La UEFA multa el Barça amb mig milió per declarar erròniament beneficis

La cambra primera del Comitè de Control Financer de Clubs (CFCB) de la UEFA ha imposat una multa de 500.000 euros al Barcelona «per declarar erròniament, en l’exercici 2022, beneficis per alienació d’actius intangibles (diferents de traspassos de jugadors) que no són ingressos rellevants segons la normativa».
El Barça ha rebut la notificació de l’organisme futbolístic i presentarà un recurs davant el Comitè d’Apel·lació per la proposta de càstig i no descarta arribar fins al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS). El club blaugrana va presentar el 9 d’octubre passat en l’assemblea uns beneficis de 98 milions d’euros després d’impostos, uns comptes que van ser aprovats pels compromissaris. El pressupost per a la campanya 2022-23, acabada de finalitzar, contemplava un pressupost de 1.255 milions amb unes previsions de 274 milions de superàvit.

La millora econòmica del Barça, que havia declarat pèrdues en els dos exercicis anteriors, ve motivada pels ingressos de les anomenades palanques. El Barça va vendre el 25% dels drets de televisió al fons Sixth Street en dues tandes: el 10% (va rebre 207,5 milions d’euros) al juny i el 15% (400 milions) el juliol del 2022. Posteriorment, a l’agost, va vendre el 25% de Barça Studios a l’empresa Socios.com per 100 milions i més endavant, abans d’acabar-se el mes, el 24,5% de Barça Studios a Orpheus Media, per 100 milions més.
El club entén que les operacions efectuades van ser aprovades i acceptades per LaLiga i, per tant, no poden merèixer una sanció de la UEFA, més enllà que l’entitat consideri «desproporcionada» la sanció. La primera venda del 10% de televisió va facilitar que els comptes fossin positius, de la mateixa manera que les següents garantien les de la present campanya.
A més de la sanció al conjunt blaugrana, també van ser multats per declarar dèficits d’equilibri menors el Manchester United (300.000 euros) i el Konyaspor de Turquia i l’Apoel de Xipre (100.000). A d’altres clubs els va castigar amb 10.000 euros per no presentar informació completa i exacta sobre el llindar de rendibilitat en el termini establert.
Nou reglament
El Comitè Executiu de la UEFA va aprovar l’abril del 2022 el nou Reglament de Sostenibilitat Financera i Llicències de Clubs per facilitar la solvència, estabilitat i control dels costos i establint el límit de despesa en salaris, transferències i honoraris d’agents al 70% dels ingressos del club.
Notícies relacionadesLa nova normativa contempla un període d’adaptació dels clubs durant tres temporades, en què inicialment es permetrà la despesa del 90% dels ingressos totals en plantilla esportiva en la campanya 2023-2024, del 80% en la 2024-2025 i posteriorment del 70%.
La UEFA va introduir el Joc Net Financer el 2010 i la reforma actual, que modifica les regles vigents des del 2018, persegueix la sostenibilitat i la responsabilitat amb requisits de solvència –amb més exigència en el compliment dels deutes vençuts–, l’estabilitat –amb la regla ‘Football Earnings’ per mesurar l’equilibri en els resultats– i el control de cost.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe