Molt més que berenar

L'Esplai La Florida fa 28 anys que ajuda els nens de l'Hospitalet

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / Barcelona

En els seus 28 anys d'història, l'Esplai La Florida no havia obert mai a l'agost. Sempre havia desenvolupat les activitats extraescolars totes les tardes durant el curs, i el casal al juliol, però el mes marcat en vermell al calendari per excel·lència havia tancat les portes. Fins a aquest any. "Vam detectar que hi havia nens que només feien un àpat en condicions al dia: la del menjador del col·legi. No els podíem tenir un mes sencer sense menjar, així que ens vam inventar el casal de l'agost per assegurar-nos que cap nen passava gana", narra Merche García, directora i motor de La Florida.

Merche treballa a l'esplai La Florida, al populós i popular barri de l'Hospitalet, des de la seva creació, el 1984. És a dir, pràcticament tota la seva vida. Només cal sentir la il·lusió amb què explica els innombrables projectes de l'equipament per adonar-se de la seva implicació en el centre,pel qual passen diàriament 150 nens del barri d'entre tres i 18 anys. D'aquests, 40 són del centre obert, encara que en la pràctica són 60 --la necessitat mana--. Hi treballen entre 15 i 30 professionals, segons la temporada, i uns 40 voluntaris, la meitat dels quals són alumnes de l'IES Eduard Fontseré, institut que ofereix una assignatura pionera en treballs per al barri.

Banc dels Aliments

El centre disposa d'un edifici enorme. "Nosaltres, al cap i a la fi, hem tingut molta sort perquè l'ajuntament no ens ha retallat i disposem d'un local gran", destaca la directora. El primer que fan els nens a l'arribar és berenar. En un principi, han de portar el berenar de casa --a base dels productes sans i variats que prèviament s'han detallat a les famílies al mateix centre--, però cada vegada són més els que no el porten. Per això, La Florida té un conveni amb el Banc dels Aliments, que els dóna aliments bàsics per cobrir la demanda.

Notícies relacionades

La implicació de tot l'equip de La Florida transpira en tots els seus projectes, cosa que es dóna en la immensa majoria de centres, on malgrat la falta de recursos els treballadors s'hi deixen la pell. L'últim és el projecte d'inserció sociolaboral per a joves Tasta Oficis, que pretén formar i capacitar els joves per facilitar la seva inserció laboral. "Intentar que tinguin un futur", resumeix García.

"El fracàs escolar, molt lligat a la pobresa, genera que els joves passin molt de temps al carrer i en molts casos genera delinqüència juvenil", relata la directora. Per evitar això, i altres problemes relacionats amb el fracàs escolar, com la drogodependència, aquest curs neix el citat programa Tasta Oficis, per acostar-los a diferents oficis, donant-los l'oportunitat de veure quina professió s'adapta millor al seu perfil.