entrevista amb l'Educadora de museus

Lada Servitja: "La dieta frugal dels monjos els inhibia el desig sexual"

«La dieta frugal dels monjos  els inhibia el desig sexual»_MEDIA_1

«La dieta frugal dels monjos els inhibia el desig sexual»_MEDIA_1 / CLICK ART / DAVID BORRAT

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / Girona

La seva feina consisteix a fer que les pedres parlin. No ho fa sola, sinó que compta amb la inestimable ajuda de la companyia Debòlit Teatre. Fugen de la fredor de les dates i els noms i reviuen la història del monestir de Sant Pere de Galligants de Girona a través de vestigis i anècdotes.

¿¿Què té d'interessant aquest monestir?

¿Sant Pere de Galligants té encara molts misteris per resoldre i a través dels seus vestigis i pedres es pot reconstruir gran part de la història de Girona i entendre com era la vida a l'edat mitjana.

¿¿Hi ha gaires sorpreses?

¿Es pot descobrir una capella amagada en què hi ha un capitell gairebé pornogràfic, cosa que no deixa de ser sorprenent en un temple cristià. També hi ha restes de policromies que permeten imaginar com estava pintat el temple. Al claustre hi ha un capitell amb sirenes de cues dobles i també es poden veure les marques que van deixar algunes inundacions.

¿No és una visita guiada habitual.

¿Jo els ofereixo la informació històrica tradicional i els actors els mostren com era el dia a dia quotidià en aquella època i els ofereixen una visió més àmplia del que hi passava. Els expliquem que, sense adonar-se'n, estan trepitjant la tomba d'un president de la Generalitat que hi ha enterrat i els expliquem el perquè i com era la vida d'aquests personatges al segle XVII.

¿També els parlen dels monjos benedictins que hi vivien.

¿És clar. I els expliquem que es regien per la regla de Sant Benet, que els obligava a ser autosuficients i a cultivar els seus propis horts. Només feien un àpat al dia i amb prou feines tastaven la carn, cosa que els ajudava a viure més anys que la resta de la població. Alguns d'ells arribaven als 80, mentre que la majoria dels homes de llavors no passaven dels 50 anys.

SEnDPerò no tot eren avantatges, ¿no?

¿Diuen que aquesta alimentació tan frugal els ajudava a inhibir el desig sexual, un tema que els preocupava molt i amb el qual eren molt rigorosos. Si algun d'ells portava l'hàbit més alt del normal i mostrava part del turmell a una dona se'l tenia tot un dia tancat perquè reflexionés sobre aquella provocació.

Notícies relacionades

¿Sembla que no tenien gaires distraccions.

¿Durant l'àpat del dia, mentre els monjos eren a taula, un d'ells llegia textos, cosa que els ajudava a memoritzar moltes històries.