Els festivals de cine
Susan Sarandon retreu la falta de compromís dels actors dels EUA
L'actriu denuncia a Las Palmas que la premsa del seu país amaga informació sobre la guerra de l'Iraq
La intèrpret vol fer pel.lícules "en les quals es fomenti que la persona sigui el seu propi amo"
Quatre anys ha trigat l'actriu Susan Sarandon (Nova York, 1946) a acceptar l'homenatge a tota la seva carrera que per fi li va brindar ahir la 8a edició del Festival de Cine de Las Palmas. Aquesta gran intèrpret i dona compromesa va envoltar de naturalitat l'acte d'obertura del certamen després de reiterar les crítiques a George Bush i lamentar la falta de coratge que solen demostrar els seus col.legues de Hollywood.
"El pitjor de la censura és l'autocensura", va dir la protagonista de Pena de mort, film firmat pel seu marit, Tim Robbins, que li va valer un Oscar el 1995. Va denunciar que la premsa del seu país amaga informació sobre la guerra de l'Iraq i distorsiona la imatge que té el món dels EUA. "La majoria tenim una idea molt poc natural de com ens veu la resta del món", va dir.
Vestida amb samarreta i pantalons negres, gavardina blanca i sabates planes, Susan Sarandon va respondre a la premsa, va posar per a les càmeres i va deixar impreses les seves mans en una imitació del passeig de la fama de Hollywood, al llindar de l'auditori Alfredo Kraus de la capital canària. A la nit, a la gala, se li va unir l'actor Ed Harris, protagonista de Copyng Beethoven, també homenatjat pel festival canari.
Amb més de 50 pel.lícules a l'esquena, Sarandon va afirmar no haver pensat encara a retirar-se. Quan arribi el moment, va dir, "em plantejaré quines són les meves aficions". Ara, entre film i film, s'ocupa de les carreres dels seus dos fills en el món de l'actuació i de la música.
Només pretén continuar fent pel.lícules "en les quals es fomenti que la persona sigui el seu propi amo", que són les que li agraden de veritat. I no desdenya el seu paper de dona compromesa. "La bona i la mala notícia és que Hollywood no es fica en política", va dir en una roda de premsa en què va desprendre atractiu, intel.ligència i ironia.
La protagonista de Thelma & Louise sempre ha estat en primera línia de la denúncia dels intel.lectuals nord-americans contra la guerra de l'Iraq. Ahir també va carregar contra el Partit Demòcrata perquè no s'ha ocupat dels soldats que tornen del front. Malgrat que el seu activisme podria causar-li problemes en la seva carrera com a actriu, a Susan Sarandon la preocupa més la "soledat del silenci, que és molt dura", dels seus companys, i que "quan parles, ningú et secunda".
POR DE L'OSTRACISME
Notícies relacionades"Al meu país ningú es posa un llaç ni un pin de res", va afirmar, a propòsit de l'ambient regnant als EUA en què alguns l'han arribat a qualificar d'"amigueta" de Bin Laden. Però de feina no n'hi ha faltat --té mitja dotzena de films pendents d'estrenar--, cosa que li permet denunciar un problema real per a altres. "La gent té por que la condemnin a l'ostracisme", va afirmar.
Aquesta noia guerrera dins i fora del cine no presumeix de la seva forma de pensar. Reconeix que a vegades no se sent còmoda, però "quan ningú fa res i la premsa calla, si s'ha de fer es fa". I els seus ulls brillen d'enveja al recordar en veu alta la gala dels Goya que es va convertir en un al.legat contra la guerra.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista