UN FITXATGE ESTRATÈGIC
L’obsessió de Xavi per l’«última passada»: Gündogan, Darder...
Xavi està de vacances. Però no descansa. Va i ve de París, on va estar amb la seva dona i fills a Eurodisney, a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí. Continua oficialment de descans fins al 10 de juliol quan el Barça campió de Lliga torni a la feina. Estava, perquè les va interrompre dimarts al matí per acostar-se fins al despatx de Mateu Alemany, director de futbol del club.
El tècnic està amoïnat perquè no li ha arribat cap reforç. Va deixar escrita fa setmanes, fins i tot mesos, la seva carta d’intencions a Alemany, director de futbol, convençut que necessita potenciar llocs estratègics en el seu segon projecte. Però el club continua lligat de mans pel ‘fair play’ salarial, obligat a vendre abans (Umtiti, Lenglet i fins i tot el cedit Abde figuren en la llista de sortides) per fer marge als nous.
Amb el primer projecte, el de les palanques, Xavi va guanyar una Lliga i la Supercopa d’Espanya, però es va estavellar fora: primer a la Champions, després a l’Europa League. En el segon, no hi ha res que pugui exercir de motor econòmic, així que es redueix considerablement el marge de maniobra del club.
I del tècnic, la preocupació del qual augmenta perquè necessita un jugador «creatiu», com ell mateix va definir, capaç de servir l’«última passada», instal·lat a la part alta del quadrat del centre del camp.
Era el lloc de Messi
Lloc que inicialment tenia reservat per al seu amic Messi. El tècnic estava convençut de quin Leo venia al Barça. Però va triar anar a l’Inter Miami perquè no tenia oferta blaugrana. I li demanaven temps per esperar.
Temps que ara també se li tira a sobre a l’entrenador perquè espera ansiós la resolució que prengui Ilkay Gündogan, el capità del Manchester City, el far que necessita la temporada vinent perquè la llum al mig del camp no depengui només de la clarividència i creativitat de Pedri.
El tècnic, com va revelar Catalunya Ràdio, treballa en una altra opció. Més pròxima, però igual de complexa perquè el Barça ha sondejat la possibilitat de fitxar Sergi Darder, el capità de l’Espanyol que ha descendit Segona Divisió. Tots dos, encara que sigui en diferent nivell (l’alemany d’origen turc ha sigut campió d’Europa i ha guanyat el trèvol amb el City; la classe del mallorquí no ha estat suficient perquè els periquitos resisteixin a Primera) responen al perfil que exigeix Xavi.
Un perfil que ha de reunir jugadors intel·ligents, amb capacitat per definir aquesta última passada que alimenti els davanters i no deixi, per exemple, Lewandowski en la sensació d’orfandat que ha viscut els últims mesos de la temporada, coincidint amb la seriosa lesió muscular de Pedri.
Tots dos jugadors experts (Gündogan té 32 anys; Darder, 29) són, en realitat, una valuosa oportunitat de mercat. El ‘citizen’, que queda lliure el 30 de juny, és amo del seu destí. I Guardiola també colla perquè no vol que se li’n vagi. L’espanyolista, al consumar-se el descens a Segona, veu reduïda la seva clàusula de rescissió de 50 milions d’euros a 10, amb capacitat el club periquito de retenir-lo fins i tot si iguala salarialment qualsevol oferta que rebi.
Alleujar Pedri
Futbolistes tots dos que proporcionarien a Xavi el que tant requereix: rendiment immediat, amb capacitat per servir assistències a més d’acostar-se amb encert a porteria. Darder va anotar set gols en els seus 41 partits amb l’Espanyol, mentre que va regalar quatre passades de gol. La influència de Gündogan encara ha sigut més gran en l’obra de Guardiola: 11 gols en 51 partits fusionats amb set assistències.
Notícies relacionadesÉs just el que requereix Xavi. Aquella última passada que ara només queda sintetitzada en la màgica figura de Pedri. Màgica, però feble físicament, especialment en les dues últimes temporades, que ha acabat mirant el futbol des de la grada perquè els músculs se li han trencat amb massa freqüència. Així ha acabat el curs al Barça. I a la selecció. Mirant per televisió el títol de la Nations League.
Per això la pressió de Xavi a Alemany i, per descomptat, a Deco, nou director esportiu del Barça que exerceix des de fa setmanes malgrat que no ha sigut nomenat oficialment. No és cap caprici. És una necessitat. Necessitat peremptòria. Necessita l’‘home de l’última passada’.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.