CENTRALS A PREU DE GOLEJADOR
Koundé entra en la llista dels deu centrals més cars
L’exsevillista figura entre els defenses que més diners han costat. Una llista que lidera l’anglès Harry Maguire i en què l’holandès De Ligt apareix dues vegades.
José Ramón Alexanco va batre un rècord quan el Barça va pagar per ell 100 milions de pessetes (1980) a l’Athletic. Amb Ronald Koeman es va traspassar la barrera dels 1.000 milions de pessetes (1988) i Jules Koundé ha superat la dels 50 milions d’euros. Un nou llistó, simbòlic, enderrocat. Però amb el defensa francès no s’ha fet història en el futbol ni el Barça és el més ric del lloc.
Koundé està, això sí, a la franja dels deu centrals més cars del món. Potser també entre els deu millors, tot i que els gustos són lliures. Ningú diria que Harry Maguire és el número u en les dues classificacions. Només en la de les més costoses, cosa que no sempre és un mèrit per presumir-ne. Especialment quan el valor del rendiment està molt lluny del preu.
És el que passa amb l’internacional anglès, incorporat pel Manchester United per elevar-se de la vulgaritat i no guanya títols i ni tan sols es va classificar per a la Champions. El United mira de corregir el tret fallit amb el recent fitxatge de Lisandro Martínez. Pagant, és clar, la barbaritat que paguen els rics clubs de la Premier.
El quilo de defensa és car en el futbol i s’acosta al de davanter centre golejador, tendència que concorda amb l’axioma que un futur equip campió necessita màxima qualitat a les dues àrees, la pròpia i l’aliena. Els exemples confirmen la teoria. Hi aspira el Barça, que a més de Kounde ha fitxat Andreas Christensen. Una ganga, que no una quincalla. Ha sortit gratis.
Un central «que trenqui línies»
L’evolució del futbol dicta una nova exigència per al central. Ja no ha d’intimidar el davanter i allunyar el perill de l’àrea amb qualsevol mètode, el més expeditiu possible per a alegria d’un sector de la grada, sinó que se li demana que faci «la passada que trenqui línies», la frase de la modernitat. És a dir, que sigui capaç d’entregar la pilota tan perpendicular i lluny com sigui possible amb precisió.
La llista dels deu més cars
Una faceta en què despuntava Koeman i que Pep Guardiola, deixeble de Johan Cruyff i company de Koeman, ha convertit en una obsessió d’acord amb la pulsió que ha manifestat el Manchester City en la compra de centrals. Guardiola va fitxar Dmitró Txigrinski per elevar el nivell ofensiu de la defensa del Barça i va retardar Toure Yayá i Javier Mascherano perquè garantissin la sortida des de darrere. A Anglaterra, ha adquirit Rúben Dias, Laporte, Stones, Nathan Aké, i Mangala i Otamendi que ja no hi són.
Kounde entra en la selecta llista dels deu centrals més cars, que presideix Maguire. Les variables el situen per davant d’Eder Militão (50 milions va pagar el Madrid al Benfica) i Raphäel Varane, venut pel mateix preu pel Madrid al United el 2019.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034