La festa major de Barcelona

Santa Eulàlia torna a atacar

La treva de la tarda va fer que la rua s'omplís de nens ansiosos de veure gegants i capgrossos

La pluja o, segons la llegenda, el plor de l'antiga patrona de Barcelona va deslluir ahir la Mercè

Els barcelonins han participat en els actes de la Mercè aquest matí malgrat la pluja. / KRISTINA RODEMANN

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ / HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Diu la llegenda que quan l'antiga patrona de Barcelona, Santa Eulàlia, va ser desbancada el 1868 com a tal per la Mare de Déu de la Mercè, a qui els barcelonins devien la seva protecció davant una plaga de llagostes durant el segle XVII, va plorar durant mesos. Per això, alguns diuen que les gotes de pluja caigudes sovint a Barcelona durant aquestes festes són les seves llàgrimes, encara que altres les interpreten com una venjança per haver estat desposseïda del títol que ostentava des del 633. Fos com fos, ahir va ploure i milers de barcelonins van veure els seus plans canviats, quan el mal temps va obligar a suspendre al matí la majoria dels actes exteriors, entre ells, la tradicional jornada castellera i el ball de gegants de la plaça de Sant Jaume.

El matí també va ser gris en altres escenaris destacats de les festes, com el parc de la Ciutadella i el castell de Montjuïc, que també van anul·lar bona part dels seus espectacles matinals, i això va empènyer gran nombre de públic a optar per activitats cobertes, com anar als museus que celebraven jornada de portes obertes.

La pluja també va deslluir un altre clàssic de la festa, la sortida d'autoritats de la basílica de la Mercè, i el posterior seguici fins a l'ajuntament, que molt poques persones van presenciar. En aquest trajecte, una desena d'indignats van xiular el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde, Xavier Trias. Tot i la mala arrencada de la jornada, la festa va tenir un dels seus moments més àlgids en la celebració de la cavalcada, que va congregar milers de persones. Gairebé com si l'única intenció de la ressentida ara segona patrona fos boicotejar l'escenificació política matinal, la pluja va parar a la tarda i va permetre als més petits disfrutar de les danses de gegants i capgrossos de tots els racons de Barcelona, guiats pels gegants de la ciutat: Jaume I i Violant d'Hongria. Sempre darrere de la unitat muntada de la Guàrdia Urbana, en segurament l'única ocasió de l'any en la qual la policia és aplaudida a l'irrompre en una festa.

Notícies relacionades

En qualsevol punt de la rua, que va recórrer el centre de la ciutat, des de Pelai fins a la plaça de Ramon Berenguer, es podien observar escenes com aquesta: «¿Aquest és el president?», preguntava un nen a les espatlles del seu pare mentre assenyalava un gegant encorbatat que dansava alegre. «No, és un senyor», responia el seu pare amb seguretat, incapaç de donar més detalls al seu curiós vailet. «I, si és un senyor... ¿per què porta faldilla?», prosseguia el nen amb la seva contundent lògica infantil. «Perquè no pot portar pantalons, és un senyor gegant», rematava el pare.

VENDA AMBULANT / I malgrat el mal temps, Trias va destacar «una afluència important de gent a tot arreu», i va lloar «el civisme dels ciutadans» i la tasca de la policia. En aquest sentit, l'alcalde va admetre cert repunt de la venda ambulant en alguns espais, on, fins ahir a la tarda, la policia local ja havia decomissat més de 31.200 llaunes i havia intervingut en quatre locals subministradors. Un dels quals, al carrer de Princesa, va ser precintat per insalubre.