POLÈMICA PER una escultura A SARRIÀ-SANT GERVASI

Retirada l'estàtua de Joan Maragall de la plaça de Molina

El consistori diu que s'ha retirat «per llimar-lo» i que es recol·locarà avui

El bust es va col·locar fa 15 dies, però la base sobresortia del pedestal de tres metres

El monument a la plaça de Molina, en la seva inauguració i ahir.

El monument a la plaça de Molina, en la seva inauguració i ahir. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / Barcelona

Dimarts passat la plaça de Molina, llar dels Maragall, ja no tenia l'escultura dedicada al reconegut poeta, que havia estat instal·lada en aquest lloc només 10 dies abans –el 16 de juliol–, en un acte al qual van assistir, a més de l'alcalde Jordi Hereu, diversos descendents de l'autor deLa vaca cega. L'enigmàtica desaparició, de la qual va alertar ahir l'eufòric líder municipal de Convergència i Unió (CiU), Xavier Trias, va ser explicada hores després per fonts municipals. No hi ha cap misteri: la van treure ells mateixos dilluns per llimar una petita aresta que sobresortia del pedestal, «operació molt habitual», segons van assegurar.

«Hi havia l'opció de pujar al pedestal sobre el qual estava col·locat [a uns tres metres d'altura] i polirlo allà, o treure'l, fer-hi els retocs necessaris en un taller de reparació, i tornar-lo a col·locar, i es va optar per aquesta segona opció. Res més», van respondre fonts municipals, que van assegurar que el bust dedicat a l'avi de l'expresident serà tornat al seu lloc d'origen, a la cèntrica plaça de Sarrià-Sant Gervasi, avui mateix.

LA MÀGIA MUNICIPAL / Després d'una roda de premsa en què es va mostrar «molt content» pels resultats obtinguts per la federació nacionalista en el baròmetre presentat dimecres per la tinenta d'alcalde Assumpta Escarp, el líder de CiU «va obsequiar» –segons les seves paraules– els periodistes amb la imatge del flamant pedestal orfe de la cara de l'il·lustrat català. «Aquest ajuntament sap fer màgia. Fa desaparèixer coses», va ironitzar Trias, que, amb la mateixa sorna, es va mostrar preocupat pel parador de l'estàtua. Des de CiU demanaven saber si s'havia fet malbé, si havia estat objecte d'alguna gamberrada o directament del vandalisme, o si la causa de la «màgica desaparició» era una altra, com ha passat al final.

L'Ajuntament de Barcelona va col·locar el 16 de juliol l'estàtua sobre un pedestal situat al costat mar de la plaça de Molina coincidint amb la celebració de l'Any Maragall, que commemorarà els 150 anys del naixement del prestigiós poeta. L'escultura va ser creada per Ernest Maragall i Noble, un dels fills de l'autor d'Oda a Espanya.

Notícies relacionades

«La ciutat havia de posar un monument a Joan Maragall, i fer-ho a la plaça de Molina, al costat de la casa familiar dels Maragall, tenia ple sentit», va apuntar l'alcalde el dia de la inauguració, i va afegir que la col·locació del bust representava «el punt final» a la reurbanització de la plaça.

Encara que la figura ja estava plantada –i en principi es tornarà a recol·locar avui, una vegada polides les arestes–, l'acte central de la celebració de l'aniversari del poeta serà el pròxim 10 d'octubre, dia en què se celebrarà l'acte central de l'Any Maragall. Un mes abans, al mes de setembre, just després de les vacances d'estiu, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han convocat el primer Congrés Internacional Joan Maragall, on diferents especialistes i estudiosos de la seva obra reflexionaran sobre el valor, la dimensió i el sentit del llegat del poeta i situaran la projecció de la seva figura en l'actualitat.