El futur d¿un eix viari de la capital catalana
¿El Parlament a les Glòries?
Aquests dies ha saltat el rumor, convenientment desmentit, que des de l'Ajuntament de Barcelona s'ha suggerit la possibilitat que el Parlament de Catalunya es pugui traslladar a la plaça de les Glòries. Quan una notícia com aquesta salta als mitjans, automàticament es genera un debat públic en paral·lel. I els debats, si es fan bé, sempre són interessants. Per tant, voldria aportar algun argument de reflexió en relació amb la qüestió.
Haig de dir d'entrada que la ubicació actual del Parlament no és gens dolenta, i que, de fet, al Parlament li fa falta només un hemicicle nou, això sí, salvaguardant l'històric per a ocasions excepcionals. Al cap i a la fi el valor de la història no es pot malmetre ni oblidar així com així. Un hemicicle nou essencialment perquè els diputats i diputades puguin treballar millor, perquè hi càpiga més públic i perquè els mitjans de comunicació deixin testimoni i crònica del que hi succeeix. Si més no aquesta era la idea amb què durant alguns anys de les dues anteriors legislatures vam treballar intensament des del Parlament. Teníem fins i tot solucions de com poder-ho fer per no abandonar el Parc de la Ciutadella. La crisi econòmica, i de comú acord amb tots els presidents dels grups parlamentaris, va provocar que el projecte es desés en un calaix esperant temps millors. En un moment en què s'aventurava que hi hauria restriccions i dificultats econòmiques no es podia plantejar aquesta mena de projecte.
Però a part d'això crec que hi ha un altre argument important en tot aquest debat. Quan ens visita gent d'altres països al Parlament queda gratament sorpresa per la noblesa de l'edifici. L'expressió «això sí que és un parlament» l'hem sentida sovint, explicant la història d'aquelles quatre parets que, carregades de simbolisme, són molt més que un edifici més o menys històric. Amb l'alcaldeClos, havíem parlat sovint de la dignificació de la zona de la Ciutadella, atès que era allà on hi havia el nostre parlament nacional, el símbol i l'expressió de la voluntat popular de catalanes i catalans. I és al Parc de la Ciutadella on s'expressa millor la nostra història.
Notícies relacionadesQuanFrancesc Maciàva voler que el Parlament s'instal·lés al Parc no era un caprici presidencial. Hi havia connotacions històriques i també la voluntat de superar els nostres moments més amargs. Expliquen queTarradellas, en aquell moment encarregat de posar en marxa el nou Parlament, era més partidari de construir un edifici nou en un altre indret més cèntric de Barcelona, peròMacià, inflexible, va insistir en el Parc de la Ciutadella. Justament en el mateix lloc on uns segles abansFelip Vhavia començat l'intent de destrucció de la nació catalana. El símbol de l'opressió quedava enterrat pel principal símbol de la pròpia llibertat, el parlament nacional.
Són factors que també val la pena tenir en compte de cara a prendre decisions que ara mateix, com a molt, només poden entrar en el terreny de la planificació, perquè els arguments que ens van impedir avançar amb la remodelació del Parlament avui, per desgràcia, són més vigents que mai.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia