Un grup de socis es plantegen impugnar el finançament de l’Espai Barça

FCBARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Les explicacions de Joan Laporta i el seu equip sobre l’acord de finançament de l’Espai Barça han causat prou inquietud en un grup de socis fins al punt de plantejar-se si impugnar-lo. El motiu principal és l’absència en el projecte dels 1.450 milions d’una partida per al Palau Blaugrana, el Petit Palau i el Palau de Gel, tal com es va aprovar en referèndum telemàtic el 2021. Alguns d’aquests socis acudiran aquest dimarts a una reunió en un domicili particular per compartir idees i decidir com expressar el seu malestar. La idea de la impugnació és sobre la taula.

La proposta de la reunió no sorgeix de cap dels col·lectius d’opinió que van adquirir notorietat durant la moció de censura a la presidència de Josep Maria Bartomeu. Es tracta d’un grup de socis d’aquesta estirp minoritària que es preocupa pel vessant empresarial del club i que de moment prefereix no identificar-se. No les tenen totes. Desconeixen si l’enuig per l’incompliment del que van aprovar els socis és àmpliament compartit o, per contra, hi ha una resignació, per no parlar de passivitat general, que aconsella una discreció pública. Temen més aviat la segona cosa.

Tots els que es reuniran aquest dimarts coincideixen en la sensació que el sentit crític de la societat culer està adormit i ells pretenen despertar-lo, o intentar-ho almenys. S’ha de recordar que n’hi hauria prou amb la denúncia d’un únic soci per iniciar un trajecte legal que podria frenar o enfonsar l’acord de finançament. En el passat barcelonista ja es van viure diversos episodis similars. Joan Laporta, sense anar més lluny, va perdre un any del seu primer mandat per la impugnació d’un soci anomenat Vicenç Pla.

¿On són els 420 milions?

La via per cridar l’atenció social es decidirà possiblement aquest dimarts. O potser no. Potser només és l’inici d’un diàleg que requerirà més temps. La impugnació seria la fórmula més extrema i alguns dels que acudiran a aquesta trobada han manifestat a EL PERIÓDICO els seus dubtes de la conveniència d’això. 

Consideren que la junta de Laporta ha comès un engany massa flagrant i mal dissimulat sobre el Palau Blaugrana, el cost del qual, estimat en 420 milions en el pla inicial, no encaixa de cap manera en l’esquema de finançament presentat. També lamenten l’absència de transparència, que identifiquen ja com una característica repetida del govern laportista. I critiquen que amb l’Espai Barça juga a una indefinició deliberada. I tot i així, almenys els que han sigut consultats per aquest diari, posen en la balança el perjudici que per al FC Barcelona suposaria la impugnació.

La urgència del projecte

L’Espai Barça acumula massa retards i una acció legal no faria més que sumar-ne un altre a un projecte que necessita materialitzar-se amb urgència. El sentit de la responsabilitat entès d’aquesta forma podria acabar imposant-se. «Crec que la junta juga amb això», diu un dels socis inquiets. També la precaució de no cremar-se públicament serà un factor que tindrà un pes important. Tot podria acabar en un simple comunicat. S’ha de veure.

Notícies relacionades

L’únic soci, o el més notori, que ha parlat fins a la data en diversos mitjans de comunicació sobre el seu disgust sobre el pla de finançament i, per extensió, del rumb econòmic de l’entitat és Jaume Llopis, catedràtic d’Economia i membre de la comissió de l’Espai Barça fins al 2021. A preguntes d’aquest diari, va confirmar que assistiria a aquesta reunió de socis, tot i que ja avança que no desitja convertir-se en punta de llança de res. Vol escoltar i intervenir-hi. No farà falta que repeteixi el que pensa, que «el que han fet és il·legal. Vam aprovar un crèdit de 1.500 milions per a tot l’Espai Barça, no només per a l’estadi. I el Palau no hi apareix». No farà falta perquè tots els presents opinen el mateix.

La junta de Laporta, a través del vicepresident econòmicEduard Romeu i la directora corporativa Maribel Meléndez, van assegurar amb rotunditat que el Palau Blaugrana formava part del projecte, però una vegada van exposar el desglossament dels 1.450 milions, no apareixia enlloc. Recordem-ho: 1.071 aniran destinats a l’obra del Camp Nou, els costos financers ascendeixen a 179 milions i hi ha una reserva per a contingències imposada pels inversors de 200 milions.