INICIATIVA PER MILLORAR LA IMATGE DE LA CIUTAT
Manresa limita les antenes i la roba estesa als balcons
La nova ordenança del paisatge urbà prohibirà elements que enlletgeixin les façanes
S’han acabat les parabòliques indissimulades, els cables penjants i fins i tot la roba estesa als balcons. L’Ajuntament de Manresa vol posar fi a la mala imatge d’alguns edificis recorrent a una ordenança de paisatge urbà inèdita en molts municipis. Algunes de les regulacions ja existien, i d’altres, com és el cas de l’impuls de façanes de diferents colors, són noves. Ara quedaran integrades en una única normativa que s’aprovarà d’aquí dos mesos i que pretén aconseguir una «Manresa més maca», com diu el lema de la campanya de difusió.
«Fins ara ja s’havien obert expedients a causa de la presència d’antenes i aparells d’aire condicionat a les façanes, però s’havia arribat a una proliferació tan elevada que resultava impossible confiar en les antigues normes», explica la regidora d’Urbanisme, Àngels Mas (PSC). La regidora assegura que el règim sancionador de la nova ordenança, amb multes que van de 300 a 3.000 euros, s’aplicarà com a últim recurs, ja que l’objectiu bàsic és «comunicar als ciutadans com han d’estar integrats els elements de les façanes perquè ells mateixos puguin actuar en conseqüència».
CONVIVÈNCIA / Una de les prohibicions que crida més l’atenció, la d’estendre la roba als balcons amb vista a la via pública, ja està vigent des de fa 20 anys en l’ordenança de convivència ciutadana, però Mas admet que «no es complia». «El que es pretén», apunta la regidora, «és que els veïns no deixin la roba estesa als balcons, sinó convenientment amagada darrere les baranes».
El mateix passa amb antenes i aires condicionats, que «han de quedar integrats als balcons, sense enlletgir la imatge de la façana». Una de les regulacions noves afecta cables elèctrics i telefònics, que tampoc podran quedar penjant. «Han d’estar fixats per sobre de la planta baixa, i els salts de nivell han d’estar als punts on es canvia d’edificació», diu Mas.
Una altra novetat és l’ampliació de la carta de colors de les façanes, la mateixa que ja s’aplica en les rehabilitacions del nucli antic. «Volem la diferenciació de colors entre façanes. Per això s’han afegit més verds, blaus i grisos... fins ara la carta només tenia en compte colors torrats i beixos», detalla.
L’ordenança també estableix que els ornaments d’una comunitat de veïns han de similars, com per exemple les baranes, les persianes i els tendals. També regula la presència dels elements de les obres, terrasses públiques i activitats publicitàries. Els cartells d’oferta immobiliària, per exemple, no podran superar els dos metres quadrats, i els suports publicitaris no es poden confondre amb els senyals de trànsit.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa