NOU ÈXIT D'UNA CARRERA POPULAR

La Cursa Bombers vesteix de curt Barcelona amb 13.000 atletes

Els atletes kenyans Menjo i Jepkorir van perpetuar el clàssic domini africà

Imatge de la marea roja, amb algunes notes grogues, que va ocupar ahir els carrers de Barcelona durant una hora i mitja.

Imatge de la marea roja, amb algunes notes grogues, que va ocupar ahir els carrers de Barcelona durant una hora i mitja. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

Ja comença a ser una tradició, però una tradició que cada vegada guanya més adeptes. La litúrgia de l'atletisme popular va viure ahir un nou episodi a Barcelona amb el desè aniversari de la Cursa Bombers. I, com havia succeït anteriorment amb la mitja marató del febrer i la marató del març, la presència d'atletes al carrer va augmentar considerablement respecte a l'any anterior.

No van ser els 15.000 participants que s'hi havien inscrit i que fins i tot en els dies previs van anar a recollir el xip de cronometratge i la samarreta, vermella ells i groga elles, amb el dorsal imprès. En el moment de la veritat, a les carreres populars sempre hi ha un percentatge d'inscrits que decideixen quedar-se a casa. Però 12.934 persones (moltes més que les 10.612 del 2007) van començar i van acabar ahir la carrera de 10 quilòmetres que, durant gairebé una hora i mitja, va inundar els carrers de Barcelona d'una autèntica marea roja, amb abundants notes de groc, ja que un 20% de la participació era femenina.

PODER AFRICÀ

Vermell, groc... i negre. Perquè des del moment que l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, va donar el tret de sortida, a les 10 del matí, van destacar al capdavant de la marea els atletes africans, que un any més van copar el podi. No hi era el guanyador de l'any passat i autor del rècord de la prova el 2006 (27 minuts i 29 segons), el kenyà Peter Kamais, que no hi va poder arribar per problemes amb el visat. Però els seus compatriotes van cobrir perfectament la baixa i van proposar un ritme demencial, inferior als tres minuts el quilòmetre, que ni els més bregats atletes espanyols van poder seguir.

Va guanyar Kiprono Menjo, segon l'any passat i guanyador a finals del 2007 de la Jean Bouin i la San Silvestre Vallecana, amb 27.57. Per darrere, dos compatriotes, Peter Kirui (28.18) i Barnaba Sigei (28.46), amb Reyes Estévez lluny, en el quart lloc (30.03). També lluny, setè, amb 30.54, va quedar Chema Martínez, el maratonià que prepara la marató de Madrid del pròxim dia 27 --després d'haver estat baixa per malaltia en la de Barcelona del 3 de març-- i que no va voler forçar més enllà dels 3.06 minuts per quilòmetre per no cremar-se en el rodatge.

BOMBERS EQUIPATS

El mateix domini africà es va reproduir en el sector de les samarretes grogues. Eunice Jepkorir, de 26 anys i guanyadora ja a la Cursa Bombers de l'any passat, es va desfer de l'etíop Tigst Tufa en l'últim quilòmetre (31.37 per 31.55) per arribar molt per davant de les espanyoles María Abel i la gran Marta Domínguez, guanyadora el 2003 i que enfoca tots els seus esforços en els seus tercers Jocs Olímpics, els de Pequín.

Notícies relacionades

Però, lluny dels professionals del sector, i a ritme de 4, 5 o fins i tot 6 minuts per quilòmetre, es van escampar aquests 13.000 participants que van consolidar l'auge de l'atletisme popular. Més de 100.000 persones a l'any corren pels carrers de Barcelona. La marató va passar dels 6.311 corredors que van finalitzar l'any 2007 als 7.694 d'aquest 2008, i la mitja marató, dels 2.320 als 3.212 atletes.

Ahir van destacar els 11 bombers, equipats de dalt a baix amb botes, ampolles d'aire comprimit i l'equip d'intervenció al complet (uns 22 quilos), que van acabar en poc més d'una hora.