crònica

Elogi de la ciència-ficció

Álex de la Iglesia i José Carlos Somoza presenten el número 200 de la col.lecció Nova, una antologia de relats realitzada per Orson Scott Card

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

Tres enamorats de la ciència- ficció com el director Álex de la Iglesia, l'escriptor José Carlos Somoza i l'editor de la col.lecció Nova (Ediciones B), Miquel Barceló, es van donar cita ahir a la seu de l'editorial per celebrar l'aparició del número 200 del segell especialitzat, proesa de la qual és pioner a Espanya. Es tracta d'un llibre molt especial d'Orson Scott Card, gairebé el sant patró de la col.lecció ja que es va iniciar amb el primer volum de la sèrie d'Ender (El juego de Ender) i molts dels seus números clau han estat dedicats a les seves obres.

L'antologia Obras maestras. La mejor ciencia ficción del siglo XX, va aparèixer als Estats Units l'any 2001 i reuneix els millors relats del gènere amb noms de la talla d'Isaac Asimov, Ray Bradbury, William Gibson, Ursula K. Le Guin, John Crowley i George R.R. Martin. "Només hi falta un conte del mateix Scott Card, que no s'hi va incloure per modest", va precisar Barceló. En el capítol de les absències, tant Somoza com De la Iglesia hi van trobar a faltar Philip K. Dick, potser el més apreciat, fora de l'estricte recinte del gènere.

La conversa entre el director i l'escriptor es va dirigir precisament a fer caure les barreres que a vegades han convertit la ciència-ficció en un gueto per a freakies. "Un no llegeix fixant-se en la catalogació", va dir Somoza, que va recordar com l'última novel.la de Kazuo Ishiguro se situa precisament dins dels límits del gènere.

Notícies relacionades

De la Iglesia, menys exquisit i voraç degustador de la literatura pulp que Somoza --fins i tot es va donar el gust de reivindicar A. E. Van Vogt, que no és precisament un fi estilista--, va destacar la capacitat dels autors de ciència-ficció per crear mons situats al marge de la realitat. "El lector ha d'acceptar l'autor de ciència-ficció com un déu i aquest, al seu torn, ha de convence'l que verdaderament existeix el món que ha creat".

Davant de la decepció manifestada pel director d'El día de la bestia pel fet que el present no ha portat tots els avenços promesos en el passat --"¿on són la desaparició de les malalties o els cotxes sense rodes?", es va preguntar--, Somoza va recordar un article de Stephen Hawking en què el científic es preguntava el mateix col.locant la seva adorada sèrie Star Trek com a oracle i arribava a la mateixa conclusió. "Hauríeu de revisar la sèrie original amb guions de Bradbury", va recomanar el director, que també va dir: "Si no ho heu fet, correu a llegir Todos vosotros zombis..., de Robert A. Heinlein, un dels contes que Scott Card ha inclòs a l'antologia".