Futbol
El Barça reprèn el fil contra l’Atlètic
Ferran firma una enorme i valuosa victòria per al títol en un partit que va merèixer més gols
El Barça ha fet un pas de gegant cap al títol. Tres punts més dels 76 que ja ha sumat, però especialment rellevants perquè tanquen una breu mala ratxa de tres partits sense guanyar (dos en la Lliga), perquè apaivaguen el volum de les veus madridistes i perquè va arribar contra un Atlètic que va poder donar un disgust. Va estar més a prop que el Girona i el Getafe per les ocasions que va crear, monopolitzades per Griezmann, magnífic, i desbaratades per Ter Stegen, que va permetre tornar al camí de l’1-0.
Un camí que va poder ser més generós en els números d’aquesta victòria mínima i molt ajustada. El desplegament col·lectiu va merèixer molts gols; els de l’Atlètic els va impedir Ter Stegen i els del Barça els van fallar els blaugranes, conformats a recuperar els 11 punts d’avantatge i el marge de perdre tres dels vuit partits que queden per ser campions sempre que el Madrid els guanyi tots.
Millors símptomes va emetre el Barça amb les arribades a l’àrea, tot i que es fallessin, i la incorporació de De Jong i, sobretot, Pedri. La mitja hora del canari, delicada, serveix per aclarir per si sola els temors barcelonistes referents al joc i no tant a l’eficàcia.
La pressió del punt guanyador
Sense Pedri al Barça li va costar un horror construir, i va estar molt lent i horitzontal. Veure a prop el títol ha encongit l’equip, com si notés la pressió del moment de sentenciar el títol, el que els tennistes anomenen la pressió del punt guanyador. Hi ha una explicació també futbolística: faltaven els més talentosos. De Jong va reaparèixer tot just rebre l’alta i Pedri va sortir a l’hora de partit. Malgrat que el partit ja s’estava guanyant, l’equip el necessita tant com que plogui a Catalunya.
Davant les mancances dels últims temps, l’entrada de De Jong va destacar més. El neerlandès, que passava per ser un futbolista de passada plana, ha adquirit la categoria d’imprescindible. Ho va ser contra l’Atlètic perquè es va erigir en el constructor de les primeres passades. I de les segones. I de portar la pilota per penetrar en les línies atlètiques. Busquets va adoptar un paper de comparsa, ja que Griezmann li tapava la línia de passada al capità. L’entrada posterior de Pedri el va alliberar, però el va alliberar abans Simeone amb els canvis i al desplaçar Griezmann per donar entrada a Morata.
Una perceptible falta de confiança s’havia instal·lat en l’equip, conseqüent d’haver encadenat tres mals resultats (l’eliminació copera amb el Madrid i els empats amb el Girona i el Getafe), però impròpia d’un líder amb un abisme d’avantatge, encara substancial malgrat que s’ha reduït de dues setmanes. El Barça va sortir enfortit contra un Atlètic renascut.
Una gran obra col·lectiva
El gol de Ferran, reivindicatiu moderat, segurament pel sentiment de culpa de no donar el nivell que volia oferir, va ser una gran obra col·lectiva del Barça, amb una passada profunda a Raphinha, que es gira ràpid per fer una passada horitzontal a Ferran a la frontal de l’àrea. El valencià controla el cuir i connecta un xut ajustat. El mèrit dels blaugranes en l’acció va venir acompanyat de la poca traça dels defenses: Hermoso va deixar que Raphinha es tombés, Giménez va cedir metres entretingut a reclamar al linier l’inexistent fora de joc de Ferran i Savic es va menjar l’acostament de Lewandowski separant-se del rematador.
Notícies relacionadesEl gol va obligar l’Atlètic a modificar l’estratègia. Simeone va tenir un quart d’hora per pensar-la i explicar-la. Passava per adquirir més atreviment en les sortides des de darrere. Amb el 0-0, consistia a buscar Correa i Griezmann; amb el 0-1, la cosa ja concernia a De Paul i Molina. I una mica més a Yannick Carrasco, que desbordava Kounde cada vegada que l’encarava.
Obert el partit, fins i tot el Barça va millorar amb els espais més amplis que va trobar. Ferran va mirar amb enveja el panorama en què Lewandowski i Raphinha corrien lliurement. Els dos davanters van arribar a enfrontar-se sols a Oblak, però un atac d’egoisme del polonès va desbaratar una ocasió claríssima que havia de finalitzar el brasiler. Raphinha, que abans n’havia fallat una a porta buida, es va mossegar la llengua.
Fitxa tècnica
Barcelona: Ter Stegen (9); Kounde (5), Araujo (8), Marcos (5), Balde (6); Gavi (6), Busquets (5), De Jong (7); Raphinha (6), Lewandowski (5), Ferran (6). Tècnic: Xavi Hernández (7). Canvis: Pedri (8) per Ferran (m. 60); Eric (5) per Marcos (m. 60); Kessie (s.q.) per De Jong (m. 78); Ansu Fati (s.q.) per Raphinha (m. 90).
Atlètic: Oblak (8); Molina (6), Savic (4), Giménez (4), Hermoso (5), Carrasco (7); De Paul (6), Witsel (5), Lemar (4); Correa (5), Griezmann (8). Tècnic: Diego Simeone (6). Canvis: Barrios (5) per Witsel (m. 79); Morata (4) per Correa (m. 79); Saúl (6) per Lemar (m. 67); Reguilón (4) per Hermoso (m. 78).
Gols: 1-0 (m. 45), Ferran.
Àrbitre: Sánchez Martínez (5), murcià.
Targetes: Marcos, Busquets, Griezmann, Raphinha, Savic, Giménez, Barrios, Reguilón, Morata, Gavi i Saúl.
Estadi: Camp Nou. Espectadors: 80.965.
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
Fa 635 dies
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034