ANIVERSARI
Arthur C. Clarke compleix 90 anys a l'espera d'"una trucada d'ET"
L'autor de '2001, una odissea a l'espai' celebra la data amb un missatge a Youtube
Sri Lanka, on viu, rendeix grans honors a l'escriptor, que clama per la tolerància
Arthur C. Clarke va aprendre de Bob Hope que un s'adona que comença a ser vell quan les espelmes costen més que no pas el pastís. Amb aspecte saludable i la mateixa ment preclara que el va portar a escriure 2001, una odissea a l'espai, l'autor britànic va bufar diumenge l'única espelma que les autoritats de Sri Lanka, país on viu, van col.locar amb cura asiàtica al pastís del seu 90è aniversari. Agraït, Clarke ha volgut regalar a la humanitat un vídeo de nou minuts (www.youtube.com/
watch?v=3qLdeEjdbWE), a minut per dècada viscuda, on diu que encara espera "una trucada d'ET" i llança visionàries reflexions sobre el futur. Venint de qui vénen, els que governen farien bé de tenir-les en compte.
PROFECIES
"El telèfon mòbil ha revolucionat la comunicació i ens porta cap a una comunitat global connectada. Però, compte --adverteix Clarke--. La tecnologia és necessària, però insuficient per si sola per fer que els humans s'entenguin. Per això encara hi ha nombroses disputes i conflictes arreu del món. La tecnologia no servirà de res sense tolerància i compassió". Assegut rere la seva llibreria, on destaca un exemplar de 2010: Odisea dos (1982), l'escriptor defensa l'optimisme com una forma de crear una "profecia autocomplaent".
Clarke espera que tots hàgim après alguna cosa del segle XX, "el més cruent de la història". I avisa: "Només quan el món sigui una família, i no l'entramat de tribus enemigues que segueix sent avui, haurà arribat la globalització real".
El nonagenari intel.lectual s'acomiada demanant tres desitjos. Un: "M'agradaria veure alguna prova de vida extraterrestre. Estic convençut que no estem sols a l'univers però encara espero que ET ens truqui i ens faci un senyal". Dos: "M'agradaria veure com apostem per les energies netes, ens oblidem de l'addicció al petroli i ens ocupem del canvi climàtic". I tres: "Que la pau arribi a Sri Lanka, el meu país adoptiu, on agres conflictes han acabat amb la vida de més de 70.000 persones des del 1983".
Notícies relacionadesNascut el 1917, Arthur C. Clarke va conèixer Sri Lanka als anys 50 atret per la seva afició al submarinisme i la fotografia. Ràpidament es va enamorar del lloc, i allà ha escrit gran part dels 80 llibres que ha publicat fins ara, la majoria de gran força científica. Quan Neil Armstrong va trepitjar la Lluna el 1969, el Govern dels Estats Units va reconèixer que Clarke havia brindat amb les seves obres "l'essència intel.lectual per fer realitat aquest somni".
Ara, als seus 90 anys, Clarke assegura que "l'edat d'or de l'espai tot just ha començat", i pronostica que les pròximes cinc dècades milers de persones sortiran de l'òrbita terrestre i nombrosos planetes s'acabaran convertint en destins exòtics per als turistes.
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave sense candidat clar
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- FUTBOL Així és l’acord que el Reial Madrid va tancar amb Xabi Alonso fa mesos per lligar la seva arribada
- Per 907.500 euros El Ministeri de Transports licita l’estudi informatiu dels nous accessos ferroviaris al Port de Tarragona
- Obituari Mor Lluís Prenafeta, la mà dreta de Jordi Pujol a la Generalitat
- Guardó El Govern concedeix la Creu de Sant Jordi al president de Prensa Ibérica, Javier Moll
- En les comissions El Parlament blinda la participació telemàtica dels diputats pendents de l’amnistia
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial