mercats

Comença la temporada del xató

Les hores de llum solar marquen la vida vegetal. I això es veu a les places, que venen escaroles del país per a un xató que comença temporada i bolets que poden convertir una bona carn en un plat extraordinari.

Escaroles a la parada de Tino Mora, al mercat de la Llibertat.

Escaroles a la parada de Tino Mora, al mercat de la Llibertat. / MAria pujol

2
Es llegeix en minuts
MIQUEL SEN

Els dies curts, amb falta de llum solar, afavoreixen el blanqueig de verdures com les escaroles. Només cal lligar-les o tapar-les per aconseguir unes escaroles perfectes, amb aquell punt d'amarg que les fa molt més atractives que els avorrits enciams iceberg. Tino Mora, president de l'Associació Catalana de Productors Agraris i Comerciants de la Terra, les ven a la seva parada del mercat de la Llibertat, ideals per preparar el xató.

Són les escaroles del país, les anomenades perruqueta, més gustoses que la frisée, de gust pròxim a l'enciam francès. A un preu d'entre 1,20 i 2 euros la peça, podem comprar a les places aquestes hortalisses de proximitat, plantades al Baix Llobregat i al Maresme. Dues cooperatives, la de la Conca del Tordera i la Santboiana, són garantia de qualitat, una virtut també aplicable a les primeres carxofes de temporada, que se situen, segons la mida, entre 1,50 i 3 euros el quilo. Són tota una incitació a la pràctica d'una cuina de la pagesia, basada en les brases i les salses vermelles, que tenen en la del xató una de les seves estrelles.

Com que hi ha tantes receptes de xató com morters, valen els mil i un invents, com afegir unes tàperes a un plat en el qual no pot faltar una mica de tonyina salada, bacallà per esqueixar i unes bones anxoves. Al Far d'en Peret venen les anxoves Solano, de primera, a 5,50 euros un pot, que conté uns 14 filets. A la mateixa parada disposem d'un ampli assortiment de bacallà marcat al mateix preu, tant si és salat com si és en remull.

Tenint en compte que les hores de llum solar marquen la vida vegetal, ara és el moment d'aprofitar-nos de la generositat dels boscos per seguir els rituals de la cuina de masia, comprant rovellons que se situen entre 10 i 20 euros. Petràs, a la Boqueria, planteja una cuidada selecció de sis mides. Són rovellons provinents de Macedònia, d'un gust molt semblant al dels nostres. De Sòria són els ceps, que també han baixat de preu, i se situen entre 20 i 22 euros el quilo. Els amants de les llenegues, que fan d'elles el millor de tots els bolets, poden donar-se el gran gust de cuinar-les pagant-les a 20 euros el quilo.

Notícies relacionades

Són opcions que es mereixen una carn extraordinària com la mitjana de vaca gallega que venen l'Ana i el Ramón a la seva parada del mercat de Santa Caterina. És una carn reposada en cambra durant 15 dies, una invitació a cuinar-la a la graella i trossejar-la a la taula, com es fa als rostidors.

Una altra alternativa a una carn que fa curt el viatge fins a aquesta parada serien les perdius. Les podem comprar d'escopeta, a 11 euros la peça, o de granja. Encara que la diferència de textura i sabor s'aprecia a la cassola, la mà del cuiner, unes espècies i un grapat de bolets sempre donen molt bon resultat.