PER CUINAR EL CAP DE SETMANA

Qualitat i preus ajustats

Les parades del Mercat de la Trinitat indiquen les tendències de la nova temporada, en què proliferen les cloïsses, les escopinyes, el lluç, el be, el cabrit, les figues i els últims préssecs d'aquest any.

Les clientes esperen el torn a la carnisseria Eduard Soria, de la Trinitat.

Les clientes esperen el torn a la carnisseria Eduard Soria, de la Trinitat. / JAVIER CORSO

2
Es llegeix en minuts
Miquel Sen
Miquel Sen

Periodista

ver +

Els mercats ja han recuperat la vitalitat que havien perdut durant les vacances. Amb una immensa majoria de parades obertes el Mercat de la Trinitat, conegut per la seva qualitat i preus ajustats, ens dóna un panorama de cap on apunten les tendències del canvi de temporada. Mentre que a les parades del peix es detecten les variacions de gèneres i preus característiques d'aquest sector, el carni experimenta una lleugera pujada de preus que es correspon des de fa anys amb la tornada de les vacances. Es tracta d'un diferencial que es fa patent sobretot perquè a l'agost moltes parades realitzen ofertes per mirar d'atraure la clientela que s'ha quedat a la ciutat.

A la parada 25, la d'Eduard Soria, la cuixa de xai se situa ara a 9,20 euros el quilo, mentre que a finals de juliol costava 8,90 euros. Aquest petit increment de preu per al be de qualitat, com el ternasco de Terol o manxec, té l'avantatge de mantenir-se pràcticament invariable al llarg de l'any.

En aquesta mateixa parada podem comprar temptadores safates de cabrit a punt per arrebossar. Es tracta d'exquisides presentacions en què trobarem costelles i llonzes, és a dir, mig cabrit amb l'excepció de la cama i l'espatlleta. Costa uns 26 euros el quilo, mentre que la cuixa se situa entre els 32 i els 35 euros el quilo. El cabrit d'Almeria té la seva cotització.

Més econòmica, la tapa plana de vedella es ven a 9,50 euros el quilo. També és apta per arrebossar i ­fregir, una tècnica culinària que té l'avantatge­ d'agradar a tota la fa­mília. Passa­ exactament el contrari amb els ronyons de be, saborosíssims, capaços de generar autèntiques addiccions amb ramificacions literàries, perquè a partir de diferents tipus de ronyons van crear molt bona literatura Honoré de Balzac i James Joyce. En el pla culinari normal, la safata de ronyons amb cinc peces val 10,50 euros.

La veda de la pesca artesanal a Galícia queda compensada amb una recol·lecció més elevada de cloïsses i d'escopinyes, mentre que els musclos plantegen l'interrogant de com els afectarà una més que probable marea vermella.

Mentrestant a Rosario, la parada número 30, podem aprovisionar-nos de musclos de roca del Mediterrani, a uns 4,50 euros, mentre que el lluç segueix bé de preu, a 10 euros el quilo.

Alguns biòlegs diuen que es troben més lluços perquè amb el canvi climàtic augmenta el seu aliment. El que sí que és cert és que aquests dies de setembre són ideals per degustar saboroses figues i els últims préssecs de temporada.

Web: mercattrinitat@mercatsbcn.cat

Horaris 3 Dimarts, dimecres i dijous: de 7.30 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores.  Divendres: de 7.30 a 20.00 hores. Dissabtes: de 7.30 h a 15.00 hores

Serveis: Aparcament gratuït, Pedrosa, 21

Notícies relacionades

Bus: 50, 51, 76, 60 Metro: L3, L4, L11

Telèfon: 93 3503262