BARÇA-BETIS, 21 h.

El repte de Lamine Yamal: ser el golejador més jove de la Lliga

El repte de Lamine Yamal: ser el golejador més jove de la Lliga

EFE/Alejandro García

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’aconseguir el rècord de ser el futbolista espanyol més jove a marcar un gol amb la selecció espanyola amb 16 anys i 57 dies davant Geòrgia, a Lamine Yamal se li presenta un altre repte que el col·locarà als llibres d’història: ser el golejador més jove a la Lliga. El Barça-Betis (21 h) li dona la primera oportunitat en el que serà el seu sisè partit amb el primer equip blaugrana. La novetat de la llista va ser la inclusió d’un altre del planter: el centrecampista Unai Hernández, de 18 anys.

La temporada passada Yamal va ser el debutant més precoç al debutar, precisament davant el Betis el 29 d’abril, en el tram final d’una plàcida golejada (4-0). El conjunt verd-i-blanc, atapeït d’exculers –fins a cinc n’hi pot haver en l’alineació: Bellerín, Bartra, Chadi Riad, Miranda i Abde Ez– obre la represa de la Lliga amb el primer d’una sèrie de set partits que disputarà el Barça en 22 dies. Després de la cita de Montjuïc d’aquesta nit, vindrà el debut en la Champions League de dimarts vinent davant l’Anvers.

Tota la Champions

Lamine disposa de tota la temporada per batre el rècord golejador europeu, en poder d’Ansu Fati, que va marcar amb el Barça a l’Inter de Milà amb 17 anys i 40 dies. L’edat, avui, de la nova promesa és de 16 anys i 65 dies. Però a la Lliga necessita afanyar-se. L’actual registre de joventut està en poder d’un futbolista camerunès.

El va escriure Fabrice Olinga, que va reunir dos rècords alhora: defensant els colors del Màlaga va debutar en la primera jornada de la Lliga 2012-13 davant el Celta i va marcar el gol del triomf andalús quan tenia 16 anys i 98 dies. Lamine va batre el primer, el de l’estrena, en la temporada anterior, i el registre anotador dibuixa un horitzó de cinc partits de lliga fins al 19 d’octubre: Betis, Celta, Mallorca, Sevilla i Granada.

La ironia de Xavi

«Fa tres setmanes em dèieu que no m’atrevia a posar-lo i ara em dieu que no el posi tant», va ironitzar Xavi davant l’afluència d’opinions sobre la gestió del jove futbolista tant a escala esportiva com personal. Aquesta temporada va ser suplent en el primer partit i titular en els tres següents, gràcies a la sanció de Raphinha (dos partits) i al rendiment acreditat pel jugador marroquinoguineà, que va entrar a la pedrera blaugrana quan tenia 7 anys.

Una resposta semblant va utilitzar Xavi per analitzar la seva inclusió entre els candidats a guanyar el premi The Best que atorga la FIFA a la categoria de millor entrenador d’equip masculí: «Ric perquè amb les castanyes que m’heu donat i estic en el ‘The Best’».

Mimar Lamine

Xavi va assegurar que des del cos tècnic «cuidarem i mimarem Lamine». No només l’staff del primer equip. El Barça va presentar dimecres Bojan Krkic, al seu dia recordista de precocitat al Barça, i que va conèixer la cara i el revers de l’èxit, la funció del qual serà, precisament, i entre altres tasques, vetllar pel bon estat anímic i psicològic de Lamine Yamal al seu establiment en l’elit.

Com els altres, com un més, el jove extrem estarà subjecte a l’onada de rotacions que va avançar Xavi per a les pròximes setmanes: fins i tot el Granada-Barça del 8 d’octubre abans de l’aturada de lliga per una nova jornada de partits de seleccions.

El tècnic rep, amb una barreja d’alleujament i preocupació, la visita del Betis: l’alleujament de ser un rival que no es tanca enrere i la preocupació de tractar-se d’«un senyor equip, tècnicament dels millors de la Lliga» i en qui ha observat futbolistes en un gran estat de forma, cas del renascut Isco, i Abde, traspassat en l’últim sospir del mercat a petició del futbolista marroquí.

La recuperació de Ferran

Notícies relacionades

Ferran Torres no necessita que el consentin. S’ha refet de la crisi existencial que va passar fa uns mesos, explicada per ell mateix, i la golejadora, després dels dos gols anotats amb el Barça i la selecció. L’entrenador el considera un exemple de superació per a tothom.

«L’han criticat al màxim, se n’han rigut pràcticament, que no servia per al Barça, i ha girat la truita ell sol», va comentar el tècnic, que li reserva un paper important a l’equip. Com a João Féliz, que al costat de João Cancelo van visitar el Museu abans de l’entrenament. Ilkay Gündogan va poder participar, recuperat ja del cop que va rebre jugant amb Alemanya. Ronald Araujo reapareixerà la setmana vinent. Pedri encara trigarà un altre mes.

«M’entristeix això del futbol femení»

«Més que sorprendre’m, m’entristeix». La mirada de Xavi cap al penúltim escàndol del conflicte entre les jugadores de la selecció femenina i la federació era d’estupor per un enfrontament mai vist just quan es viu el millor moment de la història després de la conquista del Mundial. «La situació és caòtica», va dir l’entrenador del Barça, que no va voler aprofundir en arguments i rèpliques. Considerava Xavi que les futbolistes «han d’explicar molt bé» els motius que esgrimeixen per a aquest pols i perquè l’opinió pública pugui «entendre» el que està passant. Ell els desconeix. A ell li sembla «increïble» aquesta ruptura després de «tants anys de superar barreres».