VISITA A ESPANYA D'UNA DE LES VEUS MÉS RESPECTADES DE LA LITERATURA MUNDIAL

Pamuk recepta mestissatge cultural com a "antídot" de nacionalismes

Juan Goytisolo va acompanyar l'escriptor turc en una intensa jornada de reconeixement de la seva obra

El premi Nobel del 2006 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Complutense

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Orhan Pamuk, un "humil servidor de l'art de la novel.la", com es va definir ahir, anhela que la Unió Europea i el seu país, Turquia, no s'encasellin en els seus recels i aconsegueixin un espai de convivència comuna. Amb la "modernització" i "democratització" que suposa la UE, "sortirà a la llum la multiculturalitat" turca. L'obstacle més important per aconseguir-ho, segons el premi Nobel de literatura 2006, és el "nacionalisme ascendent" de les dues parts. L'antídot, la cultura del mestissatge.

"El que uneix els éssers humans no és la política, sinó el so del cor, la música del cos", va afirmar abans de la jornada acadèmica i literària de reconeixement de la seva obra, en què va tenir un acompanyant excepcional, Juan Goytisolo, amic des de fa 18 anys a qui "adora" per la seva obra i per l'ajuda prestada per difondre els seus llibres.

L'autor de Campos de Níjar va trepitjar per primer cop la seu d'un Ministeri de Cultura d'Espanya per apreci al seu titular, César Antonio Molina. Després, la comitiva es va dirigir a la Universitat Complutense, on el Nobel va ser investit doctor honoris causa. I a la tarda, a la Biblioteca Nacional, els dos escriptors van dialogar sobre les ciutats, aquests espais mestissos i contradictoris que són un "reflex del món actual".

LA POLÍTICA

La concessió del Nobel a aquest turc de 55 anys va ser una important palanca per conèixer la realitat de la nova Turquia i els seus llaços amb l'antiga cultura otomana. Però a l'autor d'El llibre negre li ha suposat també un esforç per treure a la llum les seves opinions polítiques, la majoria crítiques amb l'actual Govern d'Ankara, que el té en el punt de mira.

"Lamentablement, l'actual Turquia no és una societat lliure perquè no hi ha llibertat d'expressió total", va afirmar Pamuk, després de relatar l'"esforç" dels seus compatriotes per aconseguir l'homologació europea. La llarga espera que les autoritats comunitàries han imposat a Ankara ha "apagat" l'entusiasme dels turcs, una cosa que no li agrada a l'escriptor, que confia que al final hi hagi "bona entesa". Ara bé, la UE, "no ha d'usar com a excusa" que Turquia té problemes amb la llibertat d'expressió per excloure-la del projecte europeu. "Al revés", va dir, "Europa ha d'ajudar Turquia a solucionar aquests problemes".

Tant Pamuk com Goytisolo van apostar fort per l'Aliança de Civilitzacions que van impulsar els caps de Govern d'Espanya i Turquia el 2004, encara que l'autor de Señas de identidad va preferir parlar d'"aliança de valors". Segons Goytisolo, hi ha civilitzacions que comparteixen principis inspirats en la Revolució francesa com la laïcitat o el concepte de ciutadania malgrat tenir religions diferents, com Bòsnia, un país que "la UE i la resta del món van deixar maltractar", i Turquia.

Notícies relacionades

NOU LLIBRE

El Nobel ha canviat la forma de viure de Pamuk, però no l'ha jubilat. Al contrari, li ha donat "impuls" per crear. D'aquí a poc publicarà al seu país la nova novel.la, Museo de inocencia, que aborda les obsessions d'un home per una dona a l'Istanbul dels últims 20 anys.

Temes:

Orhan Pamuk