ESPAIS DE CONVIVÈNCIA

El parc, punt de trobada

Els pulmons verds de l'àrea possibiliten els usos col·lectius i afavoreixen les relacions humanes

Tertúlia. Torrejón (dreta) conversa amb els seus amics al parc de Can Vidalet.

Tertúlia. Torrejón (dreta) conversa amb els seus amics al parc de Can Vidalet. / AUGUST BLAZQUEZ

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

L'actual xarxa de parcs metropolitans, formada per uns 41 parcs repartits en 27 municipis, suma més de 2,5 milions de metres quadrats de superfície. La majoria d'aquests espais verds, autèntics pulmons verds al servei de la ciutadania, són el resultat d'un llarg procés històric, una combinació de voluntat política i reivindicacions veïnals. Un bon exemple és el parc de la Fontsanta, inaugurat el 1995. «Aquest gran espai verd prové d'un antic abocador. Ara és un parc molt equipat, amb nombrosos serveis, recuperat per la ciutadania», recorda Jordi Bordanove, cap de servei de Promoció i Conservació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

L'ens metropolità s'encarrega de la gestió integral dels parcs: des de la vegetació fins a la neteja, passant per les instal·lacions d'aigua i llum, sense oblidar la seva promoció a través d'activitats lúdiques i educatives per a tota la família. «El parc de la Fontsanta s'estén per tres municipis diferents (Sant Joan Despí, Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern), i per aquest motiu la figura de l'AMB com a ens supramunicipal és fonamental per gestionar aquests espais», subratlla el tècnic, que avança que sis parcs més se sumaran a la xarxa metropolitana el proper 1 de juliol.

NOUS USOS

Els parcs cada vegada tenen més usos i el perfil de l'usuari habitual és totalment heterogeni. «Ara hi ha més runners als parcs i més persones grans que fan exercici, -continua Bordanove-  però també hi ha gent que va al parc diàriament amb la carmanyola per dinar en la seva hora de descans. Un parc ofereix moltes possibilitats».

La proximitat dels espais verds, ja que qualsevol ciutadà de l'àrea metropolitana té un o més parcs a poca distància, afavoreix l'ús d'aquestes zones en qualsevol moment del dia. «Es dissenyen pensant que puguin ser utilitzats les 24 hores del dia i els set dies de la setmana», afegeix el tècnic.

NOVES AMISTATS

Els parcs tenen un incalculable valor ambiental, ecològic i paisatgístic.  Una de les seves funcions més conegudes és la de retenir contaminants de l'aire procedents del trànsit i d'algunes activitats industrials. Així mateix, juguen un paper fonamental com a regulador microclimàtic, faciliten la retenció de l'aigua de la pluja i garanteixen la biodiversitat local.

Però el verd urbà també serveix per transmetre valors naturals, històrics i culturals. El parc de la Fontsanta, com el parc de Can Solei a Badalona, entre d'altres, ofereixen activitats relacionades amb l'educació i la sensibilització ecològica. «A la vinya de Fontsanta els nens descobreixen a través de l'observació tot el procés i les eines dels cultius. Poden veure en primera persona, i tocar amb les seves mans», explica Ángel Arroyes, dinamitzador de l'espai, mentre un grup d'escolars de l'Espai 3 de Sant Joan Despí  despampolen el raïm.

Els parcs tenen un important paper com a espai d'oci i sociabilització. A la vinya, com en les zones esportives o en els jocs infantils dels parcs, els usuaris es relacionen. «Molts usuaris de la zona de gossos ens coneixem, perquè venim pràcticament a les mateixes hores», explica Montse García, veïna de Cornellà de Llobregat i mestressa de dos gossos.

«Al matí vinc una hora, i a la nit n'hi puc estar tres o quatre fàcilment», afegeix García. «Aquí ningú està pendent del mòbil. Parlem, compartim experiències, sense perdre de vista els nostres gossos», diu de broma una altra usuària,  Maria López.

Segons les dades de l'AMB, el 42% dels usuaris visiten diàriament el parc més pròxim, i un 30% ho fan una vegada a la setmana. En el primer grup es troben Antonio Torrejón, de 77 anys, i els seus amics, habituals del parc de Can Vidalet, a Esplugues de Llobregat. «Cada dia fem una passejada des de l'Hospitalet, i a Can Vidalet ens asseiem una estoneta per xerrar», explica Torrejón.

Notícies relacionades

«¿Entre 0 i 10? Doncs un vuit com a mínim. S'hi està molt bé i està molt net», respon el seu amic, Felipe Fernández, que assegura que prefereix abans estar en un banc amb els seus amics que en una terrassa. «No som de bars», fa broma el veí, de 84 anys.

SILENCI

El contacte amb la naturalesa i amb un paisatge completament diferent del de l'entorn urbà habitual influeix de manera molt positiva en l'estat emocional i físic de les persones. En aquest sentit, la tranquil·litat és un dels valors més destacats i valorats pels usuaris. «Totes dues teníem el matí lliure i hem decidit quedar aquí, a Can Rigal», explica Nila Chauhan, veïna de l'Hospitalet de Llobregat. «Ens agrada molt aquest parc. És tranquil, silenciós i té diverses zones d'ombra», explica la seva germana, Naiara.