A més, serà la fitxa més cara de les dues pròximes temporades amb molta diferència respecte als seus companys. El convertirà en el defensa central més ben pagat del món. A Sergi Roberto l’avala la polivalència i la reducció de sou que ha assumit. El baix cost de Dani Alves i l’actitud que desprèn el brasiler suggereixen la renovació.
La incertesa envolta dues de les aparicions més estimades de la temporada. Mentre que Gavi encara no ha renovat, Nico González ha deixat de tenir presència i influència en l’equip. La que tenen Pedri i Ansu Fati, pilars de futur com Ronald Araujo, Eric Garcia i Ferran Torres.
Entre la trentena llarga de futbolistes en nòmina, hi ha els cedits que tornen. L’únic que es queda on és és Antoine Griezmann. Però Miralem Pjanic torna del Besiktas, que no executa l’opció de compra de 40 milions i Rei Manaj acaba la cessió a l’Spezia, que haurà de pagar 2,7 milions per quedar-se’l. El club italià negocia un transvasament gratuït. Tornen Álex Collado del Granada i Francisco Trincao del Wolverhampton.
Fixos, transferibles i descartats
❗️[ÚLTIMA HORA]
— FC Barcelona B (@FCBarcelonaB) 4 de marzo de 2022
✍️ Acuerdo para la incorporación de Pablo Torre
📝 Todos los detalles 👉https://t.co/SWsTPBRK8V 👈#ForçaBarça 💙❤ pic.twitter.com/eIe9eyeoCW
Fitxatges tancats
A més dels fitxatges de Christensen i Kessié, encara no oficialitzats, s’han tancat i anunciat els dels joves Emre Demir (Kaseyrispor de Turquia) i Pablo Torre (Racing de Santander) que tindran fitxa amb el Barcelona Atlètic.
Notícies relacionades«Les circumstàncies del club són les que manen, depenem de la situació econòmica», va explicar Xavi fa gairebé un mes. La preocupació de l’entrenador s’ha disparat. No ha arribat cap dels sis futbolistes que estan emparaulats i que no poden ser inscrits. Els sis són el mínim que espera el tècnic per aspirar a algun títol. En vol més.
La directiva de Laporta encara no obert la via dels ingressos perquè flueixin els reforços, i creix la intranquil·litat per què algun es cansi d’esperar el Barça.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia