NOU EQUIPAMENT CULTURAL A SANT MARTÍ

La nau Oliva Artés mostrarà el 2012 la Barcelona contemporània

L'antiga fàbrica del Poblenou serà una nova seu del Museu d'Història de la ciutat

L’interior de l’antiga fàbrica Oliva Artés, situada ara al Parc Central del Poblenou, ahir.

L’interior de l’antiga fàbrica Oliva Artés, situada ara al Parc Central del Poblenou, ahir. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ / Barcelona

Afinals del 2012 la fàbrica Oliva Artés del barri del Poblenou, un recinte que ha arrossegat una dècada de projectes frustrats de rehabilitació i diverses propostes de contingut, tindrà, finalment, cara i ulls. Seran els d'una nova seu del Museu d'Història de Barcelona. El recinte es començarà a transformar en equipament a partir del febrer de l'any que ve, quan començaran les obres en aquesta nau, avui integrada en el parc Central, que forma part d'un complex amb una àrea ja reformada com a seu de la Guàrdia Urbana.

El projecte, que va ser un dels acordats entre el govern municipal i Esquerra Republicana per a l'aprovació dels pressupostos del 2010

-motiu pel qual el republicà Jordi Portabella es va sumar ahir a una presentació oficial encapçalada per l'alcalde Jordi Hereu-, amplia la proposta d'aquest museu, que comptarà amb tres grans espais estratègics: el tradicional de la plaça del Rei, que recull la zona monumental i la història i evolució de la ciutat antiga i medieval; el futur espai del Born, dedicat a l'edat moderna, i aquest a l'antiga nau, que tindrà com a funció mostrar la metròpolis en què s'ha convertit Barcelona a partir del seu creixement industrial.

I el millor lloc per ensenyar aquesta contemporaneïtat lligada al passat barceloní és en aquest mateix edifici. Així ho considera l'arquitecte Jordi Badia, fundador de BAAS, l'estudi que afrontarà una rehabilitació que respectarà els interiors del que va ser una nau taller. «Per primera vegada intervindrem en el patrimoni d'una manera diferent. Estem molt acostumats a tirar tot l'interior i conservar només una façana», va afirmar ahir Badia, que també va explicar que l'únic material que s'utilitzarà en la restauració serà el ferro galvanitzat (revestit de zenc per evitar la corrosió).

Notícies relacionades

INTERIORS INTACTES / El projecte que va guanyar el concurs per reconvertir l'antiga fàbrica de 2.300 metres quadrats de superfície en una seu museística incideix a mantenir intactes uns interiors en què no tindran cabuda els serveis. Per això, a tocar de l'antiga fàbrica es construirà una nova peça en planta baixa, amb entrada pel carrer de Pere IV. Amb aquesta mateixa filosofia, l'ascensor se situarà també a l'exterior i suposarà un element de contrapunt vertical que evocarà les antigues xemeneies. Aquest element permetrà, al seu torn, penjar lones informatives sobre les activitats que es porten a terme al museu.

Respecte al contingut del nou centre, el director del Muhba, Joan Roca, va anunciar que no serà merament un espai d'exposició. Una de les pretensions, va dir, és que aquest equipament que acabarà costant uns nou milions d'euros serveixi per explicar i reflexionar des de Barcelona com s'han modernitzat les ciutats a Europa.