RESTAURACIÓ D'UN MONUMENT A SANT GERVASI
La creu de Gaudí corona de nou la torre de Bellesguard
Després d'amenaçar de caure fa un any, ha recuperat els seus colors originals
L'ajuntament negocia amb la família noves millores a l'immoble i al jardí
NOVA IMATGE Col.locació del pinacle restaurat de la torre de Bellesguard, ahir. /
Gairebé ningú recordava que la creu de la torre de Bellesguard, creada per Gaudí fa 100 anys, tingués colors tan vius al seutrencadísde ceràmica. Ahir, una enorme grua va tornar la peça completament restaurada al seu lloc original, al capdamunt de la torre, al carrer del mateix nom a Sant Gervasi, d'on va ser retirada d'urgència fa un any per un perill de caiguda imminent.
Amb la creu relluent i el pinacle reforçat amb un suport de dues bigues, els treballs per salvar el monument entren a la seva fase final i finalitzaran d'aquí a poques setmanes. Ara, els restauradors hauran de recompondre, a les altures, les roses de pedra que conformen la base. S'espera que a final de mes les bastides que envolten la torre siguin enretirades.
MATERIALS DESGASTATS
Els responsables municipals creuen que la principal causa del sobtat deteriorament que va patir l'immoble fa un any va ser el desgast dels materials centenaris. "Va ser una intervenció complicada perquè no coneixíem a fons la peça. Una vegada va estar desmuntada la creu, vam començar a entendre'n millor l'estructura", va dir el regidor d'Urbanisme de Barcelona, Ramon García-Bragado.
L'ajuntament no ha pogut establir una relació directa entre les explosions causades pels treballs per a la construcció d'una gran canonada d'aigua a Collserola (dirigida pel Departament de Medi Ambient) i el sobtat deteriorament de la casa. Malgrat que diversos immobles de la zona van patir danys aquells dies --entre ells, la universitat Abat Oliba i un gimnàs-- i que els veïns van sentir tremolors moderats, els tècnics de l'ajuntament asseguren que les vibracions a la zona no van ser significatives.
Els encarregats de la restauració sostenen que Gaudí va ser massa audaç i arriscat en aquesta creació i que "va portar els materials al límit". Tot i així, ningú s'atreveix a sentenciar que el genial arquitecte es va equivocar, malgrat que les seves explicacions apunten cap a aquella direcció.
Les obres, que han costat uns 600.000 euros, han estat pagades a tres parts iguals entre la Generalitat, l'ajuntament i la família propietària. Jordi Rogent, responsable de Patrimoni de l'ajuntament, va informar que el consistori negocia amb els propietaris futures restauracions a l'interior de l'immoble i en els bancs dels jardins, que han perdut moltes peces de ceràmica i mostren deteriorament.
Notícies relacionadesBANDERA VISIBLE
Des d'ahir, la bandera catalana, que voreja la base de la creu, ja es pot distingir amb claredat. Durant la guerra civil va ser pintada de gris per evitar que la casa fos bombardejada per les tropes franquistes, segons expliquen els restauradors. Una intervenció el 1985 va pintar les peces de ceràmica de vermell i groc, però el pas del temps va fer que els colors perdessin lluentor. Amb la utilització de vidres de color, similars als originals, la creu té garantits molts anys de brillantor.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia