EL PLA DE FINANÇAMENT

L’Espai Barça generarà el pagament d’un deute anual de 94 milions

  • Les claus del finançament de l’Espai Barça

  • Les xifres sobre les quals s’edificarà l’Espai Barça

L’Espai Barça generarà el pagament d’un deute anual de 94 milions

FCBARCELONA

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça pagarà un interès mitjà net del 5,53% (entorn del 5,8% brut) durant la fase de remodelació del Camp Nou, segons els termes de l’acord segellat aquesta mateixa setmana amb 20 inversors, liderats per les entitats financeres nord-americanes Goldman Sachs i JP Morgan. El servei del deute anual d’aquesta operació, l’Espai Barça, que ascendeix a 1.450 milions d’euros, serà d’uns 94 milions, que es trauran dels ingressos previstos de 347 milions una vegada el coliseu culer s’hagi remodelat completament el 2026. L’entitat es reserva la possibilitat de refinançar una part del projecte, per uns 1.000 milions, per abaratir-lo en els pròxims 10 anys. L’operació comença amb 375 milions de crèdit bancari i la resta seran emissions de bons fins al 2050.

El vicepresident econòmic, Eduard Romeu, ha explicat que la directiva ha aconseguit complir tots els mandats de l’assemblea de socis. És a dir, l’Espai Barça, que té un cost de 1.450 milions, es pagarà amb els recursos addicionals obtinguts per aquest projecte, amb tipus d’interès fix sense riscos de tipus de canvi, amb estructura flexible, la cancel·lació del crèdit pont pendent amb Goldman Sachs, que ascendeix a 180 milions, i sense hipotecar les instal·lacions del club.

Romeu, que ha qualificat l’operació d’«espectacular» i ha afirmat que «ningú més ha tingut els nassos de fer-ho», ha especificat que el projecte, a més de l’estadi –per 1.071 milions–, inclou el Palau Blaugrana, sense que tingui encara adjudicada l’obra ni se’n detalli el cost. La directora corporativa, Maribel Meléndez, ha assegurat que el projecte s’ha aconseguit malgrat l’entorn de pujades de tipus d’interès i les informacions sobre el cas Negreira «gràcies a la marca Barça», així com a la determinació de la junta directiva, a la tasca de tot l’equip i l’«anticipació». Ha assegurat que fins i tot durant el procés algun inversor «s’ha convertit en soci».

L’estructura de finançament acordat té tres trams. El primer, de 583 milions, dels quals uns 375 seran mitjançant crèdit bancari, a tornar per complet en cinc anys. La resta serà mitjançant l’emissió de deute. El segon tram, de 477 milions serà en terminis d’emissió de set i nou anys; i el tercer, de 390 milions, en terminis de 20 i 24 anys.

Segons els termes de l’acord, els dos primers trams tenen oberta la porta al refinançament, amb l’esperança que al llarg d’aquests 10 anys millorin les condicions de mercat i es pugui reduir el cost financer. Això serà possible especialment una vegada superat el risc de construcció per part de la firma turca Limak. En total seran uns 375 milions en crèdit bancari i més de 1.000 milions en bons mitjançant col·locació privada.

I ¿com es pagarà?. Un fons de titulització (conversió de deute en bons) gestionat per Intermoney ha adquirit els drets de cobrament i el deute i pagarà només interessos. Aquest fons es nodrirà en un 24% de l’àrea d’‘hospitality’; en un 24%, de patrocini i drets per títols; en un 15%, d’ingressos del museu i visites; el 22%, d’entrades i restauració, i en un 15%, d’esdeveniments i reunions. Romeu ha assegurat que no es preveu una pujada del preu dels abonaments.

Notícies relacionades

Aquest fons és el que rebrà a partir del 31 de maig els 1.450 milions. A partir de l’entrega de l’estadi, prevista per al 2026 (temporada 26-27), quan el club haurà de generar 247 milions addicionals a l’any, és a dir un total de 347 milions (actualment genera uns 180 milions a l’any), sense comptar el patrocini de Spotify, que no detallen. D’aquesta suma, uns 100 milions aniran a les arques del club i s’hi afegirà l’excés de 147 milions, és a dir, 153 milions més. La resta serà per al fons que paga el deute.

Un milió d’euros diaris de penalització a Limak per incompliment

Davant els dubtes que va suscitar l’adjudicació de la construcció de les obres de l’estadi a Limak, la directora corporativa, a més de l’aval bancari del 10% del total de l’obra, la retenció d’un altre percentatge similar i la firma d’una indemnització d’un milió d’euros diari per jornada de retard sobre la data compromesa, va analitzar la seva experiència en acabar projectes en termini, en grans projectes i en el fet que per a aquesta companyia aquestes obres són «una aposta estratègica». De fet, complir amb aquests terminis és un dels pilars de l’estructura d’aquest esquema de finançament