debat sobre la normativa del districte central

Clos defensa més hotels de qualitat a Ciutat Vella

Els hotelers volen que el pla d'usos permeti obertures en edificis històrics

Exemple d’edifici que podria acollir un petit hotel de qualitat, al carrer de la Palla, segons el gremi.

Exemple d’edifici que podria acollir un petit hotel de qualitat, al carrer de la Palla, segons el gremi. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

L'actual pla d'usos de Ciutat Vella segueix pendent de lasentènciade l'ajuntament, que presumiblement flexibilitzarà algunes activitats actualment restringides i n'endurirà d'altres. Però mentre no es pren una decisió en ferm, totes les parts en discòrdia afilen propostes i interessos. Si els últims dies han estat els veïns els que han reclamat que es mantingui el veto a noves activitats turístiques, ara són els hotelers els que demanen que s'obri l'aixeta a noves llicències, però amb cautela. La seva demanda formal és que s'autoritzin noves obertures d'allotjaments sempre que es tracti d'hotels superiors a quatre estrelles, de petit format i que a més a més recuperin edificis històrics en desús i en perill de degradació o ocupació il·legal.

Les recents queixes veïnals sobre la proliferació d'apartaments turístics il·legals a la zona (no registrats i que a més no compleixen la normativa que indica que s'han d'agrupar en edificis destinats a aquesta finalitat) han tornat a situar l'assumpte turístic al centre del debat sobre el pla d'usos. Una norma aprovada en la recta final de l'ajuntament socialista i que l'alcalde Trias ha volgut ajustar al seu gust des que va arribar al seu despatx de la plaça de Sant Jaume. No obstant, els interessos enfrontats -veïns i empresaris- són tan difícilment conciliables que el districte segueix sense prendre una decisió.

El Gremi d'Hotels de Barcelona vol buscar ara un punt de conciliació, amb l'argument que l'activitat turística no sempre equival a soroll i sobreocupació de l'espai. «Ciutat Vella té un valor afegit i som els primers a voler que funcioni», explica el seu president, Jordi Clos.

Notícies relacionades

CRITERIS / L'hoteler admet que la zona no pot obrir la màniga indiscriminadament a grans hotels ni infraestructures de tota mena. Però a la vegada està convençut que l'hostaleria d'alta qualitat és una eina per dinamitzar carrers i barris. Com a exemple cita algunes petites joies del districte: l'Hotel Neri, que va ressuscitar un immoble històric i va donar ús a la plaça de Sant Felip Neri; el Bagués, que ha portat el turisme de luxe a la Rambla; el més recent DO, de només 18 habitacions i autèntic motor de turisme de qualitat a la plaça Reial... Sobre tots ells han fet un informe relatiu a l'impacte positiu que generen, i han començat a elaborar una «guia d'hotels exquisits».

El gremi demana per aquest motiu a l'ajuntament que permeti noves llicències sempre que compleixin aquesta funció reactivadora a nivell social i econòmic. Clos afirma que solament entrarien en el paquet edificis històrics i en desús o en perill d'utilització amb finalitats il·legals, de petit format i dirigits a un turisme tranquil, que és el que determina el preu dels hotels de màxima categoria. Assegura que la seva presència seria més preventiva que problemàtica per al districte.