a peu de carrer
Una estrella, de l'horror a l'encant
Un home passa davant la porta d’un hostal ja tancat al carrer D’en Roig, ahir. /
Aquí, a Barcelona en general, en els àmbits de turisme i també en aquest diari, acostumem a parlar més dels hotels de renom de la ciutat, dels que criden més l'atenció, pel seu luxe o aspecte, que de les pensions o els hostals d'una estrella, o de dues. Aquests últims ni els coneixem, gairebé, fora que en tinguem un al carrer. Truquen amics de fora i pregunten on poden dormir a la ciutat per un preu no gaire elevat, i ens adonem que coneixem els Majestic, Arts, o Vela (bé, el W, però ningú ho diu), encara que no hi hàgim pernoctat ni ens ho puguem permetre mai.
El mateix sector opina que aquests establiments de quatre i cinc estrelles són «fonamentals per a la bona salut hotelera de la ciutat». I és per això, suposo, que en parlem, de les seves inauguracions, de les seves jornades de luxe accessibles, de les seves festes. Per això, també, durant els últims 20 anys el segment de quatre estrelles ha crescut del 25% al 39% del total de tots els hotels a Barcelona. És molt més del 21% que hi ha d'hotels d'una i dues estrelles. En nombre d'habitacions, la diferència és encara molt més gran.
Hostal a la Rambla
3 A més, si no vols fer enfadar l'amic de fora, li suggereixes coses conegudes, encara que siguin més o menys cares. Ni pensar-hi d'enviar-lo a una pensió que resulta un malson, que n'hi ha. Cada any, al gener, la web de viatgers Tripadvisor publicava la llista dels «10 hotels més bruts» per continent, segons les valoracions d'aquests viatgers, que són moltíssims. Aquest any, en canvi, ho ha deixat de fer. Tripadvisor vol «enfocar la part positiva», segons deien els seus responsables. A més, alguna querella solia caure per part d'un hoteler enfurismat pel fet d'encapçalar la llista nefasta.
A Europa, Londres i Amsterdam sempre copaven els primers llocs d'hotels més porcs. Però a Barcelona n'hi ha alguns que tampoc se salven d'adjectius horribles dels seus hostes. A la part més baixa de les classificacions a Barcelona hi ha un hostal d'Urquinaona («el llit brut, el recepcionista en pijama i descalç») i un altre al Raval, al carrer D'en Roig: «Totalment insalubre», «habitacions sense finestres». Potser per això ja va tancar. Però la palma se l'emporta una pensió a la Rambla; no diré noms. En les seves crítiques, 22 dels 38 viatgers que opinen li donen un «pèssim», amb frases com «decadent, ambient de tuguri prostibulari, un horror», «és com dormir al carrer», «el terra era més brut que els carrers de Barcelona», etcètera. Encara que n'hi ha d'altres que diuen: «¿Què més vols per tan pocs diners? N'hi ha de pitjors». Entro, i dos
motxillers agafen una habitació per 30 euros. És això: depèn de què espera cadascú per aquest preu. A més, la categoria no ho diu tot. N'hi ha d'altres d'una o dues estrelles que són molt elogiats pels viatgers. Un hostal dues estrelles, L'Antic Espai, a la Gran Via, ocupa fins i tot el vuitè lloc al rànquing de més de 500 hotels a Barcelona. «Un encant», escriu una persona.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia