DIVULGACIÓ DEL PERSONATGE CREAT PER CONAN DOYLE

Elemental, benvolgut Watson

Joan Proubasta, el col·leccionista de Sherlock Holmes més important d'Espanya, cedeix el seu llegat a la Biblioteca Arús

El fons compta amb centenars de llibres del detectiu en 68 idiomes

Mostrant la seva obra 8 El col·leccionista Joan Proubasta amb dos titelles de Holmes i Watson, divendres, a la Biblioteca Pública Arús.

Mostrant la seva obra 8 El col·leccionista Joan Proubasta amb dos titelles de Holmes i Watson, divendres, a la Biblioteca Pública Arús. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Als 13 anys, els pares de Joan Proubasta -«cognom únic en la meva família», apunta somrient- el van enviar a estudiar francès als Alps. Allà va comprar -i va llegir- el primer llibre de Sherlock Holmes, i allà va quedar captivat pel detectiu més famós de tots els temps; fins al punt de convertir-se en el principal col·leccionista sobre aquest personatge de ficció -en reuneix des de llibres, òbviament, fins a tasses, puzles, pipes, teteres, pòsters de pel·lícules, xeringues - «Holmes es punxava», justifica- i revistes porno on apareixen models amb els característics barret, capa i pipa-, col·lecció que Proubasta acaba de cedir a la Biblioteca Pública Arús, «en virtut de la pertinença de sir Arthur Conan Doyle [pare de les aventures de l'astut detectiu anglès] a la maçoneria i al moviment espiritista, temàtiques en què la biblioteca està especialitzada», apunta Proubasta.

«Com que sabia idiomes, a l'empresa tèxtil on treballava m'enviaven per tot el món, i, país on anava, país que recorria buscant material de Sherlock Holmes», explica il·lusionat el president del Cercle Holmes. Va ser en aquests viatges en els quals va aconseguir reunir exemplars de les 60 aventures que Conan Doyle va escriure amb Holmes com a protagonista -les conegudes pels amants del personatge com a «Sagrades escriptures»- en 68 idiomes diferents, «incloent-hi el braille i l'esperanto», puntualitza el col·leccionista, que es mostra «molt agraït a la Biblioteca Arús i a l'ajuntament [que n'és el propietari]», per acollir tan bé la seva estimada col·lecció, a la qual ha dedicat la vida.

Entre les peces més valorades del tresor personal de Proubasta, que aviat estaran a l'abast de tots els ciutadans -l'acta de cessió precisa que el fons estarà a disposició dels usuaris de la biblioteca, que es compromet a realitzar una exposició anual d'un mes amb part del material-,

hi ha una primera edició en anglès d'El gos dels Baskerville, que li va deixar en herència el principal col·leccionista anglès de Holmes.

Notícies relacionades

Desordre cuidat

La sala de la Biblioteca Arús que acollirà la col·lecció, a l'àtic del senyorial edifici del passeig de Sant Joan, presenta ara el típic i estressant aspecte de qualsevol mudança. Desenes de caixes (buides) per terra amb cartellets escrits a mà que donen alguna pista sobre el seu contingut. «El primer dia vam portar dos camions amb 172 caixes», explica aquest amant de col·leccionar-ho tot, una passió que li ve de família. «La meva mare era la reina del col·leccionisme. Reunia des d'etiquetes de roba fins a targetes d'hotels i recordatoris d'enterraments de gent important», diu Proubasta, a qui ara li queden moltes hores a la biblioteca classificant els seus tresors.