DEFENSA «UNA SUPERLLIGA OBERTA»
Assemblea de compromissaris del Barça: Laporta: «Entre tots i totes hem salvat el club»
«Entre tots i totes hem salvat el club. Ha costat molt arribar fins aquí, s’ha patit molt. Però s’ha salvat». Joan Laporta, el president del Barça, ha reconegut que «les palanques són mesures excepcionals en moments excepcionals», però resultaven imprescindibles per treure l’entitat del «forat» en el qual es trobava després de «la mala herència» rebuda de la directiva de Josep Maria Bartomeu. Així s’ha adreçat Laporta als 687 compromissaris, que van seguir l’Assemblea per via telemàtica.
En el seu missatge institucional, que ha durat mitja hora, el president ha recalcat que el «Barça encara no està arreglat perquè l’herència estava molt malament i s’ha hagut d’anar tapant amb valentia, astúcia, talent i coneixement». En aquest sentit, ha indicat que «és conscient» que el club no pot viure sempre de les palanques, de manera que necessita «consolidar-se a través dels recursos ordinaris».
🗣 @JoanLaportaFCB: " Entre tots i totes hem salvat el Club" 💙❤ pic.twitter.com/TDHQARbEFS
— FC Barcelona (@FCBarcelona_cat) 9 de octubre de 2022
Laporta amb prou feines llegia els papers que tenia a l’estrada. Mirava directament a la càmera, dirigint-se, per via telemàtica, als compromissaris en la tercera assemblea consecutiva en la qual s’utilitza aquest mètode de comunicació. «El club estava pràcticament en col·lapse, tenia incompliments amb bancs, creditors i fins i tot amb els estatuts del club, per això estava en perill la seva viabilitat», ha precisat.
«El club estava pràcticament en col·lapse, tenia incompliments amb bancs, creditors i fins i tot amb els estatuts del club, per això estava en perill la seva viabilitat»
Laporta, president del Barça
En aquest sentit, el president ha revelat que tenien tres camins. El primer era «ser molt conservadors», una decisió que podria, segons la seva opinió, portar el Barça al «desastre esportiu i econòmic». El segon camí «era demanar diners al soci, però vostès no són culpables de la mala gestió anterior», per això van escollir la tercera via, perquè el club tenia, com va dir Eduard Romeu, vicepresident econòmic, «un deute de 1.350 milions d’euros».
«Era qüestió d’arremangar-nos, treballar, generar il·lusió i dissenyar un pla estratègic per arribar a l’excel·lència esportiva i construir un equip cada vegada més competitiu, mantenint sempre el model de propietat i de governança del club.» Un model que, segons Laporta, garanteix que el Barça «pertanyerà sempre a les seves sòcies i socis».
🗣 @JoanLaportaFCB: "Las palancas han demostrado que el Barça está vivo, tenemos una gran capacidad para atraer capital y para generar ingresos. Y lo más importante, sin perder la independencia respecto a nuestro modelo de gobernanza y modelo de propiedad" pic.twitter.com/ypPclYb1mp
— FC Barcelona (@FCBarcelona_es) 9 de octubre de 2022
De la «transició a la consolidació»
Després, el president ha reconegut que la temporada 2021-2022 ha sigut de «transició per a l’estabilitat econòmica, esportiva i institucional, obligats a parar-ho tot amb cures intensives» perquè, com després va recalcar Eduard Romeu, «l’herència estava molt més enverinada del que pensàvem». Després d’aquestes cures, el Barça busca, segons Laporta, «establir les bases per a la recuperació del lideratge esportiu que ha de tenir en el món a través d’una gestió responsable».
«Les palanques han demostrat que el Barça és viu, que té una enorme capacitat per atraure capital i generar ingressos sense perdre el nostre model de propietat»
Laporta, president del Barça
Per això van decidir activar les palanques, que van ser definides per Laporta «com operacions que optimitzen els nostres recursos» que han permès no només recollir gairebé 800 milions d’euros, sinó també aixecar un equip potent. «Les palanques han demostrat que el Barça és viu, que té una enorme capacitat per atraure capital i generar ingressos sense perdre el nostre model de propietat».
🗣 @JoanLaportaFCB: "Las palancas son medidas excepcionales, en momentos excepcionales. Hoy, con la ratificación de las palancas, lanzamos un mensaje de que el Barça es propiedad de sus socios y socias, y somos los que decidimos el presente y el futuro del Barça" pic.twitter.com/NvCUJGEvxQ
— FC Barcelona (@FCBarcelona_es) 9 de octubre de 2022
Discurs similar al de Florentino
El club, segons va precisar el president, «ha recuperat el pols», però això no implica que pugui continuar així. «No podem funcionar a base de palanques». Just en aquell moment, Laporta va voler acudir al context actual del futbol europeu en un discurs que el va emparentar amb el de Florentino Pérez, el president del Madrid, la setmana passada en l’assemblea de compromissaris del club blanc.
«Hi ha la distorsió dels clubs estats, que tenen recursos il·limitats, amb el dopatge financer. Nosaltres donem suport a la Superlliga, que aportarà solucions amb una competició més igualada. La Superlliga serà una Lliga oberta, basada en la meritocràcia»
Laporta, president del Barça
«La situació financera dels clubs a Europa és molt preocupant perquè assumim tots els costos i riscos. Es veu en l’assistència, en les audiències de televisió i en la dificultat del futbol per atraure nous col·lectius, com els joves, que estan seduïts per altres formes d’entreteniment», ha dit, defensant els mateixos arguments que Florentino, mentre creixia l’assistència telemàtica a l’assemblea, amb 823 compromissaris.
Hi ha, però, un canvi substancial en la manera d’enfocar la Superlliga, un projecte que el Barça avala totalment. «Hi ha la distorsió dels clubs estats, que tenen recursos il·limitats, amb el dopatge financer. Nosaltres donem suport a la Superlliga, que aportarà solucions amb una competició més igualada. La Superlliga serà una Lliga oberta, basada en la meritocràcia, i treballarem en un format de competició que sigui del grat de tots. Estic segur que serà del grat de tots».
Després, el dirigent va anar relatant el procés de les quatre palanques activades per la seva directiva. «Hem activat unes palanques excepcionals mentre la Superlliga no està en marxa perquè hem d’avançar», ha recordat Laporta sobre la venda del 10% dels drets de televisió a Sixth Street per 25 anys, amb opció de recompra, que «ens suposen uns ingressos de 267 milions d’euros».
«No tenim un estat o un magnat al darrere ni el volem. El Barça és propietat dels socis i sòcies, que decideixen el present i el futur del club»
Laporta, president del Barça
Però amb aquesta primera palanca no n’hi va haver prou. «Vam decidir vendre un altre 25% dels drets també a Sixth Street, amb 400 milions d’euros (667 en total). Però la Lliga ens va portar a activar la tercera palanca, perquè no ho considerava suficient, i vam vendre el 49% de Barça Studios a Socios.Com i a Orpheus Media. Estem especialment satisfets d’això. Ens ha permès inscriure tots els fitxatges i tenir una plantilla competitiva».
Notícies relacionadesEl president del Barça va acabar el seu discurs amb un missatge contundent per espantar la possibilitat de convertir-se en SAD (Societat Anònima Esportiva), com s’insinua des d’alguns sectors. «No tenim un estat o un magnat al darrere ni el volem. El Barça és propietat dels socis i sòcies, que decideixen el present i el futur del club. ¡Gràcies i visca el Barça!»
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao