ACTUALITAT BLAUGRANA

La demolició del Camp Nou, vista per dins

La demolició del Camp Nou, vista per dins
3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

«Estem en el punt que voldríem estar. La nostra prioritat és complir amb tots els terminis marcats. I anem bé». Joan Sentelles, director d’operacions de l’Espai Barça, conclou amb termes categòrics una visita guiada per l’atmosfera apocalíptica que desprèn per dins i per fora el Camp Nou

L’edifici va rebent els cops de puny durs de les grues, esfondrant la tercera graderia. Al costat de la tribuna, on es trobava el pàrquing, s’obre un imponent forat que permetrà instal·lar les supergrues que desmantellaran aviat la marquesina ja foradada. 

Per dins, el terreny de joc ha sigut cobert per pedres, camions i maquinària de construcció de mida variada que han apagat l’olor d’herba. Hi ha cadires amuntegades, garbuixos de ferros i el soroll no cessa. 

Causa impressió veure l’escenari de tants moments apassionats, icona absoluta de la ciutat, convertit ara en una cosa semblant a una recreació per ordinador d’una pel·lícula de destrucció i catàstrofes. El Camp Nou no deixa de tenir l’aspecte d’una casa sotmesa a una reforma a fons, però pel broc gros. Parlem aquí de 230.000 metres quadrats. I abans de construir, cal destruir.

Complir els terminis

Marca 32 graus el meteoròleg de l’iphone a primera hora del matí, se sua amb només parpellejar, i gairebé 400 persones traginen en el que va quedant de l’Estadi. Ho fan cada dia de 8 a 19 hores. En el punt àlgid hi haurà gairebé 2.000 pencaires. 

Sentelles explica que si el ritme de treball és tan bo és gràcies a la prova que es va fer aquesta temporada passada desmuntant part de la grada de Gol Sud. «Ens va anar molt bé. Potser va ser una molèstia per al soci, perquè es van perdre uns 3.000 seients, però ens va ensenyar moltíssim. De vegades enderrocar és el més complex, perquè ens mostra com està l’edifici», assegura. A partir del novembre s’espera començar a construir.

Complir els terminis previstos és la missió rectora dels responsables de l’obra, no en va hi ha un marcatge social intens i, és clar, un milió d’euros de penalització per cada dia de retard. Així que serà la pregunta que més aniran escoltant. ¿S’avança a bon ritme?¿Arribarem a temps? Si no es produeix cap contratemps, l’equip de Xavi i uns 60.000 aficionats podran tornar a l’Estadi el novembre del 2024; uns 90.000 el juny del 2025, i els 104.000 d’aforament complet el juny del 2026. De Limak, la constructoria turca responsable del projecte, s’han instal·lat a Barcelona un ‘staff’ de 40 persones.

Respecte per Mitjans

Els treballs de demolició permeten visualitzar l’esquelet de l’Estadi que va construir Francesc Mitjans el 1957, de dues graderies d’altura, les façanes de les quals es conservaran, sense perdre de vista el disseny japonès de Nikken Sikkei. «Volem ser respectuosos amb la memòria històrica», explica Lluis Moyà, director de l’oficina tècnica de l’Espai Barça. 

L’Estadi adquirirà volum. La part exterior creixerà deu metres i sumant els sortints que envoltaran l’estadi farà que es guanyin 27 metres de marge en tot el perímetre. Per exemple, el Gol Sud se n’anirà fins a gairebé les escalinates de Travessera de les Corts.

 

Des de dins de l’Estadi s’entreveu el buit on s’ubicarà l’anell de llotges VIPS, en 360 graus, a sobre de la segona graderia. És el mannà de la reforma. Es calcula que el club obtindrà uns 76 milions d’euros d’explotació anual per aquestes llotges.

Notícies relacionades

Algunes parts de la grada semblaran allunyar-se del terreny de joc, però els constructors garanteixen una visibilitat absoluta del 100% dels seients. No passava això fins ara. 

El preu de la reforma, per cert, no superarà, segons Sentelles, els 960 milions d’euros. «Podria sortir fins i tot per menys», assegura taxatiu.