Irregularitats en la concessió de permisos municipals
La trama corrupta de Ciutat Vella va agilitzar un mínim de 82 llicències
Entre les persones que apareixen a la causa hi ha consellers de districte de diversos partits
L'enginyer Quílez va pagar entre 3.000 i 5.000 € per cada una al funcionari Heliodoro Lozano
La trama de corrupció de Ciutat Vella, encapçalada pel funcionari municipal Heliodoro Lozano, presumptament va cobrar per agilitzar la tramitació d'un mínim de 82 llicències d'activitat per a pisos turístics, restaurants i hotels, segons les diligències obertes al Jutjat d'Instrucció número 33 de Barcelona. No obstant, la titular d'aquest òrgan judicial, la magistrada Elisabet Castelló, i la Fiscalia Anticorrupció estan investigant altres expedients administratius. Per ara, han declarat com a imputats davant dels Mossos, que s'encarreguen de les indagacions, 25 empresaris i propietaris de vivendes turístiques o de locals de restauració situats al centre de Barcelona. Entre les firmes implicades hi ha des de societats constituïdes per particulars per a la gestió dels pisos fins a algunes de renom dintre del sector turístic.
En les diligències judicials hi apareixen com a principals imputats el funcionari municipal Heliodoro Lozano, que durant vuit anys va ser cap de serveis tècnics a Ciutat Vella i després va ser traslladat a Nou Barris, l'enginyer industrial Joaquim Quílez i la que va ser assessora jurídica de l'Ajuntament de Barcelona Elena Ariza. Estan imputats per una sèrie de presumptes suborns (suborn a funcionaris) i Quílez per les presumptes amenaces de les quals va ser víctima la que va ser regidora del districte Itziar González.
Un document trobat de forma casual en el registre del despatx de Quílez (també implicat en el cas Saratoga) és la primera pista important inclosa en el procés judicial. És un full manuscrit amb un llistat d'adreces, noms propis i locals, i, al costat, xifres en euros que podrien correspondre a deutes o pagaments que havien de fer els clients a l'enginyer amb motiu d'obres o llicències. Al costat de dues adreces s'especifica una quantitat de diners i, entre parèntesis, una altra amb el nom d'«Helio». Els investigadors sospiten que és el repartiment d'una suma de diners percebuda.
CONVERSES / Arran de les converses de Quílez, que tenia punxat el telèfon, s'arriba a la conclusió que aquest tal Helio és Heliodoro Lozano, un funcionari municipal. Els investigadors van corroborar que l'enginyer industrial contactava amb diferents titulars d'apartaments turístics i hotels i s'oferia a agilitzar la tramitació de llicències o evitar inspeccions a canvi de diners. En algunes d'aquestes converses es fa referència a diversos consellers de districte de diferents partits polítics. El propietari d'una pensió va dir a Quílez que havia pagat 70.000 euros. A Lozano també li van intervenir el telèfon.
Les primeres indagacions van portar a la identificació de diferents apartaments turístics i la jutge va reclamar a l'Ajuntament de Barcelona els expedients respectius. Al mateix temps, els Mossos van començar a prendre declaració a diferents propietaris. La troca va començar a desembolicar-se. Els pèrits van entregar els primers informes i es van realitzar entrades i registres al domicili de l'empresari Simón L. N. C. (també va ser detingut), en una pensió, i a les vivendes de Lozano a Barcelona i Ventalló. A l'ordinador personal del funcionari es va descobrir un llistat amb expedients de llicències i d'empreses. Quílez, segons la seva primera declaració judicial, va admetre que va pagar a Lozano per agilitzar cada expedient entre 3.000 i 5.000 euros. Posteriorment, el 18 de gener passat, es va ratificar i va explicar amb més detall quan va iniciar la seva relació amb Lozano, que va ser empresonat el 16 de desembre del 2009 i alliberat el 13 de juny passat.
Els investigadors van anar tancat el cercle i pels missatges del mòbil del funcionari van descobrir que tenia una «relació laboral i personal» amb Ariza, dels serveis jurídics municipals, ara suspesa de funcions. La jutge va ordenar que es rastregessin els seus comptes.
Notícies relacionadesSOSPITES / Els informes dels pèrits van detectar una sèrie d'anomalies en alguns expedients i van posar en dubte la veracitat de determinats certificats del Registre d'Empreses i Activitats Turístiques (Reat). per aquest motiu, la jutge va sol·licitar a la Direcció General de Turisme de la Generalitat dades sobre alguns expedients.
La Generalitat va remetre els expedients requerits que va trobar. La magistrada els va traslladar a un pèrit nomenat perquè els examinés i també als Mossos, que van començar a prendre declaració com a imputats a 25 propietaris d'apartaments turístics, de restaurants i també d'un petit hotel de Ciutat Vella. Fonts judicials van explicar ahir a aquest diari que encara està pendent l'entrega al jutjat d'un informe pericial, tot i que van precisar que no es descarta que aquesta investigació sigui ampliada en un futur.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista