NOVA ETAPA D'UNA EDIFICACIÓ HISTÒRICA DE SANT MARTÍ
Un futur per a Can Riera
El jutge suspèn el desnonament de la masia de la Verneda, afectada pel pla Prim
Els veïns presenten projectes per a l'edifici

Can Riera 8 L’amenaçada masia de la Verneda, ahir. /
A Arantxa Morán, presidenta de l'associació Apropat, formada per veïns de Sant Andreu i de Sant Martí preocupats per la protecció del patrimoni històric, no té cap dubte que Can Riera té «moltes possibilitats». «Tenim clar que ha de ser un equipament per al barri. Ara el que s'ha de fer és decidir què volem que sigui i com», manté l'activista.
Aquest «ara» no és solament una forma de parlar. El moment és ara, que el jutge ha acceptat el recurs de la defensa de Diego i Isabel, els actuals veïns de Can Riera, l'última masia dreta al barri obrer, i ha suspès l'ordre de desnonament prevista per demà.
El treball dels activistes d'Apropat durant les últimes setmanes ha estat intens. Tot i que no perdien l'esperança que el llançament judicial se suspengués, com finalment ha passat, havien de documentar tot el que hi havia a la casa, aixecada al segle XVI.
Per Eduard Milan, activista d'Apropat, és imprescindible que el municipi reconegui que Can Riera és un bé cultural d'interès local. «Can Riera està més oblidada que abandonada», subratlla Milan, que dóna un toc d'atenció a l'Administració pel desinterès mostrat sempre en l'assumpte.
La llista d'idees per als futurs usos de la masia -ara per ara de propietat privada i afectada per un pla urbanístic- és força llarga. Una de les possibilitats -encara que, de fet, gairebé totes són compatibles, ja que l'edifici és enorme- és convertir-la en un centre d'art per recuperar la Colla del Safrà, també coneguda com a Colla de Sant Martí, un grup d'artistes que estava integrat per Isidre Nonell, Joaquim Mir i Trinxet, Ricard Canals i Juli Vallmitjana, entre altres. «Eren artistes que estudiaven a la Llotja i s'escapaven a pintar als suburbis fugint de la burgesia, i pintaven els camps de Sant Martí», detalla Morán, que afegeix que el centre d'art hauria de tenir zona de tallers.
En aquesta mateixa línia de recuperar els camps de color safrà que pintaven aquests artistes a finals del segle XIX, els activistes d'Apropat proposen la creació d'horts urbans, una reivindicació del barri des de fa temps.
Notícies relacionades«Nosaltres proposem idees, però la intenció és que s'obri un procés participatiu perquè sigui el barri qui parli. Una altra idea és que serveixi per ampliar el centre cívic de Sant Martí, ara saturat», indiquen Morán i Milan, que han demanat una entrevista amb el regidor del districte, a qui també proposaran una zona museística per exposar les troballes que es vagin fent durant la construcció de l'eix ferroviari, a pocs metres del lloc, com la famosa vil·la romana).
Segons fonts municipals, la intenció és «explorar totes les possibilitats». «Estem treballant per buscar una solució. El govern municipal vol protegir la masia», asseguren.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal
- En delictes de furts lleus El fiscal superior de Catalunya planteja recuperar l’arrest de 30 dies per multireincidència