La delinqüència urbana
L'amagatall dels carteristes
Exhibeixen feixos de bitllets als bars i ja estan acostumats a les identificacions policials
Els lladres habituals del metro es reuneixen cada dia entre el carrer de Salvà i la plaça d'El Molino

Un dels carteristes habituals del metro (amb samarreta blanca) al carrer de Salvà amb un menor, dilluns. /
Al final de la seva jornada laboral, bona part dels carteristes del metro de Barcelona es dirigeixen a la plaça d'El Molino, a l'avinguda del Paral·lel. Allà es reuneixen, a passar la tarda, a revisar els seus missatges de mòbil, a asseure's als bancs i a les voreres. No és cap secret per a ningú a la zona: ni per als comerciants, ni per als veïns ni tampoc per a la policia, que constantment coordina accions per identificar el grup de persones, generalment gitanos romanesos, que deambulen per aquesta zona.
El 28 de juny passat, un grup de carteristes eren sorpresos per una parella d'agents secrets dels Mosssos mentre robaven a un turista anglès a l'estació de Diagonal. La setmana passada, el mateix grup va ser detingut i un cop alliberat, una hora i mitja després, intentava tornar a delinquir, tal com va publicar aquest diari. Dilluns passat, un dels membres de la banda passejava pel Paral·lel. No buscava carteres. Anava abraçat a la seva nòvia. Minuts després un altre carterista (a la foto) que va aixafar la mà d'un vigilant de seguretat a l'estació de Jaume I la setmana passada entrava en un locutori del carrer, fumava un cigarret a l'entrada mentre esperava la seva companya de feina. Minuts després, s'asseien a la plaça. Dilluns era el seu dia de descans.
EL TRIANGLE MOLEST / Els veïns del carrer de Salvà denuncien de forma reiterada les constants reunions dels grups de carteristes davant dels seus comerços favorits: un locutori, un bar i un colmado. «És el triangle dels carteristes», diu un veí. Allà compren begudes, es reuneixen, van i vénen i organitzen àpats al mig del carrer, gairebé sempre deixant un rastre d'escombraries sense recollir, segons els veïns. «Les dones sempre van amb els bitllets entre els pits. A vegades en reparteixen», assegura l'Antonia. «Jo he vist com es reparteixen el que roben al metro. Al mig del carrer. A vegades porten dòlars», afegeix el Luis, un altre resident del barri.
Notícies relacionadesAlguns veïns han prestat les seves finestres i balcons perquè els Mossos d'Esquadra gravin vídeos del moviment del carrer. Les accions policials han inclòs la revisió dels locals freqüentats pels carteristes, però la policia no ha trobat mai cap motiu de pes per tancar els establiments. Dilluns passat, la Guàrdia Urbana identificava un home al carrer de Salvà i se l'emportava al cotxe patrulla. Pocs minuts més tard, els Mossos identificaven els clients del bar Riera Alta.
Els comerços regentats per espanyols es neguen a servir-los. Asseguren que ocasionen molèsties i que, davant alguna distracció, els carteristes també poden robar als clients de les taules veïnes. «Només els dono les coses si són per emportar-se. No els vull asseguts a la taula. Ja ho saben i no hi insisteixen», afirma l'encarregada d'un bar de la plaça d'El Molino. Els veïns asseguren que els caps de la banda viuen en un pis del carrer de Salvà on van els carteristes per repartir-se el botí.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç
- "No vull que em facin una carrera fàcil"
- Pogacar se cita avui amb Evenepoel en la clàssica de la cervesa
- ‘Tot el camp és un clam...’