COOPERACIÓ INTERNACIONAL

L'AMB comparteix experiència

L'ens participa en 90 projectes d'altres ciutats i metròpolis

1
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

Des del 2011, el departament de Cooperació Internacional de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha impulsat 30 projectes de cooperació internacional i ha col·laborat en 60 més. L'objectiu de l'ens metropolità, que aporta principalment la seva experiència acumulada en àmbits com la gestió dels residus o el cicle de l'aigua, és contribuir a un desenvolupament humà sostenible en les conurbacions urbanes d'altres països mitjançant polítiques públiques transformadores i de qualitat.

Els principis i els valors que guien la política metropolitana de cooperació al desenvolupament vénen definits al Pla Director de Cooperació 2013-2016. El model de cooperació de l'AMB és descrit com a català, metropolità, municipalista i concertat. «Això significa que ens posem al servei d'altres àrees o conurbacions urbanes que requereixin uns models de gestió compartida. Aquests projectes es construeixen conjuntament amb les administracions locals. Per implicar-nos-hi valorem que hi hagi una voluntat política, un pressupost i una mínima infraestructura», explica Ferran Anglès, responsable de Cooperació Internacional de l'AMB.

L'ens metropolità compta amb més de dues dècades d'experiència en l'àmbit de la cooperació internacional al desenvolupament, i ha evolucionat de les aportacions inicials a l'adopció del primer pla director el 2007. «La cooperació ha passat de ser una ajuda econòmica a un departament de l'AMB, interessat a transferir tot el seu coneixement per al benefici de les persones», explica Joan Miquel Roca, coordinador de Relacions Institucionals.

Notícies relacionades

El departament de Cooperació Internacional de l'AMB no és una oenagé, tot i que les seves actuacions contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones. «No toquem directament temes com la sanitat o l'educació, dels quals ja s'encarreguen altres institucions. Compartim la nostra experiència i en alguns casos enviem experts en àmbits en els quals tenim competències com l'aigua, els residus, el medi ambient en general, la mobilitat, la promoció econòmica i la governança», subratlla Anglès.

REPTE GLOBAL. Els projectes de cooperació s'han desenvolupat a Centreamèrica, Àfrica Occidental i el sud del Mediterrani. «En unes dècades, el 70% de la població mundial  viurà en grans urbs i el creixement en aquestes zones suposa un repte global pel que fa a sostenibilitat. De poc serveix protegir els rius i reciclar a Europa si després en aquelles zones les grans ciutats no treballen en aquesta mateixa línia», explica el responsable de l'AMB.