NOUS EQUIPAMENTS PER AL DISTRICTE DE GRÀCIA

BCN adquireix la sala Cibeles per a usos culturals i de barri

L'ajuntament en pagarà 7,2 milions al propietari, que també regenta La Paloma

La façana es conservarà, hi haurà un pàrquing i s'estudia ubicar-hi pisos socials

2
Es llegeix en minuts
ALBERT OLLÉS / BARCELONA

L'antiga sala de festes Cibeles, tancada des del 26 de juliol del 2005, ja compta amb un nou destí. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va anunciar ahir la compra del local per part de l'ajuntament, que el rehabilitarà per a usos culturals i de barri. L'operació, per la qual el consistori abonarà al propietari --el mateix de La Paloma-- 7,2 milions d'euros, permetrà al barri de Gràcia guanyar un equipament que també podria incloure pisos socials.

Hereu no ha concretat encara l'ús definitiu de la finca, que té una superfície de 642 metres quadrats i una edificabilitat de 3.853 metres quadrats de sostre, i només va avançar que s'estan sospesant dues opcions. La primera seria incloure-la en el projecte municipal de crear durant aquest mandat una "fàbrica de creació cultural i artística" --com ho va denominar l'alcalde-- a cada districte.

VALOR ARQUITECTÒNIC

La segona opció aniria encaminada a aixecar un edifici que albergui diversos equipaments de barri, juntament amb vivendes dotacionals per a gent gran. Tot i que la façana no està catalogada, el consistori té intenció de conservar-la pel seu valor arquitectònic, així com construir-hi un pàrquing subterrani. "El destí final es fixarà després del procés participatiu, ara obert, dels veïns en el programa d'actuació del districte" (PAD), va matisar Hereu.

La sala Cibeles, ubicada al número 363 del carrer de Còrsega, va ser tancada per ordre municipal per les contínues molèsties que el soroll --interior i exterior-- de les activitats que programava causava als veïns. L'empresa propietària, dirigida per l'empresari Pau Solé, va assegurar que no podia fer front a les obres d'insonorització que se li exigien per poder reobrir, i al principi es va especular amb la venda del local a una cadena de gimnasos de luxe.

Com que es tracta d'un finca qualificada urbanísticament d'equipament, el consistori tenia dret a exercir una opció d'expropiació, però no ha estat necessària perquè les dues parts han arribat a un acord de compravenda. L'alcalde va desvincular aquesta operació de les negociacions entre l'ajuntament i la mateixa empresa per reobrir La Paloma, que també està tancada des de fa 10 mesos per molèsties als veïns

INSONORITZACIÓ SUBVENCIONADA

No obstant, fonts municipals van reconèixer que l'acord, juntament amb la injecció econòmica que rebrà el propietari, poden ajudar a desbloquejar les converses. El 4 d'octubre, les dues parts van acostar postures en una reunió entre el primer tinent d'alcalde, Carles Martí; la regidora de Ciutat Vella, Itziar Gon-

Notícies relacionades

zález, i els propietaris de la centenària sala del carrer del Tigre.

Al finalitzar aquesta trobada, l'ajuntament va mostrar la seva predisposició a subvencionar les complexes obres d'insonorització i rehabilitació de l'establiment, que al tenir un elevat cost posen en perill la continuïtat del local.