a peu de carrer

El futbol és cosa de barris

El club recull firmes per demanar la readjudicació del concurs, recolzat pels veïns del barri de Porta, a Nou Barris (Barcelona). / NEUS MÀRMOL

2
Es llegeix en minuts
Edwin Winkels
Edwin Winkels

Periodista

ver +

Aquesta és la petita història del camp de futbol del barri de Porta, un nucli de Nou Barris entre els passejos de Valldaura, Verdun i Fabra i Puig, i la Meridiana. Un barri entre l'antiguitat de la masia de can Verdaguer i la modernitat de l'Heron City. Aquí, a Can Dragó, va néixer el camp de futbol, fruit de la febre olímpica del 1992. I aquí juga des d'aleshores el modest club Alzamora CF, 24 equips de futbol base amb 330 nois, que abans, des de la seva fundació el 1948, havia ocupat els vells terrenys de la Renfe per jugar.

Aquest cap de setmana, com tots, el camp és escenari de nombrosos partits de futbol de totes les edats, des dels 4 fins als 19 anys. Des de fa anys, diu el president,Jesús Tejero, «el nostre principal objectiu és acollir els joves esportistes i formar-los com a futbolistes i com a persones».

Demà hi ha una reunió al barri per unir la gent -pares, veïns- contra el que a l'Alzamora denominenla tupinada: acaben de perdre la gestió del camp, que és municipal. L'any passat, l'ajuntament va decidir oferir cada quatre anys els seus camps mitjançant concurs al club que presentés el millor projecte. «Per a sorpresa nostra no érem els únics que pugnàvem pel nostre camp», segonsTejero. La sorpresa inicial es va convertir en indignació quan primer se'ls comunicava que havien guanyat el concurs i 24 hores més tard els van fer saber el contrari, «per un error de càlcul» de l'ajuntament.

Si l'Alzamora aplega 330 nens, la Fundació Marcet en té tres milions a tot el món. O sigui, la història de David contra Goliat, però l'inrevés, amb el petit perdent. Perquè és aquesta fundació privada, amb nom de l'exjugador del Madrid i l'EspanyolJavier Marcet, ara als seus 83 anys president de l'entitat, la que ha guanyat el concurs. Que no vol dir que l'adjudicació sigui oficial, explicaJosé Ignacio Marcet, el fill i director de la fundació.

Notícies relacionades

A la ciutat esportiva de Marcet, a la Vall d'Hebron, 35.000 metres quadrats amb 10 camps i 42 vestidors, volen expandir el seu projecte de formació de joves futbolistes a la resta de Barcelona i no entenen la indignació de Porta. «Segons el concurs, hi ha l'obligació d'establir que l'usuari preferent del camp seguirà sent l'Alzamora», asseguraMarcet. Però pagant, és clar, i potser amb unes quantes hores menys de disponibilitat del camp.

El problema és que el futbol és molt de barris. A prop de Porta, ningú pot imaginar el camp de Nou Barris sense la Montañesa, o el de Guineueta sense el club del mateix nom. O, a l'altre extrem de la ciutat, La Magòria sense el Mercat Nou. O el Clot de la Mel sense el Martinenc, o el de la Verneda sense el Júpiter. D'aquí ve el cabreig a l'Alzamora, i a Porta. I l'intent des de la Marcet d'asserenar aquesta «alarma social», insistint que, ara com ara, no hi ha res definitiu.