Actualitat blaugrana
El Barça s’afanya a decidir la constructora que ha de remodelar el Camp Nou
Així serà l’Espai Barça
Tres empreses tenen tots els números de passar el primer tall del concurs del club per encarregar-se de la reforma integral de l’estadi
Després de l’enfonsament del Mini i la construcció de l’Estadi Johan Cruyff, tot el relatiu a l’Espai Barça semblava haver-se petrificat. Si passaven coses, no es veien. Fins ara. El Camp Nou ha encaixat la primera queixalada a la zona de la tercera graderia, i ha reduït la seva capacitat a gairebé 4.000 seients. Paral·lelament, el club ha mostrat aquest dijous els treballs que s’han començat a realitzar a l’Estadi Olímpic Lluís Companys per adequar-ne les instal·lacions a les necessitats del Barça en el trasllat la temporada vinent.
Un club que no acaba de sortir de l’encallador econòmic encara el gran esforç del projecte Espai Barça, que no és un altre que la reforma integral del Camp Nou. Si es calcula que la despesa total serà de 1.500 milions d’euros, a la remodelació de l’Estadi se’n destinaran uns 900. Diverses constructores s’han postulat per escometre les obres, que començaran amb força una vegada conclogui l’actual temporada i s’estendran fins a la tardor del 2024, sempre que els terminis previstos es compleixin.
El club ha obert un concurs que es tancarà el pròxim 2 de gener. A partir d’allà internament s’estudiaran les propostes. Algunes són les empreses que ja s’han apartat de la carrera pel projecte (difícilment n’hi pot haver un altre de la mateixa mida a la ciutat). Des de la presidència s’explica que les penalitzacions en cas de retards que el club vol imposar han anat acovardint i encongint el nombre de candidates.
🔈 @JoanLaportaFCB, a @fcbtv: "Tots hem de prendre consciència que l'Espai Barça és un motor transformador del Club" pic.twitter.com/yOO3RXs5z1
— FC Barcelona (@FCBarcelona_cat) 22 de diciembre de 2022
Ara mateix hi ha tres corporacions, les tres espanyoles, que tenen totes les aparences de passar el primer examen: Ferrovial, Acciona i FCC. Un panel decidirà la millor opció en funció dels terminis, la qualitat i el pressupost. Tot apunta que Goldman Sachs, encarregada del finançament, participarà en l’elecció.
Aprovat en assemblea
Joan Laporta va explicar aquest dijous a Barça TV com serà el procés: «S’han obert les propostes, el 2 de gener sabrem les que han passat el tall i ho ratificarem amb la junta directiva abans del 15 de gener. És important, hem de prendre consciència que això és un motor transformador del club. Hem de saber comunicar molt bé a tota la massa social barcelonista, i que siguin conscients que és una obra necessària». L’Assemblea de Compromissaris ja va autoritzar la junta a buscar aquesta picossada de 1.500 milions per modernitzar l’estadi i els seus voltants.
Goldman Sachs, un dels grups de banca d’inversió més grans del món, té la missió de buscar inversors que participin en el finançament de la reforma. Hi ha temps d’aquí a l’estiu, almenys per aconseguir una part de l’import necessari, el que permeti posar en marxa tota la maquinària. La resta, podria anar arribant a mesura que es vagi avançant.
A punt de l’exili
Alhora, el Barça va preparant el terreny per a l’exili a Montjuïc, on el primer equip jugarà tota la temporada 2023-24. Com que el Camp Nou no serà habitable de nou presumptament fins a la tardor del 2024, no es descarta que l’equip blaugrana sol·liciti disputar els primers partits de la temporada 24-25 a domicili, fins que es rematin tots els detalls.
Segons l’acord que van oficialitzar el conjunt blaugrana i l’Ajuntament de Barcelona al juny, el Barça podrà fer ús del recinte des de l’agost del 2023 fins al maig del 2024.
El club ha indicat que ha començat pels treballs del terreny de joc, canviant el sistema de drenatge, reg i tractament de l’aigua, i que també s’està adaptant a les dimensions necessàries establertes.
20 milions
Notícies relacionadesA continuació, s’iniciaran els treballs generals de condicionament de la zona de vestidors, les grades de premsa i les zones d’‘hospitality’, així com la instal·lació de sistemes de competició i la retransmissió televisiva. Tot perquè encaixi en les necessitats del club i en els requisits de la Lliga, a més de les competicions internacionals en què participa. En total, el FC Barcelona calcula que haurà d’invertir uns 20 milions d’euros.
«Les obres crearan algunes incomoditats, ja que haurem d’anar a Montjuïc, però estem començant les obres també allà. Això ja ha començat, no hi ha marxa enrere», va ratificar Laporta, que sospita que el trasllat comportarà que molts socis abonats optin per l’excedència. Malgrat que s’està treballant amb l’ajuntament per millorar els accessos, tot apunta que serà un escull insalvable per a un bon nombre de barcelonistes. Tot i així, l’adaptació a l’Estadi Olímpic de la massa social barcelonista sembla un desafiament logístic que s’haurà de resoldre en part sobre la marxa, en funció del grau d’interès a pujar a la muntanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín