fenomen social urbà
BCN intenta frenar l'auge del 'botellon' amb més prevenció
El sector de l'oci preveu un gran augment del consum juvenil al carrer per la crisi
El bon temps ha avançat el problema i l'ofensiva de multes i controls dissuasoris
La Guàrdia Urbana i operarisde la neteja buiden la plaçadels Àngels dissabte a la nit. /
Amb l'arribada avançada del bon temps, no solament s'han animat les platges i les terrasses dels bars de Barcelona. Les nits també són més càlides i inciten a l'oci econòmic en plena via pública. Consumir amb ampolles, llaunes o gots al carrer, encara que sigui en petits grups, s'ha convertit en un ritual urbà quotidià, que el cap de setmana passat era visible en molts punts. Conscient del problema, l'ajuntament ha avançat l'operatiu de control i ha reforçat la vigilància en zones calentes, com eixos d'oci, el litoral, interiors d'illa de l'Eixample, places de Gràcia i Ciutat Vella, i altres indrets. No obstant, la patronal Fecalon reclama més presència contínua de patrulles. Preveuen un estiu de conflictivitat elevada al carrer per la crisi i l'efecte de la llei antitabac.
El consum d'alcohol a la via pública no desapareix en tot l'any, però repunta quan el termòmetre puja, com ja s'ha pogut veure els últims caps de setmana. Tan sols el febrer passat, per exemple, es van imposar 2.786 denúncies per aquest motiu, un 14% més que en el mateix mes del 2010. ¿Hi ha més mà dura o més excessos? Possiblement una mica de cada. Encara que l'ordenança cívica castiga moltes actituds suposadament problemàtiques, és clar que elbotellonno només se soluciona amb sancions perquè és un fenomen que es retroalimenta amb la crisi. A menys diners per sortir, més inventiva per improvisar la festa i per pocs diners.
Oficialment, l'ajuntament no admet elbotelloncom a tal a Barcelona. Òbviament no segueix el model de macroconcentracions d'altres ciutats espanyoles. No obstant, el consum d'alcohol al carrer, en ampolla, llauna, garrafa (prohibit explícitament en l'ordenança cívica) és habitual en petits grups, de forma espontània i sense que uns interactuïn amb els altres.
Com va explicar aquest diari, l'any passat el problema es va estendre fins i tot a l'Eixample (places com Letamendi, interiors d'illa, l'entorn d'alguns locals d'oci entre la rambla de Catalunya i Balmes...), es va enquistar en punts de Ciutat Vella (de la plaça dels Àngels a la de George Orwell i la rambla del Raval), es va mantenir en places de Gràcia (especialment la del Sol) i al litoral es va agreujar per la conflictivitat a l'abans anomenattriangle golfoa la zona 22@ de Sant Martí... i ha anat guanyant punts, com petites places pel Paral·lel, el parc de l'Espanya Industrial i altres.
En la majoria de casos es tracta de grups reduïts, però que igualment generen problemes de convivència pels sorolls i brutícia que comporten. En zones com l'eix Almogàvers, Pere IV, Àlaba i entorn, dissabte passat centenars de joves bevien asseguts a les voreres, mentre que en altres zones la seva presència era menys massiva però igualment evident. L'ajuntament argumenta que des del 2008 s'han reduït les queixes ciutadanes (de 1.129 trucades al 092 per aquest problema, a 991 l'any passat, quan van repuntar una mica), com també han crescut les denúncies imposades pels Mossos i per la Guàrdia Urbana.
Des que es va instaurar l'ordenança de convivència (2006), el consum d'alcohol ha generat més de 108.000 denúncies (una cinquena part del total). L'any passat van ser 22.323, encara que es pot destacar que un altre fenomen, el d'orinar al carrer -guarda estreta relació amb l'exaltació i consum alcohòlic- el va secundar amb 9.237 sancions més.
Aquest any, i vista la ràpida irrupció d'aquesta litúrgia nocturna amb l'arribada de la calor, el consistori ja ha activat i reforçat els dispositius preventius, coincidint amb el començament de la temporada de platja. Les unitats territorials actuen al llarg de tot l'any, però els caps de setmana s'hi agreguen unitats especials. Mossos i policia municipal coincideixen al territori més calent, encara que més que la seva mera presència i el puntual desplegament de sancions i les confiscacions de llaunes a venedors ambulants, els ruixats amb la mànega dels operaris de la neteja poden arribar a ser més convincents. Sobre mullat costa reinstal·lar-se, com s'evidencia a la plaça del Sol.
Notícies relacionadesPREUS / «S'incideix a les zones concretes, s'identifica i es multa», explica un comandament de la Guàrdia Urbana, que insisteix que la lluita és contra tot l'incivisme i no només contra l'alcohol. No obstant, el veí o l'afectat per aquesta competència deslleial moltes vegades segueix trobant-ho poc. La restricció horària en colmados nocturns del centre i de Gràcia és insuficient si els llauners venen tragos a un euro.
Fecalon, amb molts negocis de nit passant un mal moment, defensa que no és solament una qüestió de preus, que en locals del Poblenou ja hi ha copes a quatre euros i la gent segueix bevent al carrer, més per menys. Preveuen un estiu pitjor que el del 2010 a causa de la crisi i per l'estímul de poder fumar tranquil·lament només al carrer. H
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan